CONSTANŢA: Conferință pe tema emigării turcilor și tătarilor din România în Turcia, între cele două Războaie Mondiale
Publicat de , 31 mai 2022, 18:51
La Constanța s-a desfășurat, astăzi, Conferința „Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale” și prezentarea cărții cu același nume scrisă de Metin Omer, cercetător științific la Institutul pentru Studii și Securitate la Marea Neagră din cadrul Universității Ovidius.
Indiferent de vremurile în care se produc, emigrările înseamnă întotdeauna durere, a spus istoricul turc Hakan Kırımlı, în deschiderea prelegerii pe care a susținut-o.
„Ar fi bine dacă nu ar exista emigrările, pentru că emigrările înseamnă întotdeauna durere, suferinţă, traume peste care oamenii nu pot trece foarte uşor. Cu toate acestea, persoanele care emigrează schimbă radical soarta locurilor de unde pleacă şi a locurilor unde se stabilesc.“
În perioada interbelică, din țara noastră au emigrat 115.000 de turci și tătari, a aflat din documentele analizate Metin Omer, autorul cărții “Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale”.
În Dobrogea, din multe localități aproape că a dispărut populația turco-tătară. Au rămas însă numele turcești, dar și multe cuvinte, “dușmani” de exemplu regăsindu-se chiar și în imnul național.
La un fenomen de emigrare asistăm și în prezent, când comunitatea turco-tătară din Dobrogea îi sprijină pe etnicii care pleacă din Ucraina și se stabilesc fie în țara noastră, fie în Turcia. Spre deosebire de perioada interbelică, acum emigrarea este forțată, spune Metin Omer:
„Comunitatea s-a implicat în mod special în coordonarea celor care doreau fie să rămână în România, fie să plece mai departe şi aici le-au fost explicate modalităţile şi chiar au fost ajutaţi în mod concret – plata transportului, cazare, masă şi aşa mai departe… Au rămas câteva familii, sunt câteva familii rămase de care, în continuare, se ocupă comunitatea – fie persoane particulare, fie organizaţiile şi instituţiile reprezentative ale comunităţii turce şi tătare.“
Conferința pe tema emigrării turcilor și tătarilor din România a fost organizată de Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius și Institutul Yunus Emre din Constanța.
Redactor: Cătălina Radu / Foto: Cătălina Radu