A fost lansat primul hub de comunicare în sănătate din România

Publicat de , 13 aprilie 2022, 13:21
Rețelele sociale sunt pline de informații false, preluate și transmise mai departe de mulți români. Pandemia de coronavirus a accentuat acest fenomen, cu efecte în domeniul sănătății publice. Conform unui studiu Eurostat, doar 12 români din 100 verifică informațiile pe care le găsesc online.
A fost lansat primul hub de comunicare în sănătate din România, HealthHUB, care reunește medici, jurnaliști și creatori de conținut.
Laura Ivăncioiu, PR Director la agenția care a inițiat proiectul:
„Scopul este să fie ca un fel de adunare de comunicatori despre sănătate, care să transmită doar informaţii fundamentate pentru cercetări ştiinţifice, care să fie verificate cu nişte medici şi care să fie scrise pe înţelesul tuturor oamenilor. Asta ne dorim noi şi, de fapt, tot acest pol să contrabalanseze informaţiile eronate care se viralizează ca focul pe internet.“
Cele mai multe informații false, promovate pe internet în perioada pandemiei Covid 19, vorbeau despre medicamente miraculoase, care vindecau boala fără a mai fi nevoie să treci pe la medic, spune Laura Ivăncioiu:
„În perioada pandemiei, au circulat tot felul de tratamente, unele care erau de animale, nişte vitamine care tot circulau, nişte reţete care circulau pe WhatsApp, nici nu se ştia de la cine erau, toată lumea le avea «de la un doctor bun» sau de la «cineva din America». Acest obicei de a da mai departe medicaţii din nişte surse incerte încercăm să îl potolim. Nu sunt împotriva ceaiului de muşeţel, dar cred că ar trebui să-l beau când vreau să simt aroma de muşeţel, nu să mă fac bine de o răceală.“
Dezinformarea și deficitul de educație medicală reprezintă două mari probleme în România de azi.
Exemplele altor țări demonstrează că un nivel crescut de educație medicală a publicului va duce, pe termen lung, la îmbunătățirea stării de sănătate a românilor.
Redactor: Cristina Ghelasie / Foto: unsplash.com