Astăzi a început prima probă a Evaluării Naționale. Cum au fost organizate centrele de examinare în judeţul Tulcea
Publicat de Doina Sirbu, 14 iunie 2022, 10:21
Astăzi se desfășoară prima probă a Evaluării Naționale, cea la Limba și Literatura Română.
Despre acest subiect a vorbit astăzi, la “Interviul dimineții” Radio Constanța, în direct, prin telefon, Viorica Pavel, inspector general ISJ Tulcea.
Câți elevi sunt așteptați astăzi, la proba de Limba și Literatura Română în județul Tulcea?
Viorica Pavel: În județul Tulcea sunt așteptați 1637 de absolvenți ai clasei a VIII-a, au început proba scrisă la Limba și Literatura Română.
Cum sunt organizate centrele de examinare pentru a ușura accesul elevilor care vin din localități izolate?
Viorica Pavel: Avem școli în județ cu 2-3 elevi și atunci aceștia au fost redirecționați. Cei din Deltă care sunt în preajma municipiului Tulcea către școlile din municipiul Tulcea (și aici aș putea exemplifica prin Școala Gimnazială Ceatalchioi care are 2 elevi și ei sunt cuprinși în centrul de examinare de la Școala Gimnazială “Nifon Bălășescu”). Mai avem elevi de la Maliuc, Padina – vin la Școala Gimnazială “Alexandru Ciucurencu”, dar și în alte zone în afara Deltei. Avem de exemplu Carcaliu-Smârdan, se merge către Școala Ginazială “Gheorghe Banea” Măcin. În toate aceste situații a existat și există o bună colaborare între școală, părinți și Primărie, astfel încât acești elevi să ajungă în condiții optime la examen.
Elevii care copiază sunt eliminați din examen. Ce opțiuni vor mai avea pentru a obține un loc la liceu?
Viorica Pavel: În situația în care ei ar copia, sigur că ar obține nota 1 și sunt eliminați din examen. Ei vor putea să opteze către un loc în clasa a IX-a în a doua etapă, în limita locurilor disponibile. Repartiția se face conform procedurilor, de către comisia județeană de la nivelul Inspectoratuui Școlar.
Dacă un elev nu se prezintă în această etapă la Evaluare … ce are de făcut pentru a intra la un liceu?
Viorica Pavel: Aș spune că este mai greu pentru că după repartizarea computerizată mai rămân puține locuri la licee. Și dacă vor mai rămâne la noi locuri, ele vor fi în teritoriu. Adică ar putea să fie la Isaccea, Babadag, Topolog. Și doar dacă rămân locuri acești elevi pot fi repartizați la liceu. Și tot de aceeași comisie realizată la nivelul Inspectoratului Județean Tulcea.
După comunicarea rezultatelor, există etapa de contestații. În ce condiții se pot modifica notele?
Viorica Pavel: Contestațiile se pot depune în zilele de 23 și 24 iunie. Toți candidații care depun contestații completează și semnează o declarație tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate fi modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Ca mecanism și ca procedură, elevii depun contestații în centrul de examen, aceste contestații sunt transmise către centrul zonal de evaluare care identifică lucrarea, o secretizează și o trimite mai apoi către centrul zonal de contestații. Iar nota obținută în acest centru este nota finală.
După afișarea rezultatelor finale, elevii vor completa o listă de opțiuni pentru repartizarea computerizată. Ce sfaturi le oferiți pentru ca în urma rezultatelor obținute să beneficieze de cea mai bună repartizare?
Viorica Pavel: Lista de opțiuni pentru repartizarea computerizată este realizată de elevi cu ajutorul diriginților, de obicei și în prezența părinților. Este bine să se completeze corect codurile liceelor, specializărilor, să aibă cât mai multe opțiuni, să aibă în atenție mediile de admitere în anii anteriori pe licee și pe specializări și (de ce nu?) locul pe care s-au clasat la nivelul județului.
În urma repartizării computerizate, se mai pot efectua transferuri între licee? În ce condiții?
Viorica Pavel: Da, transferuri se fac mai puține. Spun încă o dată că de obicei locurile se ocupă la liceu, dar conform regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, în cadrul învățământului liceal elevii de clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – pexels.com