TULCEA: Servicii de preconcediere pentru angajaţii din combinatul de alumină
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 august 2022, 12:32
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Tulcea a început, luni, acordarea serviciilor de preconcediere angajaţilor combinatului Alum SA din Tulcea care au primit notificări în vederea disponibilizării.
Preşedintele sindicatului Liber Alum, Andrian Darie, a declarat că până acum 355 de angajaţi ai combinatului de alumină au primit notificări în vederea disponibilizării, decizie luată de managementul unităţii din cauza preţurilor crescute ale energiei şi gazului.
„Persoanele notificate rămân salariaţii noştri timp de 20 de zile, după ce au intrat în preaviz de azi (luni, n.red.). Majoritatea au solicitat reducerea perioadei de preaviz la 10 zile. Ei vor fi plătiţi cu toate drepturile pentru toate cele 20 de zile, conform Contractului Colectiv de Muncă”, a afirmat liderul de sindicat.
Darie a mai spus că persoanele notificate vor primi compensaţii financiare cel puţin două salarii şi a precizat că începând de luni AJOFM a demarat procedura de acordare a serviciilor de preconcediere.
„Serviciile de preconcediere constau în prezentarea locurilor de muncă vacante, a cursurilor de formare profesională, a locurilor de muncă vacante din ţară şi străinătate. Vom veni aici timp de două săptămâni”, a menţionat directorul executiv al AJOFM, Cristian Denuşi.
De altfel, şi sindicatul Liber Alum a primit oferte de angajare pentru persoanele care vor fi disponibilizate.
„Mai multe firme din judeţ s-au arătat dispuse să angajeze. Pe lângă acestea, s-au purtat discuţii cu o firmă din Brăila cu 3.600 de salariaţi care s-a arătat dispusă să asigure transportul zilnic pentru 150 de persoane. O firmă din Bucureşti care asigura şi cazarea vrea 30 de muncitori, iar ieri (duminică, n.red.) am primit mesaj din Germania care doreşte să angajeze 500 de persoane cu salarii de cel puţin 2.000 de euro. N-am crezut vreodată că sindicatul va fi pus în postura să caute locuri de muncă pentru membri, dar am ales-o ca măsură de protecţie socială”, a menţionat preşedintele sindicatului, Andrian Darie.
Încă de la începutul anului, sindicaliştii din Alum SA au protestat în Tulcea şi Bucureşti, nemulţumiţi din cauza creşterii preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale care le ameninţa siguranţa locului de muncă.
Din luna martie, circa 200 din cei 780 de angajaţi ai combinatului de alumină din municipiul Tulcea s-au prezentat la locul muncă, doar la cererea angajatorului şi au început să primească doar 75% din salariu, măsură prevăzută de programul de reorganizare economică stabilit de conducerea Alro Slatina.
Potrivit sindicaliştilor, o tonă de alumină costă 515 dolari pe piaţa mondială, iar cea produsă la Tulcea costă 913 dolari, din cauza preţurilor crescute ale energiei şi gazelor.
Înfiinţat în anul 1973, combinatul de alumină din Tulcea asigură materia primă necesară combinatului din Slatina şi este unul dintre principalii angajatori privaţi din municipiul Tulcea.
Sursa – Agerpres