Tratament gratuit pentru refugiații care poartă aparate ortodontice și cei cu urgențe stomatologice

Publicat de Adrian Băncilă, 2 aprilie 2022, 16:50
Refugiații care poartă aparate ortodontice și cei care au urgențe stomatologice beneficiază de tratament gratuit, într-un cabinet stomatologic din Constanța. Unii dintre primii pacienți au ajuns la dr. Cristina Nucă, medic primar ortodont, trimiși de un dentist ucrainean. Altădată, cei doi se întâlneau la congresele internaționale, acum, unul luptă în război, iar celălat îi preia pacienții care s-au refugiat la Constanța.
Reporter: Ce servicii stomatologice le oferiți refugiaților care sunt în această perioadă în Constanța?
Dr. Cristina Nucă: Pentru că specialitatea mea este Ortodonția, în primul rând, cei aflați deja în tratament ortodontic, deci cei care poartă aparate ortodontice, pot continua tratamentul sau beneficia de întreținerea acestor aparate, pentru că aceste aparate trebuie ajustate, anumite elemente se înlocuiesc, nu pot sta acolo pe termen nelimitat. Am avut deja astfel de intervenții, am fost fericită pentru că medicul curant al acestor pacienți, pe care deja i-am tratat, mi-a transmis anumite indicații. Ar fi ideal ca pacientul să știe măcar ce fel de aparat poartă, dar ne putem adapta și putem găsi o soluție.
Rep.: În unele cazuri ați putut lua legătura cu colegii dvs. din Ucraina?
Dr. Cristina Nucă: Da, într-unul dintre cazuri pacientul chiar a fost trimis la mine de un coleg ucrainean cu care m-am mai întâlnit la anumite congrese, cursuri ș.a.m.d. Deși colegul ucrainean este militar acum, mi-a transmis exact ce are pacienta, ce trebuie să îi fac.
Rep.: Toate aceste intervenții sunt gratuite?
Dr. Cristina Nucă: Toate aceste intervenții, deci de întreținere a aparatelor ortodontice deja existente, sunt gratuite la noi în cabinet pentru refugiații din Ucraina. Putem oferi, de asemenea, niște servicii gratuite de urgențe de stomatologie, adică: de drenat un abces, de scris o rețetă, de rezolvat o infecție, de scos un dinte la urgență, dacă este nevoie, mai ales în cazul copiilor. În cazul copiilor putem face chiar mai multe lucruri, dar, în general, tratăm urgențele.
Rep.: Cum v-ați hotărât să îi ajutați pe refugiați?
Dr. Cristina Nucă: Este firesc să ajutăm! De la începutul războiului, m-am gândit ce pot face? Am încercat să fac diverse lucruri: am donat bani la Ovidiu, am donat haine, am dus diverse produse la centrul din Mamaia, fac și eu ce face toată lumea, dar întreținerea aparatelor ortodontice nu o poate face toată lumea și m-am gândit că este cel mai bun lucru pe care pot să îl fac, pentru că am văzut foarte mulți tineri cu aparate ortodontice care trec granița și m-am întrebat ca ortodont, ce fac acei copii, ce se întâmplă cu ei?
Rep.: Cât de des ar trebui să ajungă o persoană cu aparat dentar la ortodont?
Dr. Cristina Nucă: În general, întreținerea aparatelor ortodontice se face la un interval cuprins între 4 și 6 săptămâni. Sigur, mulți au depășit acest termen. Câteodată nu se întâmplă absolut nimic, în perioade mai lungi, dar există cazuri în care se pot întâmpla și lucruri nedorite și noi dorim să îi ajutăm să le evite.
Redactor: Cătălina Radu
Foto: arhiva personală