INTERVIUL DIMINEȚII. Scriitorul Marius Gabriel Cioroiu: „Cititul te ajută să îți găsești echilibrul în viață“

Publicat de Adrian Băncilă, 2 aprilie 2022, 10:24 / actualizat: 2 aprilie 2022, 12:13
Auzim des sintagma „copiii nu mai citesc“. Părinţii se plâng că în loc să citească,odraslele lor preferă jocul cu tableta, statul în fața calculatorului sau a laptopului. Există deja un consens general: din cauză că azi există mai multe distracţii decît aveam noi pe vremuri, cititul a rămas undeva la capitolul opţional. Unii trag și concluzii: „Tinerii din ziua de azi…“.
Mai citesc copiii și tinerii? Care sunt cărțile lor preferate? Aflăm de la scriitorul Marius Gabriel Cioroiu, invitat la “Interviul Dimineții” Radio Constanța. S-a născut la Constanța în anul 1982, este absolvent al Universității Maritime Constanța în 2005 și a debutat recent ca scriitor, cu volumul pentru copii „The Griffins” în mașina timpului.
Cum ați început să scrieți pentru cei mici?
Marius Gabriel Cioroiu: Totul a plecat de la lectură. Știți și dumneavoastră, copiii noștri au tendința să rămână blocați în lumea aceasta a online-ului și, cu părere de rău, trebuie să spun că foarte puțini dintre ei mai citesc.Conform statisticii, doar un copil din zece citește în ziua de astăzi. Rar mai vedem ca un copil să ia cartea de unul singur și să mai citească, deoarece consumul de informație de pe internet, preponderant gratis, a devenit principala îndeletnicire a internauților, inclusiv a copiilor.
Totuși, două treimi dintre părinți au declarat într-un sondaj de opinie că citesc alături de copiii lor…
Marius Gabriel Cioroiu: Da, și este fantastic acest lucru. Mulți au creat chiar și “Clubul de lectură pe seară” în familie. Este foarte bine așa, să îți iei copilul, să îl cuibărești în brațele tale și să creezi momentul acela, să te conectezi din nou cu el și preț de 15-20 de minute să ia câte o carte în mână și să citească.
Aveți 2 copii, citiți împreună cu ei?
Marius Gabriel Cioroiu: Da, am început. Cel puțin de anul trecut, seara ne rezervăm cel puțin o jumătate de oră pentru citit. Astfel, copiii noștri se simt protejați, se simt importanți, se creează conexiunea aceea care este de fapt pierdută din cauza online-ului.
De la ce vârstă ar trebui să asculte o poveste citită de părinți?
Marius Gabriel Cioroiu: Deprinderea de a asculta se formează de la vârsta preșcolară, or dacă noi nu le citim copiilor înainte de a începe școala, vă dați seama ce pretenții putem avea noi să ne asculte mai târziu. Pentru cei mici, care încă nu pot citi, luăm noi cartea și le citim, pentru cei mari ar fi ideal să ia ei singuri cartea și să citească.Și cel mai important după părerea mea nu este numai să citești, ci să stai cu el, să întrebi copilul ce i-a plăcut cel mai mult din poveste, în ce personaj s-a regăsit și cum vede el finalul.
Lectura reprezintă un moment de învățare dar și de dezvoltare personală. Pe vremea copilăriei mele erau la modă basmele, poveștile. Ce preferă în ziua de astăzi cei mici?
Marius Gabriel Cioroiu: Părerile sunt împărțite. Unii preferă basmele românești autentice, alții sunt de părere că unele dintre ele au un final tragic și că ar trebui rescrise într-un alt final, într-o altă rezoluție, gen ”Capra cu trei iezi”, „Albă ca zăpada” și așa mai departe. Din punctul meu de vedere orice carte este binevenită. Unii copii citesc și cărți în format electronic. Important este să citească. Este responsabilitatea noastră ca părinți să ne cunoaștem copiii, or dacă tu stai în fața telefonului sau pe tabletă e puțin probabil să vezi că ia copilul singur cartea să citească. Tabletele sunt bune atâta timp cât nu devin nocive și cât nu petrec cei mici foarte mult timp pe ele. Copilul dacă nu mai găsește bucuria în alte activități în afara tabletei este clar că aceasta a devenit nocivă. Ca să nu mai vorbim că mulți copii petrec în fața tabletei mai mult de jumătate din timpul în care ei sunt treji, ceea ce nu este bine.
Dar cum să facem să îi dezobișnuim de obiceiurile proaste, cum să îi atragem către lectură?
Marius Gabriel Cioroiu: Îi luăm cu noi și le citim celor care nu știu încă să citească, iar celor mai mari le reamintim cât de importantă este lectura.
Ați scris în septembrie 2021 o carte pentru copii: „The Griffins” în mașina timpului. Despre ce este vorba?
Marius Gabriel Cioroiu: Este o poveste fascinantă cu personaje magice, cu mesaje de iubire, de speranță, de loialitate, scrisă cu drag atât pentru părinți cât și pentru copii. Poveștile mele îi învață pe cititori ce înseamnă altruismul, voluntariatul, încrederea în sine, puterea binelui, dar și ce înseamnă trădarea, neîncrederea și așa mai departe. Este povestea unor frați gemeni orfani, lăsați în grija bunicii care pleacă într-o serie de aventuri fantastice, în căutarea mamei. Iar pe parcursul celor două volume află că mama lor este în viață și că trebuie să o caute.
Credeți că cititul a rămas undeva la capitolul opțional?
Marius Gabriel Cioroiu: Cititul vine și cu multe beneficii. În primul rând te ajută să privești problema din mai multe unghiuri, te ajută să îți găsești echilibrul în viață, să devii varianta cea mai bună a ta, să faci față provocărilor vieții, să fii informat, să își dezvolți vocabularul, imaginația.
Ce apariții editoriale ne pregătiți?
Marius Gabriel Cioroiu: A venit căldura, ne așteaptă numai lucruri frumoase, trebuie să avem puterea să ne bucurăm de lucrurile mici zi de zi și să ne rugăm să fim sănătoși. Eu scriu în continuare, sunt aproape la jumătatea volumului II din romance-ul meu bilingv „Inoubliable” și pe parcursul verii cred că voi reveni la proza fantastică pentru copii.
În finalul interviului nostru vreau să vă rog să adresați un mesaj copiilor și părinților care ne ascultă acum, astăzi, de Ziua Internațională a Cărților pentru copii.
Marius Gabriel Cioroiu: Lumea se face mai bună pe zi ce trece cu iubire, cu fiecare copil care crește înconjurat de lectură, de citit, de cărți frumoase și m-aș bucura să văd pe viitor cozi și la librării și la cărți, nu numai la ulei sau la benzină! Vă mulțumesc pentru invitația în studioul dumneavoastră de radio și cred că ar fi drăguț astăzi să dăruim o carte unui copil nevoiaș, sărman, care nu-și poate permite achiziționarea unei cărți.
Redactor: Larisa Calistru