Armele războiului în care nu se trage nici un foc: inducerea aversiunii față de refugiați, mesajele alarmiste și fenomenul ”fake news”
Publicat de Doina Sirbu, 19 martie 2022, 15:22
Războaiele se poartă nu doar cu puști, tancuri, avioane și rachete. Există arme care acționează mai subtil, pe un alt plan, dar care produc și ele efecte distructive majore. Dezinformarea, fake news – adică știrile voit false, pot să provoace panică, dezbinare și să zdruncine o societate deja supusă stresului unor vremuri grele, așa cum sunt cele pe care le-am traversat în ultimii ani.
Bogdan Comșa a discutat subiectul cu Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, un ONG care a studiat cu atenție fenomenul fake news.
Domnule Sorin Ioniță, războaiele din ultimii ani au adus în prim plan noi tehnologii – relativ noi, de fapt: dronele, în plan fizic și, în alt plan, imaterial, dar cu efecte distructive și cu eficiență poate la fel de ridicate, ”fake news”, adică dezinformarea voită în mediul virtual, pe rețelele sociale. În ultima perioadă, România pare că a fost ținta unor astfel de campanii de dezinformare. Am văzut, de exemplu, oameni cuprinși de panică, veniți la benzinării cu damigene, cu tomberoane, în care depozitau carburant, de frica scumpirilor. Despre ce este vorba aici? Putem să legăm ce s-a întâmplat în perioada aaceasta de războiul din Ucraina?
Sorin Ioniță: Putem să legăm, dar sunt multe categorii de fenomene și ele trebuie, totuși, separate, pentru că una este ce se întâmpla anii trecuți, înainte de agresiunea din Ucraina, când trăiam într-un univers de fake news. Kremlinul era, bineînțeles, una din sursele de fake news. Însă, odată cu agresiunea din Ucraina s-a trecut la nivelul al doilea, nu mai putem vorbi de fake news, este, deja, propagandă de război. Sau, cel puțin ce se petrece în Rusia sunt, deja, minciuni pe față și este ca în anii `50, ca în cărțile lui Orwell, în care războiul e pace, minciuna e adevăr, iar informația este, pur și simplu, suprimată. Dar, pentru că au ajuns la nivelul ăsta de grosolănie a manipulării, nici nu prea mai are tracțiune atât de mult în afara Rusiei și au obținut, de fapt, un recul, un nivel de ostilizare contra Rusiei la nivel global la care nu se așteptau. Deci, acesta ar fi nivelul doi. Iar la nivelul trei, aici este ce mă întrebați cu panica la benzinărie, cu iodul și cu altele. Explicația este că în situații de stres social și de ușoară destabilizare economică, așa cum este acum în România, panicile se creează și spontan. Este o foarte lungă istorie de cărți, de cercetări științifice, care arată că multe lucruri de genul acesta apar spontan, oamenii se iau unii după alții și nu e alt remediu decât să se frigă în mod repetat, să vadă că iau țeapă și, atunci, chestiile astea cumva se vor resorb, se liniștesc. Adică, a cincia oară nu o să mai reacționeze la fel cum a fost prima oară. Dispare efectul ăsta de spaimă prin noutate a unei destabilizări. Asta este, mai ales când ai un guvern ca al României… pot ei să combată, sau să fie foarte prompți în răspuns sau geniali în comunicare!? Cine, ministrul Popescu!? Ce fel de iluzii ne facem noi că ar putea ei să aplice remedii în situații de genul acesta? Lumea se va liniști singură.
Dobrogea este la granița cu Ucraina și suntem martori, aici, la drama refugiaților ucraineni. De ceva vreme, a început să se strecoare o idee că îi ajutăm prea mult pe acești oameni, că avem și noi bătrâni și copii care au nevoie de sprijin, iar ucrainenii mai vin aici cu mașini de lux. Ce avem aici? O formă de manipulare, o modalitate prin care se încearcă ruperea solidarității?
Sorin Ioniță: Da, sigur. Acesta este un narativ manipulativ. Poate fi încurajat din afară, nu am nici cea mai mică idee, dar îl vedem prin toate țările din jur și este preluat imediat, spontan și vehiculat bucuros de absolut toți anti-occindetalii care există în România. Ei existau și înainte, fără să aibă legătură cu Kremlinul. Ei sunt funciar anti-Occident și vor prelua și vor vehicula orice narativ care pune într-o lumină proastă Vestul și pe aliații săi. Și, în special, pe americani. Deci, în orice moment, Rusia va da drumul vreunei povești ca asta cu laboratoare chimice, biologice… astea sunt povești. În contextul acesta se plasează și povestea cu oligarhii ucraineni care fug cu mașinile de lux la noi. În realitate, adevărații oligarhi ucraineni nu fug cu mașina pe la vama Siret sau Isaccea. Ei au plecat cu avionele și sunt la Monaco, deja.
Interviu realizat de Bogdan Comşa / Foto – pexels.com