Poliomielita, o boală eradicată de 30 de ani în țara noastră, a revenit în atenția autorităților
Publicat de Doina Sirbu, 18 august 2022, 11:50
Poliomielita, o boală eradicată de 30 de ani în țara noastră, a revenit în atenția autorităților. Mai întâi în momentul în care în România au ajuns refugiați din Ucraina, unde încă se înregistrează îmbolnăviri, iar acum după ce în Marea Britanie virusul a fost descoperit în apele reziduale.
Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că riscul apariției unor cazuri există, în condițiile în care acoperirea vaccinală este de 75% și ar trebui să fie de 80-85%. O problemă o reprezintă și faptul că unele județe nu mai au vaccin împotriva poliomielitei. Care este situația în Constanța și Tulcea, dar și cum se manifestă și transmite poliomielita, aflăm din materialul următor.
Vestea bună e că ambele judeţe din Dobrogea au, în prezent, stocuri de vaccin hexavalent, cel care asigură imunizarea împotriva poliomielitei.
“La începutul acestei luni, DSP Constanţa, avea în stoc vaccin hexavalent – 1400 de bucăţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, Tudorel Ene.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, judeţul Constanţa stă bine şi la acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei care se ridică la aproape 85%. Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat recent că acesta ar trebui să fie procentul pentru a nu exista riscul reapariţiei cazurilor de poliomielită. Din păcate, în prezent, la nivelul întregii ţări, rata de vaccinare împotriva poliomielitei nu depăşeşte 75%. Această afecţiune a revenit în atenţia autorităţilor din cauza războiului din Ucraina, unde nu a fost eradicată, dar şi pentru că virusul a fost descoperit în apele reziduale din Marea Britanie unde există o mare comunitate de români. Poliomielita este extrem de contagioasă şi poate avea urmări foarte grave, explică medicul infecţionist Ana-Maria Iancu.
“În general, cei mai mulţi pacienţi sunt asimptomatici, dar sunt foarte contagioşi. Formele clinice pot fi, de asemenea, unele uşoare cu o simptomatologie similară gripei, respectiv cu febră, oboseală, dar există şi forme severe cu paralizii, care pot duce la sechele motorii permanente”, spune medicul infecţionist Ana-Maria Iancu.
În ţara noastră, ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în anul 1992.
Redactor – Cătălina Radu/Redactor online – Doina Sîrbu/Foto – unsplash.com