Sprijin financiar pentru năvodărenii cu venituri mici, afectați de închiderea Termica Distribuție
Publicat de , 5 iulie 2022, 13:35
Sistemul public de termoficare din orașul Năvodari își va înceta activitatea, cel mai probabil, chiar din această vară, sub povara datoriilor neplătite de populație. Autoritățile locale au un plan de a-i ajuta pe năvodărenii cu venituri mici, afectați de această perspectivă, pentru a-și procura alte sisteme de asigurare a apei calde și a căldurii.
Societatea Termica Distribuție Năvodari mai are, în prezent, doar o mie de clienți, situație care face nefezabilă continuarea activității, spune primarul Florin Chelaru. Debranșările masive, pierderile din rețea, restanțele la plată ale populației și costurile tot mai mari cu energia vor duce, cel mai probabil, la încetarea activității, chiar din această vară.
Autoritățile vor să îi ajute cu bani pe cei afectați de această măsură, pentru a-și acoperi o parte din costurile necesare instalării unor alte sisteme care să le asigure apa caldă și, de la iarnă, căldura.
Florin Chelaru:
„Există pierderi foarte mari, există datorii foarte mari, dar ceea ce este mai periculos este faptul că se va scumpi și gigacaloria. Lucrurile acestea ne fac să luăm în calcul tot ce înseamnă aceste pierderi și dacă primăria își poate permite să mai susțină un sistem proiectat pentru 10.000 de clienți, dar care mai are, în prezent, până într-o mie de clienți.
Orașul Năvodari nu mai poate să susțină acest sistem și, de aceea, avem în dezbatere un regulament în care dorim să venim cu un ajutor de urgență pentru oamenii nevoiași, ajutor constând în bani destinați materialelor pentru termoficare, penru căldură – și anume: o centrală pe gaz, sau conducte care țin de alimentarea cu gaze, sau pentru cei vor să își cumpere calorifere electrice.
Tot ceea ce ține de încălzirea apartamentelor este luat în calcul printr-un proiect de hotătâre aflat în dezbatere publică pe site-ul primăriei. Eu cred că în cel mult 2-3 luni vom putea să dăm și banii.
Pentru beneficiari, am propus un prag de venit pe membru de familie de 1.600 de lei, iar suma pe care vrem să o acordăm este în jur de 4.000 de lei, cât costă o centrală de apartament pe gaze.“
Cea mai buna soluţie imediată ar fi o centrală de apartament pe gaze, care, însă, pe termen mediu, ar putea să nu mai fie posibilă, spune Timur Chiș, conferențiar universitar la Facultatea de Știinte Aplicate si Inginerie a Universitatii ”Ovidius” Constanța:
„Cea mai bună soluție ar fi centrala termică de apartament, alimentată cu gaz metan. Problema este că această soluție este utilă pentru, să spun, 10 ani. În viitor, nu se știe, pentru că ale ar putea să fie interzise, din cauza gazelor cu efect de seră pe care le emit.
Centralele electrice sunt foarte scumpe, iar energie electrică este mai puțin subvenționată de stat. Cea de-a treia soluție ar fi centrala electrică alimentată cu energie de la panouri solare amplasate pe bloc. Dar costurile sunt foarte mari – la ora actuală, un panou costă cam 500 de lei bucata, pentru o putere de 5kW, ceea ce este foarte puțin.“
Redactor: Bogdan Comşa / Foto: Bogdan Comşa