Directorul general al ANM, Elena Mateescu: Este o lună iunie a extremelor meteorologice, cea mai instabilă lună a verii și a anului în țara noastră

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 iunie 2022, 10:07
Fenomene meteo extreme, în această vară, în țara noastră (și pe litoral). Invitată, în direct, prin telefon, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie ne-a explicat în direct la Radio Constanța care sunt cauzele acestor fenomene meteo atât de violente.
Elena Mateescu: Este o lună iunie a extremelor meteorologice, cea mai instabilă lună a verii și a anului în țara noastră, vorbim de cantități de apă care pe secvențe scurte de timp la nivel local se pot apropia și chiar depăși media climatologică a unei luni iunie cea mai ploioasă. Și atunci când vorbim de mai multă căldură în sistemul climatic, asociată și cu cantitate mai mare de vapori de apă și zona litoralului este predispusă, luând în considerare și cantitatea mare de umezeală dinspre bazinul vestic al Mării Negre, atunci când vorbim și de cicloni mediteraneeni, iată că se pot întâmpla și astfel de fenomene la cote extreme. Pentru că într-adevăr gradul de torențialitate al cantităților de precipitații într-un interval foarte scurt de timp generează situații de această natură. Vorbim despre vijelii, despre căderi de grindină și de valori ale cantităților de precipitații care și în zona litoralului s-au apropiat de nivelul celei mai ploioase luni. Veștile sunt bune, cel puțin pentru următoarele 2 zile. Ne așteptăm ca astfel de fenomene să mai fie de interes în special în zona montană deluroasă și izolat în restul țării. Sfârșitul de săptămână este posibil să mai aducă precipitații, dar de pe 20 iunie lucrurile se vor schimba. Vom avea primul val de caniculă și în țara noastră. Pentru săptămâna 20-27 iunie, așa cum arată și estimările până în jurul datei de 11 iulie, în următoarele 3 săptămâni să avem o tendință a valorilor de temperaturi peste ceea ce ar fi normal pentru întreaga perioadă la nivelul zonei țării noastre.
Au fost lansate multe coduri (portocalii, galbene, chiar și roșii) de vreme severă, precipitații și furtuni- (mult) mai multe ca în ceilalți ani?
Elena Mateescu: În intervalul 1-15 iunie numărul de avertizări emise am avut 241 de avertizări meteorologice de vreme severă imediată emise pentru intervale de anticipație de zero până la 6 ore pentru fenomene meteorologice periculoase. Dintre acestea, 123 de cod portocaliu și 6 de cod roșu. În total, de la începutul anului și până în prezent au fost 1126, dintre care 28 de cod roșu. Și suntem de abia la jumătatea anului, în condițiile în care în anii anteriori vorbeam cel puțin de 65 de avertizări în medie. Așteptăm valori de 35 de grade în țara noastră după 20 iunie, iar pe litoral vom avea în următoarele zile maxime de 24-25 de grade Celsius iar săptămâna viitoare ne vom apropia de 28-30 de grade Celsius.
Interviu realizat de Larisa Calistru