Sectoarele noi de plaja pot fi atribuite direct
Publicat de , 28 aprilie 2022, 15:32
Guvernul a aprobat, joi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care operatorii economici de pe litoral vor putea încheia, anul acesta, acte adiţionale pentru închirierea prin încredinţare directă a noilor plaje create.
„În cadrul şedinţei de astăzi, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care rezolvă problematica apărută în cursul anului trecut pe plajele de pe litoral. (…) Administraţia Naţională Apele Române a derulat un proiect în două faze care a fost finalizat. În urma finalizării lucrărilor din acest proiect s-a realizat protecţia costieră prin reducerea eroziunii, iar în urma acestor investiţii statul român a câştigat un nou teritoriu de aproximativ 100 de ha de plajă turistică. Ştim din cursul anului trecut că a apărut o problemă şi anume faptul că agenţii economici aveau încheiate contracte de concesionare pentru aliniamentul existent la momentul respectiv pentru a fi utilizate acele porţiuni de plajă în scop turistic. În multe cazuri – Mamaia, Constanţa, Eforie Nord – dimensiunea, lărgimea plajelor depăşeşte 200, poate chiar 300 de m, aspect care a creat un disconfort pentru turişti pentru că operatorii nu au putut amplasa şezlonguri, umbrele, alte facilităţi în folosul turiştilor în apropierea apei şi au fost situaţii frecvente în cursul anului trecut când turiştii au renunţat efectiv să îşi mai petreacă concediul în acele staţiuni“, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, după şedinţa de Guvern.
Ministrul a afirmat că soluţia pentru anul 2022 presupune o amendare a unui articol din Codul Administrativ care permite închirierea prin încredinţare directă prin acte adiţionale la contractele existente către operatorii economici fără licitaţie pentru a scurta toate termenele şi pentru a da posibilitatea desfăşurării unei activităţi turistice corespunzătoare pe litoral.
El a precizat că cei aproximativ 400 de agenţi economici de pe litoral au la dispoziţie 15 zile pentru a notifica Apele Române cu privire la încheierea actului adiţional, urmând ca în maxim 20 de zile Administraţia Bazinală Dobrogea să încheie documentul respectiv.
Ministrul a precizat că tarifele pentru noile suprafeţe sunt cele specifice activităţilor sportive şi recreative, la valori aflate deja în normative. El a arătat că statul va încasa sumele respective de închiriere prevăzute în anexa OUG.
„În urma aplicării prevederilor Ordonanţei, toţi operatorii economici – sunt peste 400 în situaţia aceasta – vor putea amplasa şezlonguri, umbrele în vecinătatea apei, pentru că orice turist pentru asta merge pe litoral“, a spus Cadariu.
El a mai afirmat că pentru viitor Ministerul Mediului are în derulare un proiect prin care vor fi determinate soluţii de amenajare unitară a tuturor plajelor de pe litoral la standarde actuale.
Ordonanţa de urgenţă vizează unele măsuri de eficientizare a activităţii turistice aferente sezonului turistic estival 2022 pe litoralul românesc al Mării Negre.
Conform notei de fundamentare, prin OUG se propune ca, pentru sezonul turistic estival 2022, pe litoralul românesc al Mării Negre, prin derogare de la prevederile art. 333 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, suprafeţele de plajă nou create, ca urmare a implementării proiectului ‘Reducerea eroziunii costiere’, suprafeţe ce nu sunt închiriate, pot fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafeţe, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.19/2006 privind utilizarea plajei Marii Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.274/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Sursa: Agerpres / Foto: Arhivă