Colocviul Internațional ACVADEPOL are loc în staţiunea Mamaia. Se discută despre probleme și soluții specifice din domeniul prevenirii și combaterii poluării apelor
Publicat de , 22 iunie 2022, 15:12
Cea de-a 29-a ediție a Colocviului Internațional ACVADEPOL, desfășurată între 22 și 26 iunie 2022, în stațiunea Mamaia, și-a propus să identifice principalele probleme și soluții specifice din domeniul prevenirii și combaterii poluării apelor. Cu acest prilej, specialiști în domeniu vor prezenta realizările tehnice, echipamente și mijloace de intervenție pentru prevenirea poluării apelor Dunării, Mării Negre și acvatoriilor portuare.
Este nevoie de armonizarea legislației românești cu Directivele Uniunii Europene, dar și de finanțarea cu fonduri comunitare a proiectelor, ne-a decclarat Consilerul de Stat – Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo BORBELY:
„Trebuie să profităm. Trebuie să profităm, dacă avem acest război, şi vedem cu transportul, trebuie să luăm decizii, evident, economice, dar fără a afecta mediul. În momentul de faţă, când zona aceasta a economiei albastre înseamnă 560 de miliarde de euro, pentru anii care vin, haideţi să vedem cum putem accesa mai multe proiecte europene, cum putem îmbina economicul cu profitul, cu intenţia de a face ceva pentru mediu şi, din păcate, avem foarte multe de făcut.“
Președintele Asociației ACVADEPOL, Doru Bejenaru, se referă la problematica atât de complexă și actuală a poluării mediului acvatic, dar și despre creșterea numărului de nave de intervenție, construite și achiziționate din fonduri europene. Doar la Constanța avem, în acest moment trei astfel de nave:
„Cu ajutorul Asociaţiei, eforturile pe care le-am făcut, cu studiile de pre-fezabilitate şi fezabilitate, am reuşit şi am construit 12 nave. 5 – Administraţia Portului din Galaţi, 4 – Administraţia Portului din Giurgiu şi tocmai aţi primit voi, constănţenii, în Administraţia Portului Constanţa, trei nave, pentru servicii şi intervenţii în caz de poluări accidentale.“
Un accent deosebit se pune pe identificarea surselor și modalităților de finațare, dar și pe găsirea de metode directe și indirecte de combatere a efectelor negative generate de criza financiară asupra agenților economici portuari.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Foto: Arhivă