Ascultă Radio România Constanța Live

”It’s today; My favorite day”/ 22 iunie – Ziua mondială a pădurilor tropicale şi a conţinutului media pozitiv

”It’s today; My favorite day”/ 22 iunie – Ziua mondială a pădurilor tropicale şi a conţinutului media pozitiv

Publicat de Doina Sirbu, 22 iunie 2022, 07:32

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua mondială a pădurilor tropicale

Pădurile tropicale ne menţin planeta în viaţă. Ele adăpostesc jumătate din speciile de animale de pe glob, ne furnizează apa dulce şi sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii climei. Cu toate acestea, în fiecare secundă se pierde un hectar şi jumătate de pădure tropicală, iar anual sunt distruse 78 de milioane de hectare de păduri tropicale preţioase. Marcată anual pe 22 iunie, Ziua mondială a pădurilor tropicale a fost creată pentru luarea de măsuri decisive în vederea combaterii defrişărilor, a reducerii efectelor schimbărilor climatice şi a protejării pădurilor tropicale pentru generaţiile viitoare, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Ziua mondială a pădurilor tropicale a fost creată în 2017 de către Rainforest Partnership, o organizaţie non-profit care colaborează cu populaţiile indigene din zona pădurilor tropicale şi lansează proiecte pentru a ajuta la păstrarea şi regenerarea pădurilor tropicale împreună cu comunităţile locale. Ziua are drept scop sensibilizarea cu privire la importanţa pădurilor tropicale şi a contribuţiilor acestora la viaţa noastră. Reunindu-ne în această zi, putem întreprinde cu toţii acţiuni pentru a proteja pădurile tropicale şi a le păstra durata de viaţă, aşa cum acestea au contribuit la menţinerea vieţilor noastre timp de mii de ani.

Rainforest Partnership desfăşoară în prezent numeroase proiecte comunitare în zona Amazonului, însă #WorldRainforestDay este susţinută prin implicarea a peste 70 de parteneri la nivel mondial, de la activişti pentru mediu până la instituţii media, toţi luptând pentru acţiuni pozitive şi afirmative care să conserve pădurile tropicale. Sloganul acestui eveniment este „Because the World Can’t Wait” („Pentru că lumea nu poate aştepta”), un puternic apel la acţiune pentru oamenii din întreaga lume.

Obiectivul principal al acestei zile este acela de a rămâne pozitivi şi de a ne concentra pe ceea ce putem face pentru a salva pădurea tropicală. Pădurile noastre tropicale ne susţin de mii de ani, asigurând circulaţia oxigenului, menţinând în viaţă comunităţile locale, absorbind dioxidul de carbon şi păstrând apa proaspătă şi curată. Rainforest Partnership răspândeşte acest mesaj optimist încă din 2007, când a fost acest ONG a fost lansat pentru a ajuta la protejarea biodiversităţii, a populaţiilor indigene şi la combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Rainforest Partnership îşi propune salvarea acestui „rezervor verde” al umanităţii prin proiecte comunitare centrate pe păduri tropicale care creează un impact pozitiv asupra populaţiilor locale şi a vieţii sălbatice care depinde zilnic de acestea. Deşi sediul central al organizaţiei se află în Texas, echipa din America Latină este cea care se ocupă în special de pădurea tropicală. De ce a avut Rainforest Partnership un asemenea succes? Pentru că s-a asociat cu organizaţii din întreaga lume cu scopul de a crea un răspuns unitar la defrişare. În calitate de membru afiliat al Consiliului Economic şi Social al ONU, organizaţia poate consilia şi oferi asistenţă organizaţiilor şi afacerilor din întreaga lume cu privire la practicile durabile şi ecologice.

Pădurea tropicală amazoniană există de circa 60 de milioane de ani, formându-se atunci când Oceanul Atlantic s-a extins suficient pentru a crea un climat tropical în bazinul amazonian. După dispariţia în masă a dinozaurilor, se crede că a apărut un climat mai umed, ceea ce a dus la extinderea pădurii tropicale. De-a lungul a milioane de ani, pădurea tropicală a crescut şi s-a redus de nenumărate ori, din cauza unor factori precum extinderea şi contracţia gheţarilor.

De ce este atunci dispariţia pădurii tropicale atât de periculoasă de data aceasta? Principalele cauze ale defrişărilor includ exploatarea forestieră, mineritul şi dezvoltarea industrială, precum şi defrişarea terenurilor pentru agricultură. Pe măsură ce sunt defrişate suprafeţe tot mai extinse pentru exploatare forestieră şi păşunat, este nevoie de mai multă infrastructură, ceea ce duce la o mai mare defrişare pentru a găzdui drumuri şi utilaje mari. Pe măsură ce tot mai multă pădure tropicală este distrusă, habitatele faunei sălbatice care o populează şi casele populaţiilor indigene sunt, de asemenea, afectate în mod semnificativ. Amploarea defrişărilor poate provoca schimbări climatice, inundaţii, deşertificare şi eroziunea solului, fenomene care ne ameninţă planeta şi modul nostru de viaţă.

Ziua conţinutului media pozitiv

#PositiveMediaDay a fost creată pentru a schimba perspectiva şi status quo-ul consumului mediatic de zi cu zi, potrivit site-ului Daysoftheyear.com. Marcată anual pe 22 iunie, această zi a apărut din dorinţa de a dispersa conţinutul media negativ care umbreşte impactul pozitiv pe care oamenii îl au asupra lumii în fiecare zi şi din convingerea că lumea este prost reprezentată de ştiri şi de conţinutul media partajat pe internet.
Există prea multă ură, frică şi atacuri în fiecare zi. Dacă această negativitate va continua, oamenii vor crede că lumea noastră este şi va fi mereu aşa. Iar momentul în care începem să perpetuăm acest comportament negativ este momentul în care începem să pierdem ca societate.

#PositiveMediaDay este, prin urmare, ziua în care trebuie să fiţi inspiraţi de ştiri şi de mass-media mainstream. Se întâmplă prea multe lucruri bune în lume şi nu există suficientă recunoaştere pentru acestea. Dacă reuşim să propulsăm pozitivitatea în mass-media mainstream, măcar pentru o zi, putem schimba status quo-ul şi putem începe să ne schimbăm percepţia despre lume.

Organizatorii acestei zile cred că oamenii vor fi mai fericiţi, mai dispuşi să-i ajute pe alţii şi mai entuziaşti pentru viitor când sunt expuşi la ştiri care îi lasă fericiţi, emoţionaţi şi inspiraţi.

Sursă – AGERPRES/Foto – unsplash.com

Trafic aglomerat pe A2, la finalul vacanței de Paște
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 18:45

Trafic aglomerat pe A2, la finalul vacanței de Paște

Valorile de trafic sunt ridicate pe DN 1, sensul Brașov – Ploiești, dar și pe autostrăzile A1 și A2 pe sensul către București, transmite...

Trafic aglomerat pe A2, la finalul vacanței de Paște
Papa Francisc (1936 – 2025), un altfel de suveran la Vatican
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 16:22

Papa Francisc (1936 – 2025), un altfel de suveran la Vatican

Liderul spiritual pentru 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume, Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, după un pontificat de 12 ani. Născut...

Papa Francisc (1936 – 2025), un altfel de suveran la Vatican
Turista grav rănită în incendiul care i-a cuprins rulota, la Băile Puturoasa, lângă Hârșova, a murit
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 15:59

Turista grav rănită în incendiul care i-a cuprins rulota, la Băile Puturoasa, lângă Hârșova, a murit

A murit turista în vârstă de 72 de ani, transportată la Spitalul Județean Constanța cu arsuri pe 98% din suprafața corpului, după ce rulota...

Turista grav rănită în incendiul care i-a cuprins rulota, la Băile Puturoasa, lângă Hârșova, a murit
UPDATE | TULCEA: Cele două surori minore dispărute de la domiciliu au fost găsite
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 12:10

UPDATE | TULCEA: Cele două surori minore dispărute de la domiciliu au fost găsite

UPDATE: Minorele au fost identificate în localitatea Isaccea, iar din primele verificări, acestea nu au fost victimele vreunei infracțiuni,...

UPDATE | TULCEA: Cele două surori minore dispărute de la domiciliu au fost găsite
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 11:46

AUDIO: Litoralul este o planșă provocatoare pentru arhitecți

Românii călătoresc mult în afara țării și astfel sunt conectați la ceea ce înseamnă designul arhitectural și investițiile sustenabile în...

AUDIO: Litoralul este o planșă provocatoare pentru arhitecți
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 10:37

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix...

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 08:00

Județul CONSTANȚA: Bilanț tragic în prima zi de Paște – 14 persoane au decedat

În prima zi de Paște, până astăzi, 21 aprilie, ora 5.00, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța a avut 288 de solicitări în județ....

Județul CONSTANȚA: Bilanț tragic în prima zi de Paște – 14 persoane au decedat
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 07:55

CONSTANȚA: O candelă aprinsă a declanșat un incendiu într-un apartament

Un incendiu izbucnit a izbucnit luni dimineață, în jurul orei 03:00, într-un apartament de pe Aleea Orhideelor din Constanța. Focul a fost...

CONSTANȚA: O candelă aprinsă a declanșat un incendiu într-un apartament