TULCEA: Tot mai mulţi angajatori din judeţ apelează la forţă de muncă non-europeană
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 iunie 2022, 10:43
Numărul firmelor din judeţul Tulcea care caută să angajeze persoane din state non-europene este de aproape trei ori mai mare decât cel de anul trecut, iar cel al locurilor de muncă pentru care nu există disponibilitate pe piaţa europeană a crescut de cel puţin două ori în ultimul an, arată o situaţie remisă AGERPRES de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).
Instituţia intervine în procedura de obţinere a autorizaţiei de muncă pentru cetăţenii din state terţe prin eliberarea unei adeverinţe necesară angajatorilor la Serviciul pentru Imigrări al judeţului Tulcea, adeverinţă care atestă existenţa sau lipsa forţei de muncă româneşti şi europene pentru posturile declarate de angajator.
‘În primele luni ale acestui an, 35 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe privind forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, iar AJOFM a eliberat adeverinţe pentru 575 de locuri de muncă vacante, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, când 12 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 233 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă’, se arată în adresa AJOFM.
Cele mai căutate locuri de muncă sunt cele de ospătar, bucătar, ajutor de bucătar, cameristă, electrician nave, lăcătuş construcţii metalice şi navale, tubulator naval şi de sudor.
Unul dintre angajatorii din Deltă din domeniul turismului care anul acesta va avea pentru prima dată personal din state non-europene este preşedintele filialei teritoriale a Asociaţiei Patronatelor în Turism, Daniel Iluşcă.
‘Este pentru prima dată când angajez persoane din state non-europene. Am mai încercat o dată, dar m-am blocat în birocraţia românească. Acum, lucrurile s-au simplificat’, a menţionat Iluşcă.
El a mai spus că anul acesta va avea 11 angajaţi din India şi că lipsa personalului i-a afectat activitatea anul trecut.
‘Anul trecut am avut 25 de angajaţi. Nu erau suficienţi şi nici nu găseam alţii. La un moment dat, nu ocupam complexul la capacitate maximă pentru că nu puteam oferi servicii’, a mai afirmat Daniel Iluşcă.
Sursa – Agerpres