CONSTANȚA/FOTO: 9 Mai, zi cu triplă semnificație. Paradă militară pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 mai 2022, 12:30
Data de 9 Mai are o triplă semnificație simbolică pentru români. Nu sărbătorim doar Ziua Europei, ci și Ziua Independenței României și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial.
Cu acest prilej, luni, de la ora 13:00, în Parcul „Regina Maria” se vor desfășura mai multe manifestări cu caracter militar și religios. Are loc o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Războiul de Independență, urmată de o paradă militară.
Pe 9 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa României, Mihail Kogălniceanu ţinând un discurs memorabil: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.
A doua zi, 10 mai, Camerele reunite au votat proclamaţia de independenţă, act ce a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I.
La 8 mai 1945, premierul britanic Winston Churchill anunţa că Germania capitulase cu o zi înainte, la Reims, cartierul general al forţelor anglo-americane. Actul de predare a fost semnat din partea Uniunii Sovietice de generalul-maior Ivan Susloparov (reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) şi din partea SUA de generalul Bedell Smith. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET).
Şi ruşii au semnat un act de capitulare, la Berlin, în noaptea de 8 spre 9 mai, astfel că Moscova şi ţările din Est au declarat Ziua Victoriei pe 9 Mai.
Ziua Europei simbolizează data la care a fost rostită declaraţia Schuman, piatra de temelie a Uniunii Europene, informează europa.eu, site-ul oficial al UE.
Pe 9 mai 1950, într-un discurs la Paris, Robert Schuman, ministrul francez al Externe de la acel moment, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare, prin crearea unei Comunităţi europene a cărbunelui şi oţelului, cu scopul de a înlătura posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, în primul rând între Franţa şi Germania, state angrenate în trecut într-o rivalitate acerbă cu rezultate dezastruoase pentru Europa şi chiar întreaga lume.