INTERVIU | Rodica Radu, psiholog clinician și consilier psihologic: „Copiii trebuie îngrijiți, acceptați și ghidați către o viață bună. Rolul părintelui începe odată cu nașterea copilului și se termină undeva când copilul este adult și va avea propria viață“

Publicat de Doina Sirbu, 15 iunie 2022, 22:09
Această perioadă este destul de stresantă pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care susţin Evaluarea Naţională.
Ce rol au părinţii şi cum pot ajuta copiii să treacă mai uşor peste această etapă, am aflat de la Rodica Radu, psiholog clinician și consilier psihologic.
Absolvenții clasei a VIII-a au mâine emoții din nou, pentru că susțin cea de-a doua probă din cadrul Evaluării Naționale – cea la matematică. Sunt emoții firești?
Rodica Radu: Bineînțeles că sunt firești! Sunt emoții foarte mari, dar sunt normale în contextul în care copiii sunt evaluați, au de dat un examen. Mai mult decât atât, urmează repartizarea la liceu.
Este o perioadă tensionată cu o sursă mare de stres. Poate face psihicul diferența?
Rodica Radu: Da, emoțiile sunt la cote foarte înalte în acest moment. Este greu de spus ce anume au copiii de făcut, însă cel mai bine este să rămână calmi, să se concentreze, să respire și să-și dea voie să-și aducă aminte de tot ceea ce au învățat. Ei deja știu.
Rolul părinților este unul important pentru a detensiona situația?
Rodica Radu: Întotdeauna părinții sunt importanți. Întotdeauna au un rol important în viața copilului. Copiii trebuie îngrijiți, acceptați și ghidați către o viață bună. Rolul părintelui începe odată cu nașterea copilului și se termină undeva când copilul este adult și va avea propria viață. Părinții sunt extrem de importanți, copiii au nevoie în acest moment să simtă că părinții sunt alături de ei în orice situație și orice s-ar întâmpla. Această acceptare necondiționată face diferența între sănătate și boala de mai târziu. Vorbesc din punct de vedere psihologic.
Emoțiile se termină odată cu finalizarea acestor examene sau continuă până când se va publica lista cu repartizarea la liceu?
Rodica Radu: Bineînțeles că nu se termină mâine, nu se termină acum. Aceste emoții, firești de altfel, vor continua până când fiecare elev își va vedea numele pe o listă. În momentul în care vor ști exact unde sunt, care le va fi viitorul, atunci vor reuși într-o oarecare măsură să se liniștească.
Mulți părinți țin ca ai lor copii să intre la licee de top. Ce se întâmplă dacă respectivii elevi nu vor obține note foarte mari și vor fi repartizați la alte licee decât cele pe care și le doreau părinții mai degrabă?
Rodica Radu: Nu este un capăt de țară și nu ar trebui să se întâmple absolut nimic! Important este să ne continuăm studiile, să absolvim liceul. Apoi copilul se va dedica unei profesii și își va alege singur drumul mai departe. Faptul că termină studiile la un liceu sau altul nu are cum să influențeze într-un mod dramatic astfel încât noi, în calitate de părinți, să nu exagerăm momentul, să nu facem o dramă din faptul că nu a intrat copilul la un liceu de top. Copiii au nevoie de părinți, au nevoie de a fi acceptați și iubiți în orice situație.
Dar există și părinți care pun presiune pe copii pentru a intra la un liceu cu faimă?
Rodica Radu: Bănuiesc că există. Da, cred că sunt părinți care își doresc un anume liceu pentru copiii lor. Însă, încă odată spun: copiii au nevoie de părinți iubitori iar copiii au nevoie să fie iubiți necondiționat.
După momente atât de tensionate, urmează binemeritata vacanță. Ce ar trebui copiii să facă în această vară?
Rodica Radu: Fiecare copil are propriul lui sistem interior de relaxare. Este normal să trăiască ceea ce au nevoie. Eu le recomand să socializeze cât mai mult, să se întâlnească cu cei de vârsta lor, să petreacă timp frumos cu colegii și prietenii lor, cât mai mult în aer liber, să citească (dacă le place și își doresc acest lucru), să cânte, să danseze, să spună glume, să fie veseli. Să facă orice le aduce o stare de bine.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală