Cercetașii din Constanța sunt gata oricând pentru noi aventuri
Publicat de Doina Sirbu, 3 august 2022, 11:37 / actualizat: 4 august 2022, 8:52
Sunt temerari, disciplinați, curioși și niciodată nu și-ar încălca promisiunea dată. Așa i-am putea descrie pe cercetașii marini, copiii din Constanța pentru care orice aventură în natură implică, în primul rând, devotament și responsabilitate. Ce înseamnă cercetășia, aflăm în materialul următor realizat de colega noastră, Silvia Pascale.
Asemenea celor 3 muschetari ai lui Alexander Dumas, cercetaşii din Constanța sunt ghidați în acțiunile lor de două principii esențiale / Legea și Onoarea, mai exact își însușesc regulile stabilite, iar apoi promit că le vor respecta în toate aventurile lor.
În județul Constanța, de la inițiativa Evei Lițcanu din anul 2013, s-au înființat 5 centre de cercetași și peste 250 de copii își trăiesc visul de a fi exploratori. Liderul de la centrul local al cercetașilor bleuMarin din Constanța, Marius Mutu, are el însuși o poveste interesantă.
“Aventura mea la cercetaşi a pornit din dorinţa mea să merg cu cortul, pe care am avut-o de când eram în şcoala generală. Dorinţa mi s-a îndeplinit abia când am avut şi eu o fetiţă de clasa I şi i-am căutat pe cercetaşii din Constanţa să o înscriu. Am cunoscut zeci de oameni şi mi-am făcut mulţi prieteni. Am mers pe munte, am dormit în cort pe ploaie, am îngheţat pe 3,4 grade când eram la început şi nu aveam sac de dormit”, spune Marius Mutu.
Pe toată perioada vacanței de vară, copiii cercetași merg în drumeții, stau la cort, departe de tehnologie, învață să aibă grijă de ei, dar și de coechipierii lor, iau decizii și acționează conform planului. Dar asta nu înseamnă că nu vor avea parte și de peripeții. Marius Mutu își amintește de o ploaie torențială care a schimbat brusc planurile cercetașilor aflați în tabăra de vară de la Comănești, județul Bacău.
“În jur de ora 7, la cină, toţi erau adunaţi pentru masa sub nişte pavilioane şi a început să plouă. Nu s-a alarmat nimeni pentru că mai plouase şi până atunci şi, de obicei, se oprea după 10 minute. După 20 de minute eram toţi uzi, din cauză că pavilioanele nu mai susţineau greutatea apei”, mai spune Marius Mutu.
Cercetașii au învățat atunci că natura le poate schimba oricând planurile, dar capacitatea de acomodare în orice situație, calmul și solidaritatea învățate în situații limită sunt atu uri de necontestat ce îi vor însoți toată viața. Organizația Națională Cercetașii României este cea mai mare organizație de tineri din țară cu peste 5000 de copii și adolescenți care află că joaca, aventura și disciplina se pot împăca de minune.
Redactor – Silvia Pascale