Atelierul “Dez/Informarea în social media” desfășurat în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 mai 2022, 10:01
În presă conflictele vând. Dezastrele ocupă un loc central. Bolile cu urmări cumplite ne sperie și ne fac să fim atenți. Tot ceea ce are o conotație negativă reușește să ne impresioneze.
Acesta este motivul pentru care jurnaliștii apelează de multe ori la știri false, acele știri care produc efectul scontat.
Putem vorbi de mai multe tipuri de dezinformare prin intermediul știrilor. Putem descoperi în mass media mai multe tipuri de metode prin care audiența este indusă în eroare conștient, în mod voit, în funcție de conținut, în funcție de motivul care stă la baza acestei decizii sau de modul în care conținutul este difuzat.
Cum putem totuși să identificăm adevărul într-o mare de informații neverificate? Cum să fim selectivi in alegerea surselor de informare? Cum ajunge o informație sa devină știre sau chiar “breaking news” și în același timp sa fie departe de adevăr? Ce putem face pentru a combate fake news-ul și a-l nu propaga?
La toate aceste întrebări ne propunem să găsim răspunsuri împreuna cu invitații noștri specialist în comunicare, jurnalist Radio Constanța, Liliana Moldoveanu și Marian Țuțuianu, consilier de tineret și multiplicator Eurodesk, în cadrul atelierului “Dez/Informarea în social media” desfășurat în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului.