Ce probleme au fost găsite la unele adăposturi de protecție civilă din Constanța

Publicat de Adrian Băncilă, 12 mai 2022, 18:29
În județul Constanța sunt peste o sută de adăposturi de protecție civilă. 73 dintre ele sunt în municipiul reședință de județ.
În multe cazuri, ele au fost exploatate necorespunzător, iar acum necesită reparații.
Care au fost principalele probleme constatate, aflăm de la lt. col. Mihai Georgescu, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea:
„Lipsa garniturilor de etanșeizare a ușilor de acces în aceste adăposturi, fapt care nu mai asigură protecția persoanelor în interiorul adăpostului, tâmplăria metalică deteriorată de rugină sau dispozitivele de înzăvorire rupte sau blocate din diverse motive cum ar fi umiditatea crescută sau defecțiuni ale sistemelor de ape pluviale sau scurgeri ale blocului. În unele cazuri s-au constatat și improvizații sau instalații electrice dezafectate total sau parțial, precum și descompletarea acestora de către persoanele care au avut acces în adăposturi.
– Unde sunt amplasate aceste adăposturi?
Avem adăposturi în municipiul Constanța, în Mangalia, orașul Eforie, Cernavodă, Ovidiu, dar și în alte localități din județ. În Constanța sunt distribuite și la blocurile ANL din Poarta 6, cele de pe strada Traian, o serie de adăposturi se află și pe bulevardul Tomis și pe strada Ion Gh. Duca. (…) Toate adăposutile de protecție civilă sunt amplasate la subsoluri de blocuri.
– Ce obligații au asociațiile de proprietari?
Fondul de adăpostire public este gestionat de consiliile locale. După recepționarea acestor adăposturi de protecție civilă și darea în exploatare, acestea sunt predate asociațiilor de proprietari. Asociațiile de proprietari au obligația de a le menține în stare de utilizare și să le exploateze în condițiile în care au fost proiectate și realizate.”
Lt. col. Mihai Georgescu, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea.
Redactor/Foto: Adrian Băncilă