TULCEA: Nou proiect de modernizare și eficientizare energetică a sistemului de iluminat public din oraş
Publicat de Doina Sirbu, 17 martie 2022, 12:00
Primăria Municipiului Tulcea va derula în anul 2022 un proiect de modernizare și de eficientizare energetică a sistemului de iluminat public din municipiu, alături de compania Flash Lighting Services care se va ocupa de implementare.
Primăria Municipiului Tulcea a atras fonduri europene în valoare de 21.437.020,77 lei, conform datelor din Programul Operaţional Regional 2014-2020, ce vor fi folosite atât pentru acest proiect, cât și pentru alte proiecte necesare.
Scopul proiectului este de a înlocui aparatele de iluminat din sistemul de iluminat public actual cu un sistem inteligent pe bază de corpuri de iluminat cu LED, comandate prin telegestiune. În cadrul proiectului, echipa Flash Lighting Services va înlocui până la finalul lunii mai 2595 de corpuri de iluminat pe 208 străzi din municipiu, lucrările fiind deja demarate pe străzile Orizontului, Alexandru cel Bun, Grădinari, Isaccei, Elena Doamna și Elizeului, dar și pe străzile adiacente acestora.
Pentru etapa a doua a proiectului este prevăzută și modernizarea sistemului de iluminat public pe străzile Corneliu Gavrilov, Mica şi Viitorului, prin construirea unei reţele noi, cu linie electrică subterană, stâlpi noi şi 87 de corpuri de iluminat cu LED.
Sistemul de telegestiune presupune controlul digital de la distanță a noilor corpuri de iluminat ce vor fi instalate, astfel încât fluxul luminos să fie potrivit, în funcție de oră și nivel de trafic existent.
„Ne bucurăm să vedem tot mai multe inițiative de eficientizare a iluminatului public în România și să putem fi parteneri în aceste proiecte ambițioase. Implementarea acestui proiect aduce o serie de beneficii precum creşterea eficienţei energetice prin modernizarea sistemului de iluminat public, scăderea consumului anual de energie electrică cu peste 65%, faţă de sistemul de iluminat existent, ce utilizează surse de lumină tip HID, scăderea anuală cu peste 65% a emisiilor de gaze cu efect de seră, pe întreaga durată de viaţă a sistemului de iluminat”, a declarat Dan Vătăjelu, CEO Flash Lighting Services.
„Toate măsurile întreprinse de o administrație locală trebuie să aibă ca finalitate creșterea calității vieții în comunitatea respectivă. Siguranța cetățenilor, siguranța în trafic, creșterea confortului, modelarea unui habitat urban plăcut, sunt tot atâtea criterii pentru o locuire sănătoasă. Toate acestea se pot obține prin intermediul unui iluminat public eficient, care, totodată, trebuie să țină seama și de grija față de mediul înconjurător, prin reducerea consumului de energie”, a adăugat Ștefan Ilie, Primarul Municipiului Tulcea
Flash Lighting Services este lider de piață și furnizează soluții de iluminat profesional inteligente, pentru iluminatul stradal, industrial, sportiv, arhitectural, dar și pentru birouri, școli, spitale și unități medicale. În acest moment, compania gestionează peste 120.000 de puncte luminoase stradale conform Licenței clasa I, emisă de ANRSC și are implementate soluții de iluminat smart în 14 orașe din țară, inclusiv în Tulcea.
Printre proiectele importante ale companiei FLS SA se numără reconstructia rețelei subterane de iluminat de peste 600 km din Brașov, acesta fiind primul oraș din România care a renunțat la cablurile aeriene, având acum peste 90% dintre rețele subterane. Un altul este proiectul de iluminat arhitectural al Cetății Sighișoara, obiectiv UNESCO, a cărui implementare a durat peste trei ani. A fost creat și condus de o echipa de arhitecți și a inclus 12 obiective majore, completate de ambianța întregului oraș și a zidurilor sale. De asemenea, de menționat este și proiectul de iluminat arhitectural al clădirii Băncii Naționale a României, reprezentând peste 800 de corpuri de iluminat LED, administrate individual, situate pe 4 fațade, pe cele 4 străzi din jurul clădirii.
Foto – Primăria Tulcea