Obiceiuri și tradiții de luna Ramazan la musulmanii din Dobrogea
Publicat de Doina Sirbu, 22 aprilie 2022, 10:43
Obiceiurile prilejuite cu ocazia lunii sfinte de post musulman (luna ramazan) se practică și azi în unele localități din Dobrogea. După slujba de seară, tinerii colindă din casă în casă, spunând în prima săptămână de post „Sari eșki”,(căprița galbenă), în a doua săptămână „Șeramazan” (luna Ramazan), în a treia săptămână a postului „Șual” (sacul), iar în a patra săptămână mergeau cu colindul „Elveda” (adio).
În localitatea Techirghiol din județul Constanța copiii și tinerii coordonați de prof. Aitul Ismail, au revigorat acest obicei al colindului transmis din generație în generație. Seară de seară au mers pe la casele enoriașilor și au vestit prin colinde tainele lunii sfinte a ramazanului. Colindele, în general, sunt creații populare care au la bază pasaje sau istorii din cartea sfântă, în cazul nostru Coranul.
Colindătorii au fost răsplătiți de către gazde cu dulciuri, fructe și bani. O altă latură importantă a lunii postului Ramazan este cina de iftar, masa servită seara după apusul soarelui după o zi de post. Masa servita zilnic de obicei alături de familie și prieteni, pe parcursul celor 30 de zile, musulmanii oferind prin tradiție, daruri ți cine de iftar semenilor.
Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul. Această noapte a revelării Coranului cel sfânt se numește noaptea de kadir. Toţi musulmani din România sărbătoresc în această noapte (26 aprilie 2022), alături de musulmanii din întreaga lume un moment important în perioada Lunii Ramazan, „noaptea de kadîr” sau (noaptea puterii).
Reprezintă noaptea în care porțile Cerului se deschid și din care se revarsă peste tot seninatatea și încrederea, în care mâinile deschise, rugăciunile și implorările adresate către Mărețul Allah sunt primite,deasemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite.Tocmai de aceea rugăciunile din Noaptea de Kadîr au o importanță aparte, iar în toate lăcașele de cult musulman vor avea loc slujbe.
Tradiţia ţine de spiritualitate şi de raportul cu sine şi cu absolutul întruchipat în sufletul unui neam. Până la urmă, tradiţia ne duce înapoi şi ne reface legătura cu moştenirea lăsată de adevăraţii întemeietori.
Redactor – Ghiulșen Ismail Iusuf/ Foto – arhivă personală