Sediul comunității rușilor lipoveni din Năvodari, cămin pentru zeci de copii refugiați
Publicat de , 17 martie 2022, 22:39
Cu un război la graniță și preocupați pentru ziua de mâine, românii și-au deschis inimile și casele pentru populația Ucrainei. Sediul comunității rușilor lipoveni din Năvodari a devenit cămin pentru zeci de copii refugiați și familiile lor, un loc în care oamenii mari se întâlnesc, iar cei mici învață primele cuvinte în limba română. Sediul comunității este deschis oricărui refugiat, iar femeilor care își doresc să rămână în țara noastră li se caută un loc de muncă.
De la președintele Comunității Rușilor Lipoveni Năvodari, Rafael Nichita, am aflat cum a pornit această idee: „Ne-am gândit, în primă fază, să facem niște ore în ucraineană sau rusă, dar am văzut că își doresc mai mult să învețe limba română. Avem o doamnă învățătoare din Ucraina stabilită în Năvodari, doamna Maria Dan, care a ieșit la pensie și face voluntar acest lucru. Copiii sunt foarte bucuroși, chiar se simt ca acasă, cu toate că se spune că nicăieri nu-i ca acasă, dar ei chiar se simt bine. Și ne-am gândit să scoatem acești copii din locurile de cazare, ca să nu intre în depresie, ca să nu se închidă în ei, să socializeze pur și simplu.”
De luni, 14 martie, copiii refugiaților ucraineni au un loc căruia îi pot spune școală și, în același timp, cămin. Aproape 50 de copii se adună zilnic la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Năvodari, pentru a petrece împreună câteva ore, alături de doamna învățătoare. Cursurile au loc de luni până vineri, între 09:00 și 12:00.
„Mă întreabă părinții refugiaților dacă pot veni cu copii de 3 ani. Ei nu sunt copii de școală și nu pot fi atenți la cursuri, dar eu nu am refuzat pe nimeni și le-am spus să vină dacă sunt însoțiți. Acolo avem jucării, jocuri, jucării din pluș. În acest moment, la sediul Comunității Rușilor Lipoveni avem 23 de persoane, printre care 12 copii, de la bebeluși de șapte luni până la copii de 14 – 15 ani”, spune Rafael Nichita.
Cei care își doresc un loc în comunitate sunt bineveniți și întâmpinați cu un zâmbet și cu inima deschisă.
Rafael Nichita: „Centrul este deschis pentru toți refugiații. Am fost solicitați și pe pagina de Facebook și telefonic. Pot să spun, pentru toți cei care își doresc să vină, că ne găsesc pe strada Nuferilor nr. 36, în Năvodari, la sediul rușilor lipoveni. Cursurile se țin de luni până vineri între orele 09:00 și 12:00.”
Rafael Nichita spune că, în primul rând, refugiații care au ajuns la Năvodari își doresc pace și se gândesc să se întoarcă acasă după război. Alții vor să-și facă un rost în țara noastră și să-și găsească un loc de muncă.
„Sunt persoane care vor să se stabilească în România și mă întreabă ce trebuie să facă, vor azil politic. Am început câteva discuții cu prieteni, patroni de restaurante, de hoteluri sau de pensiuni, care doresc să angajeze, ca să-i pun în legătură. Este mai greu, pentru că cei cazați la noi, la comunitate, nu vorbesc nici limba română, nici engleză, sunt doar vorbitori de ucraineană și le va fi mai greu, dar ușor – ușor nu-i vom lăsa. I-am primit, i-am ajutat și îi vom ajuta până la capăt.”
Pentru cei care consideră că facem prea mult pentru acești oameni, președintele Comunității Rușilor Lipoveni Năvodari are un îndemn: „Îndemnul meu este să ne uităm la acești oameni cu sufletul, să nu judecăm, că sunt ucraineni, că sunt ruși. Să arătăm că suntem oameni și că ne pasă. Mai apar discuții în spațiul public, că ajutăm prea mult ucrainenii și nu-i ajutăm pe-ai noștri. Este o situație total diferită, să fugi din calea războiului, să iei contact cu acești oameni, să le vezi copiii, care atunci când îți povestesc, le dau lacrimile. Trebuie să fim mai umani. Eu așa simt, am vrut să ajut. Când am auzit de această situație nefericită, chiar am redus din timpul petrecut cu copiii mei și m-am dăruit mai mult acestor refugiați. Iar omenia, din punctul meu de vedere, nu are bariere sau granițe.”
Oamenii care vor să doneze mâncare sau produse de strictă necesitate pentru refugiați o pot face direct la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Năvodari, din strada Nuferilor, nr. 36.
Redactor: Cristina Ghelasie / Sursa foto: Facebook, Comunitatea Rușilor Lipoveni Năvodari