81 de ani de când locotenentul Horia Agarici a fost numit „salvatorul Constanţei“

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 iunie 2022, 12:09
Se împlinesc 81 de ani de când locotenentul Horia Agarici a reușit performanța de a doborî 3 avioane rusești de bombardament care atacau portul Constanța. Pentru performanța sa a fost citat prin ordin de zi pe armată, avansat la gradul de căpitan și preluată de ziare și de Radio România.
Celebritatea lui Agarici a fost asigurată și prin versurile lui Păstorel Teodoreanu, puse pe note de Gherase Dendrino pentru un șlagăr la modă în vara anului 1941: ,,A plecat la vânătoare Agarici / A plecat ca să vâneze bolșevici…”
• Data desfășurării: 17.06.2022;
• Loc desfășurare: Cimitirul Eroilor din Cimitirul Central Constanța, strada Bărăganului 2-4;
• 1000 – 1005: întâmpinarea persoanei oficiale;
• 1005 – 1010: intonarea imnului de stat;
• 1010 – 1025: slujbă religioasă;
• 1025 – 1055: alocuțiuni;
• 10.55 – o formație de avioane F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea și avioane ușoare de la Tuzla va survola ceremonia
• 10.55 – 11.10: depuneri de coroane;
• 11.10 – 11.15: defilare;
• 11.15: încheierea festivității.
Horia Agarici a salvat Constanţa în al doilea război mondial
La 22 iunie 1941, la ordinul (rămas în istorie) lui Ion Antonescu, trupele române au trecut Prutul. Începea o lungă campanie, al cărei obiectiv era eliberarea unor teritorii aparținând României, ocupate samavolnic de Uniunea Sovietică.
Primii care au intrat în luptă au fost, în ambele tabere, aviatorii. Formațiunile de bombardament au survolat linia frontului, în căutarea unor ținte care să afecteze decisiv puterea de luptă și economică a inamicului. Astfel, în primele ore de dimineață, o formație de șase bombardiere sovietice s-au apropiat, peste Marea Neagră, de instalațiile portuare ale Constanței.
Conform wikipedia, la ora 12:00 s-a dat alarma: au fost semnalate bombardiere sovietice, care, după toate aparențele, se îndreptau spre Constanța, cu misiunea probabilă de a ataca portul. În ciuda tuturor regulamentelor, Agarici decolează fără ordin, fără coechipier, cu un singur rezervor plin, pornind “la vânătoare”. Norocul și simțul său de orientare îl ajută și, în curând apare în fața sa, zburând la altitudinea de 600 de metri, un grup de cinci avioane de bombardament, neînsoțite (lipsă de orientare strategică? Dispreț pentru capacitatea de reacție a românilor?) de vânătoare. Profitând de poziția favorabilă (deasupra și în spatele țintei), Agarici atacă. Întâi trage în bombardierul din capul formației. Îl lovește decisiv. Avionul sovietic cade în mare și explodează odată cu bombele pe care le transporta. Printr-o ranversare și un semitonou, Agarici revine la atac, trăgând în avionul din dreapta, care cade. Apoi atacă și al treilea inamic, care se îndreaptă spre sol, deși nu are incendiu la bord. Probabil că echipajul a ales prizonieratul… În acel moment, al doilea avion lovit de Agarici este luat în primire și de artileria antiaeriană română.
Celelalte două avioane sovietice au dispărut în acest timp, abandonând misiunea, iar Agarici a revenit pe Mamaia, în limită de benzină. Rezultatul primei lupte aeriene din acest război a fost: trei bombardiere sovietice doborâte, dintre care două atribuite locotenentului Horia Agarici.