„Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, un proiect dedicat tablourilor de la Topalu
Publicat de Doina Sirbu, 4 august 2022, 09:33
Din această lună, poveștile din spatele tablourilor de patrimoniu de la Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu vor fi, pe rând, prezentate publicului. Inițiativa aparține reprezentanților Muzeului de Artă din Constanța. Primul tablou ales pentru a fi descris pe pagina de socializare a instituției se numește „Cap de fetiță”, semnat de Nicolae Tonitza.
Iată ce sublinia pictorul Nicolae Tonitza în scrierile sale despre copii. În nenumăratele și atent îndelungatele mele incursiuni pe care le – am făcut ca pictor în minunata lume a copiilor, mi – a fost dat să văd copii în zdrențe și flămânzi, copii suferinzi trupește, dar al căror suflet proaspăt și limpede răsfrângea, înalta seninătate a sufletului. Iar lucrarea Cap de fetiță expusă la Topalu surprinde tocmai această inocență îngerească a copiilor. Tabloul semnat de Nicolae Tonitza este primul dintr– o serie de opere cu valoare de patrimoniu din colecția de la Topalu.
„Instituția găzduiește o impresionantă colecție de artă formată din 228 de lucrări pe care doctorul Gheorghe Vintilă le– a donat comunității în anul 1960. Muzeul este amenajat în casa părintească a medicului, părinții acestuia fiind primii învățători ai comunei și cei care au construit prima școală de aici„, a precizat directorul Muzeului de Artă din Constanța, Lelia Rus Pîrvan.
În fiecare lună, o lucrare din colecția celui mai mare Muzeu Rural din Europa „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu va fi aleasă pentru a fi descrisă publicului pe pagina de Facebook a muzeului.
„Lucrările aflate în colecţie poqartă semnături ale celor mai valoroşi artişti din spaţiul românesc, printre care Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu sau Nicolae Tonitza”, a mai spus directorul Muzeului de Artă din Constanța, Lelia Rus Pîrvan.
Proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene” ne invită să ajungem, chiar și virtual, pe malul Dunării, aproape de comorile puțin cunoscute ale Muzeului de la Topalu.
Redactor – Silvia Pascale