Alimentele nesigure reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană
Publicat de Doina Sirbu, 7 iunie 2022, 12:30
Alimentele nesigure reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. Potrivit unei informări transmise de Organizația Națiunilor Unite, se estimează că 420 000 de oameni din întreaga lume mor în fiecare an după ce au consumat alimente contaminate și se înregistrează 600 de milioane de îmbolnaviri din cauze alimentare, anual.
Astăzi este Ziua Internaţională a Siguranţei Alimentare, iar despre subiect a vorbit directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea, Mitică Tuchilă.
De ce trebuie să fie o zi a Siguranţei Alimentare, când ea ar trebui să fie în fiecare zi, în fiecare moment?
“Siguranţa alimentară este foarte importantă. Noi, medicii veterinari, considerăm siguranţa alimentară în fiecare zi, o verificăm, o monitorizăm, astfel încât, pe masa consumatorului final să ajungă alimente salubre. Această siguranţă a alimentului este stipulată şi în Codul Alimentului. El prevede, în primul rând, protejarea sănătăţii consumatorilor. Noi, medicii veterinari, recomandăm ca toate produsele alimentare să fie procurate din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. Astfel, consumatorii pot fi asiguraţi că alimentele pe care le consumă sunt salubre”, a declarat Mitică Tuchilă.
Cum acţionaţi pentru a elimina alimentele care nu sunt sigure?
“Medicul veterinar verifică toate unităţile de producţie din magazinele alimentare ori de câte ori este nevoie. Dacă ne referim aici la pieţele agroalimentare, acestea sunte verificate zilnic. Toate unităţile de producţie de alimentaţie publică prezintă la Direcţiile Sanitar-Veterinare un program de autocontrol care este verificat şi avizat. Sunt verificate unităţile privind starea de igienă din testele care se iau aproape zilnic. Pentru noi, sănătatea publică reprezintă o chestiune de siguranţă alimentară, fapt pentru care şi rata toxiinfecţiilor alimentare este mai mică”, spune Mitică Tuchilă.
Sunt produse care sunt etichetate ca fiind tradiţional româneşti. Acestea sunt supuse controalelor similare?
“Toate produsele destinate consumatorilor sunt verificate, fie că sunt produse de nişă, fie că sunt produse tradiţionale”, precizează Mitică Tuchilă.
La ce vă referiţi când folosiţi termenul de produse de nişă?
“Produse care sunt fabricate în mod industrial, adică nu sunt specifice unei anumite zone şi sunt sub o anumită denumire, fără a avea ceva tradiţional în caracterul lor de producţie”, a mai spus Mitică Tuchilă.
Cine controlează dacă se respectă compoziţia prezentată pe etichetă? Şi care este procedura?
“Noi verificăm alimentale, atât de origine animală, cât şi nonamimală, dar sunt şi alte instituţii ale statului care verifică. Mă refer aici la ANPC. Ei verifică modul de etichetare şi prezenţa unor anumiţi aditivi în compoziţia produselor. Pe lângă faptul că noi, medicii veterinari, şi alte instutuţii ale statului verificăm salubritatea produselor, un rol foarte important îi revine şi consumatorului. Din acest punct de vedere, în momentul pătrunderii într-un magazin alimentar, trebuie să avem în vedere condiţiile de igienă din acel spaţiu, modalitatea de păstrare a produselor de origine animală şi nonanimală, dar şi depozitarea şi întreg lanţul alimentar. Când ne-am decis să punem în coş un anumit aliment, trebuie făcută o lectură sumară a etichetei, să vedem compoziţia produsului, indicaţiile şi recomandările producătorului”, spune Mitică Tuchilă.
România şi multe ţări din lume se confruntă cu una dintre cele mai grave boli în rândul animalelor. Care este situaţia în ţara noastră?
“În ţara noastră, ca şi în multe alte ţări, evoluează pesta porcină africană, gripa aviară. Medicii veterinari depun tot efortul pentru prevenirea apariţiei acestor boli în zonele în care nu a apărut, iar acolo unde au apărut, se trece la eradicarea şi combaterea bolii cu toate sursele şi resursele din dotare. Evoluţia pestei porcine africane în lume este destul de cronică, noi suntem la început cu această boală. În judeţul Tucea unde eu activez şi am acţionat destul de prompt, pot să vă spun că de la 600 de focare în anul 2018, acum avem doar 4 focare, focare pe care le gestionăm şi zone în care boala a evoluat destul de exploziv, acele zone au fost eradicate”, a declarat Mitică Tuchilă.
Interviu realizat de Mircea Taiss / Foto – unsplash.com