Cine este câştigătorul Festivalului – Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți “Dor de Cânt Românesc”
Publicat de Doina Sirbu, 3 iunie 2022, 09:40
Trofeul celei de XV-a ediții a Festivalului – Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți “Dor de Cânt Românesc”, a plecat în județul Prahova. Andrei-Nicolae Chelba are doar 15 ani, este din Starchiojd, județul Prahova și este elev la Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti” din București.
S-a lăsat cortina peste cea de- a- XV-a ediție a Festivalului – Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți “Dor de Cânt Românesc”, desfășurat pe scena Casei de Cultură din Cumpăna, pe 1 și 2 iunie 2022. Inițiat și organizat de Primăria și Consiliul Local Cumpăna, festivalul are ca scop continuarea și păstrarea folclorului autentic românesc. Din peste 70 de înscrieri, după preselecție, au rămas în concurs: 32 de soliști cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, din mai multe zone etnofolclorice ale țării. Juriul a fost format din personalități ale folclorului românesc: Elise Stan – profesor doctor etnomuzicolog, realizator de emisiuni – președintele juriului; Doina-Virginia Ișfănoni – doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog la Muzeul Național al Satului,,Dimitrie Gusti” din Bucureşti; Daniela-Roxana Gibescu – doctor etnomuzicolog, specialist Casa de Discuri Electrecord; Nicoleta-Elena Popa – director al Televiziunii „Favorit”; Maria Magiru – etnograf, director Muzeul de Artă Populară Constanța; Elena Drăgoi – economist, consilier local, președintele Comisiei pentru învățământ, sănătate, cultură, protecție socială, activități sportive și de agrement; Valentin Marin – etnomuzicolog, manager al Radio România Antena Satelor. În cele două zile de festival au cântat în recital: Andreea Haisan, Zorina Bălan, Raluca Diaconu, Bianca-Ștefania Luzinschi, Daniel Pop și Gabriel Treteag, câștigătorul trofeului ediției a – XIV-a. Concurenții au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Profesionist „Brâulețul” din Constanța sub bagheta dirijorului Cristian Obrejan.
Festivalul s-a desfășurat pe trei secțiuni de vârstă (6-9 ani, 10-13 ani, 14-18 ani).
La secțiunea I, 6-9 ani, au fost premiați:
Dinu Ana Maria –mențiune
Pascu Sara-Maria –premiul III
Manea Maria –premiul II
Rădulescu Ștefan –premiul I
La secțiunea a II-a, 10 -13 ani, au fost premiați:
Luchian Adriana – Alexia –mențiune
Ivan Robert-Ioan –premiul III
Brutcă Ana-Maria –premiul II
Tucan Maria –premiul I
La secțiunea a III-a, au fost premiați:
Ungureanu Maria – Denisa, mențiune
Moisă Grigorie, premiul III
Popescu Claudia –premiul II
Cochirleanu Flavia-Maria –premiul I
Vlad Robert-Daniel – premiul de popularitate
Trofeul festivalului: Chelba Andrei-Nicolae din Prahova
” Mă bucur să fiu câștigătorul acestei ediții. Am trăit mari emoții, pentru că m-am confruntat cu o răceală, am avut emoții și m-am temut, dar în final am învins și răceala și emoțiile și am ieșit învingător pe podium. Am 15 ani și 10 luni, sunt din localitatea Starchiojd, Prahova și studiez la Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti” din București. Voi mai reveni în Dobrogea. Vă mulțumesc tuturor, public, juriu, orchestră, profesori”, a vorbit pentru Radio Constanța, câștigătorul Trofeului, Andrei- Nicolae Chelba, imediat după obținerea trofeului.
Mai multe despre această ediție, veți auzi, în emisiunea”Viața-n cântec și poveste”, pe unde medii, la Radio Constanța, duminică, 5 iunie 2022, de la ora 15.00.