INTERVIU | Dr. Cora Mitroi Maxim, medicul primar boli infecţioase: „De Ziua Sănătății, ar trebui să se sărbătorească și respectul pentru cadrele medicale, atât de încercate în ultimii doi ani ai pandemiei“
Publicat de Doina Sirbu, 7 aprilie 2022, 09:55
Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății, dar și ziua în care expiră detașările angajaților Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.“De Ziua Sănătății, ar trebui să se sărbătorească și respectul pentru cadrele medicale, atât de încercate în ultimii doi ani ai pandemiei”, spune dr. Cora Mitroi Maxim, unul dintre medicii infecționiști căruia nu i se mai prelungește detașarea. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Claudia Cambrea, susține că lucrările la unitatea sanitară, închisă de mai bine de șase luni, sunt avansate, dar se ferește să mai ofere un termen pentru redeschiderea instituției. Liderul SANITAS, Nicolae Manea, anunță că doar o parte din detașări au fost prelungite, iar pentru restul personalului încă se caută soluții.
Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată de incertitudine pentru zeci de cadre medicale din Constanţa. Singurul Spital de Boli Infecţioase din Dobrogea este închis de mai bine de 6 luni, iar, astăzi, detaşările angajaţilor expiră.
“În calitate de medic infecţionist titular, angajat al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, detaşată în ultimele 6 luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la fel ca şi alţi colegi de-ai mei infecţionişti, dar şi personal mediu, ne-am aflat într-o totală incertitudine, într-o nesiguranţă, într-o lipsă de comunicare şi nu ni s-au oferit niciun fel de informaţii oficiale din partea conducerii spitalului cu privire la soarta noastră după detaşarea care expiră în 7 aprilie 2022. Acum, ni s-a transmis, printr-un mesaj de către doamna manager că o parte dintre noi vom rămâne detaşaţi la Medgidia, la Spitalul Militar, personalul mediu va rămâne şi în Spitalul Judeţean. Din păcate, medicii infecţionişti nu vor fi păstraţi în detaşare în Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aşteptăm să ne întâlnim în Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa cu conducerea să ni se ofere mai multe informaţii”, a declarat medicul Cora Mitroi Maxim.
După doi ani de pandemie, cadrele medicale merită mai mult decât promisiuni, spune doctorul Cora Mitroi Maxim.
“De Ziua Sănătăţii ar trebui să se sărbătorească şi respectul pentru toate cadrele medicale, mai ales după doi ani de pandemie foarte grei pentru întregul sistem sanitar. Pentru ca Ziua Sănătăţii să fie o sărbătoare şi în rândurile noastre, ale angajaţilor, sperăm să se facă un act de dreptate şi toţi factorii decidenţi să se mobilizeze şi să conlucreze şi să facă posibilă redeschiderea cât mai rapidă a unităţii noastre spitaliceşti în beneficiul atât al angajaţilor, cât mai ales al comunităţii. Vrem acţiuni concrete în locul promisiunilor cu termene depăşite, mai ales în contextul acesta în care zilele acestea s-au înregistrat creşteri notabile ale numărului de cazuri, atât din punct de vedere al infecţiei cu SARS-CoV-2, cât şi din punct de vedere al altor infecţii cu transmitere”, a mai spus medicul Cora Mitroi Maxim.
Managerul Spitalului De Boli Infecţioase, dr. Claudia Cambrea, susţine că lucrările la unitatea sanitară, închisă de mai bine de 6 luni, sunt avansate, dar se fereşte să mai ofere un termen pentru redeschiderea instituţiei. Despre detaşări spune că acestea nu mai pot fi făcute în baza legii 136/2020, ci doar a Codului Muncii. Acest lucru înseamnă că salariile celor detaşaţi trebuie suportate de unităţile sanitare unde îşi desfăşoară activitatea. În aceste condiţii, nu toate detaşările au fost prelungite, spune liderul sindicatului SANITAS Constanţa, Nicolae Manea.
“Am discutat, din nou, cu doamna manager. Din datele pe care le are, s-au prelungit detaşările la Spitalul Judeţean pentru 19 persoane din 25. Am înţeles că s-au continuat detaşările şi la Spitalul Medgidia. La Ambulanţă aştepta răspunsul de la Spitalul Militar. A rămas să ne auzim în cursul zilei de astăzi, ca să ne prezinte o situaţie clară – pe de-o parte a detaşărilor prelungite, iar, pe de altă parte, ce măsuri urmează să propună conducerea unităţii pentru ca salariaţii să-şi continue activitatea. Discutăm de cei are sunt angajaţi pe perioadă nedeterminată. Am înţeles de la dânsa că săptămâna care vine se deschide activitatea la demisolul clădirii, că se vor deschide şi alte tronsoane în perioada imediat următoare. Vedem…în orice caz, oamenii nu vor rămâne fără loc de muncă”, spune liderul sindicatului SANITAS Constanţa, Nicolae Manea.
Concret, Spitalul de Pneumoftiziologie nu poate menţine niciun angajat de la Infecţioase, iar Spitalul de Urgenţă Constanţa şi Serviciul de Ambulanţă vor păstra doar asistenţi medicali şi registratori. La Spitalul Militar şi la Spitalul Municipal Medgidia, vor continua să îşi desfăşoare activitatea, atât medici, cât şi asistenţi şi infirmieri. La 1 ocombrie 2021, în momentul izbucnirii incendiului din secţia ATI, Spitalul de Boli Infecţioase avea 274 de angajaţi. Între timp, cei cu contracte pe o perioadă determinată au fost trimişi acasă şi au mai rămas 175. Dintre aceştia, luna trecută, mai mult de jumătate erau detaşaţi.
Noi informaţii despre detaşările angajaţilor din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, găsiţi aici.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – unsplash.com