INTERVIU | Primarul Vergil Chiţac, precizări despre programul de reabilitare termică a blocurilor
Publicat de , 29 aprilie 2022, 13:33 / actualizat: 29 aprilie 2022, 16:56
Mai multe blocuri din municipiul Constanța vor fi renovate, în cadrul unui amplu program național, prin care se urmărește reabilitarea energetică a clădirilor. Consumul de energie termică va fi, astfel, redus, facturile plătite de cetățeni vor fi mai mici și, în același timp, va scădea nevoia de a importa gaze naturale din Rusia, pentru sezonul rece. La Constanța, proiectul a născut controverse, după ce asociațiile de proprietari au acuzat Primăria că nu a gestionat bine înscrierea în program și după ce în spațiul public au apărut declarații ale unor funcționari publici, pe acest subiect, din care se înțelegea că au fost ratate unele obiective.
Redăm, mai jos, câteva fragmente, din interviul realizat de colegul nostru, Bogdan Comşa, cu primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac:
- „Noi ne-am grăbit să aplicăm. A fost o competiţie, s-a mers după principiul «Primul venit, primul servit» şi, când am aplicat şi pentru al 17-lea bloc, a rămas disponibilă numai o sumă foarte mică, de 32.408 euro, care practic nu mai ajungea nici pentru un bloc. Doamna Ani Merlă a spus că, deşi mai aveam un pachet de blocuri disponibile pentru le aplica, din păcate, s-au epuizat banii când noi am depus pentru 17 blocuri, urmând ca pentru acel pachet să ne pregătim pentru a aplica în toamnă, când se va deschide din nou, probabil, competiţia.“
- „Beneficiarii ar trebui să reţină că, în valul renovării, dintr-un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 5, Constanţa a aplicat în momentul acesta pe «Renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale» – cele 17 blocuri, o sumă de 70 de milioane de lei, fără TVA, a aplicat pe o grădiniţă şi două şcoli – renovare integrată, adică e necesară şi consolidarea rezistenţei clădirilor – 32 de milioane – şi a aplicat pe componenta de reabilitare energetică moderată a clădirilor publice, deci clădiri publice care nu necesită consolidări – pe o grădiniţă, o şcoală gimnazială, un liceu, până acum. Mai sunt disponibile 14 milioane, iar noi vom mai aplica pe cel puţin 10 şcoli. Până în momentul de faţă, este asigurată finanţarea, pentru ceea ce v-am spus, în valoare de 122 de milioane de lei.“
- În privinţa începerii lucrărilor la blocurile selectate, edilul a declarat: „Depinde cum se mişcă şi cei de la Ministerul Dezvoltării. Noi suntem pregătiţi. Programul trebuie să se termine în 2026, ăsta este PNRR-ul, asta este ţinta. Noi ne pregătim să şi maturizăm proiectele, ca să putem accesa banii, să începem lucrările cât mai repede posibil. Lucrările constau în tot ce înseamnă renovarea energetică moderată a clădirilor, adică schimbare de geamuri, lift, acolo unde este cazul, dacă blocul are risc, plus instalaţiile comune de la interior, toate vor fi noi! Unde este cazul, şi pe acoperiş o să facem izolaţie.“
- Referitor la blocurile selectate, Vergil Chiţac a precizat: „Ne-au interesat acele asociaţii de proprietari care au cât mai multe apartamente racordate la sistemul de termoficare. (…) Interesul nostru este ca toată Constanţa să fie la un sistem de termoficare, dar nu ăsta, unul modern! (…) Noi am avea o poluare mai mică dacă toată lumea ar fi racordată la un sistem centralizat eficient.“
Ascultaţi, mai jos, interviul integral: