INTERVIU | Conf. univ. dr. Ariadna Petronela Fildan, medic primar pneumolog: „Orice moment în care renunțăm la fumat este un câștig pentru sănătatea fiecăruia“
Publicat de Doina Sirbu, 31 mai 2022, 11:13
Astăzi în întreaga lume este marcată Ziua Mondială fără Tutun. La nivel global, peste 8 milioane de oameni își pierd viața în fiecare an din cauza consumului de produse din tutun. Fumatul rămâne o problemă majoră de sănătate publică și, deși cunosc efectele negative ale țigărilor, pentru mulți, renunțarea la ele este dificilă. Care sunt pașii pentru a scăpa de dependența de nicotină și dacă țigările electronice sunt mai puțin nocive, așa cum consideră unii români, aflăm astăzi, la Interviul Dimineții, de la conf. univ. dr. Ariadna Petronela Fildan, medic primar pneumolog, șef secție Pneumologie II adulți la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare.
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Acesta este un subiect „fierbinte” și poate că ar trebui să fie mai des abordat în tot ce înseamnă media și nu numai, ci și în educație, în școli, acasă. Este foarte important să prevenim fumatul și evident ca oamenii să fie conștienți de beneficiile renunțării la fumat. Din statistici într-adevăr vedem un fapt îngrijorător: 8 milioane de persoane decedează anual, însă puțini știu că dintre fumători 50%, adică una din două persoane care fumează, vor deceda din cauza unei boli cauzate de fumat. Este o pondere extrem de mare. Așadar mesajul principal ar fi să nu ne apucăm de fumat și ar trebui introdus încă din școala primară, încă din școala gimnazială și întărit mesajul ulterior. Este foarte greu într-adevăr să abandonezi un obicei care reprezintă o dependență.
Știm cu toții cât de nociv este fumatul, dar, cu toate acestea, pentru unii renunțarea la țigări este dificilă. Pe Internet găsim tot felul de metode care promit că îi scapă de dependență pe fumători. Care sunt pașii pentru a renunța la țigări? Este mai bine să se scadă numărul de țigări sau să se renunțe brusc la ele?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Nu există o rețetă universală pentru toți fumătorii. Conform cercetărilor, fiecare fumător care dorește să se lase de fumat trebuie încurajat și ar trebui să fie abordat personalizat. Depinde de gradul de dependență. Practic noi încercăm să îl sevrăm de un drog. Nicotina creează una dintre cele mai severe dependențe și practic e cea care ne ține ancorați în acest obicei. Pe lângă metodele farmacologice cu medicamente trebuie abordată problema și din punct de vedere al consilierii comportamentale. E foarte important să consulte un psiholog care să îți ghideze ulterior pașii în funcție de personalitate, de a-ți găsi alte hobby-uri, de a-ți înlocui această dependență cu ceva sănătos. E important acest aspect, iar în România este prea puțin practicat.
Plasturii, guma de mestecat sau diferitele produse cu nicotină care pot fi găsite în comerț ajută în acest proces de renunțare la fumat?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Absolut, da! Terapia de substituție nicotinică este eficientă la fumători, sunt recomandate diverse strategii, adică o combinație de exemplu dintre guma de mestecat cu nicotină și consiliere individuală intensivă sau plasturii de asemenea cu nicotină. Practic dependența nicotinică este cea care îi face pe fumători să-și continue acest obicei. Folosind doze din ce în ce mai mici de nicotină, pacientul reușește în cele din urmă să renunțe la nicotină.
Sunt oameni care se plâng că se îngrașă dacă renunță la fumat sau că sunt mai stresați. Cu ce poate fi înlocuită țigara?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Într-adevăr, sunt pacienți care se îngrașă pentru că își înlocuiesc această dependență cu o altă dependență: aceea de a mânca. Apelează la feluri de mâncare care sunt mai la îndemână: bomboane, snacks-uri care nu sunt recomandate și atunci se produce ca un efect secundar îngrășarea. E bine ca fiecare să înlocuiască gestul cu altceva. Dintre sfaturile pe care le practicăm noi: înlocuirea țigării cu bețișoare de morcov, ardei, de fructe și nu dulciuri. Și atunci nu va exista acest pericol de îngrășare.
Țigara electronică este tot mai folosită de românii care vor să se lase de fumat, care o consideră o alternativă mai sănătoasă la țigările clasice. Este o soluție, sunt mai puțin nocive țigările electronice?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: E un marketing folosit de industria tabacco în care este foarte puternic mesajul că țigara electronică nu este nocivă și este calea cea mai ușoară de a nu a te mai expune la carcinogenii pe care îi conține tutunul din țigările clasice. Însă practice, ei alimententează aceeași dependență în continuare, fie de gest, fie de nicotină. Sunt țigări electronice care nu conțin nicotine, însă dependența comportamnentală există și această țigară electronică o întreține. Deci noi nu scăpăm de un drog ci îl înlocuim cu altceva. Din punct de vedere medical, țigara electronică încă nu și-a dovedit complet non-nocivitatea. Înclusiv noi am avut pacienți cu pneumonii, sunt dovedite riscuri mai ales pentru copii și pentru adolescenți care fumează țigări electronice. Deci nu este adevărat că sunt lipsite de nocivitate.
Țigările electronice, tutunul încălzit sunt la modă în rândurile tinerilor. Au tot felul de arome care îi atrag pe adolescenți. Cum le afectează sănătatea respiratorie?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Da, este iarăși o politică de marketing foarte bine pusă la punct cu aceste țigări electronice, de la design până la diversele arome pe care le conțin și sunt promovate ca o alternativă la țigara obișnuită sau ca un produs de renunțare la fumat. Însă nu sunt utile, mai ales pentru tineri. Sunt dovedite a fi nocive pentru dezvoltarea creierului copiilor, iar din punct de vedere al sănătății respiratorii de asemenea nu sunt indicate pentru că pot cauza tot felul de afecțiuni respiratorii, de la banale bronșite până la pneumonii și sigur, avem nevoie de timp pentru ca studiile epidemiologice să aibă rezultate și să vedem în 10 sau 20 de ani ce o să se întâmple cu tinerii care fumează acum țigări electronice și care le sunt riscurile ulterioare.
Ce câștigăm dacă renunțăm la fumat, în afară de banii economisiți, în cât timp de văd efectele asupra sănătății?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: În orice moment în care renunțăm la fumat este un gest pe care îl facem pentru sănătatea noastră, pentru a ne putea bucura de viață. În primul rând nu mai suntem considerați dependenți, deci țigara, repet, este un drog. Pe lângă bani, efectele asupra sănătății sunt unele foarte bune și riscurile încep să scadă, însă în timp. Depinde și de cât mult timp persoana respectivă a fumat. Dacă e fumătoare de 20-30 de ani, efectele pe funcția respiratorie sau pe riscurile bolilor cardiovasculare și respiratorii sunt destul de ridicate și atunci și reversul medaliei este timpul necesar pentru a reveni la nivelul de riscuri acceptabile este puținmai mare. Ideal este să avem grijă să nu ne apucăm de fumat, iar dacă persoanele sunt fumătoare ar fi bine să renunțe la acest obicei cât mai rapid. Orice moment în care renunțăm la fumat este un câștig pentru sănătatea fiecăruia!
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă