CONSTANŢA: Două refugiate din Ucraina, operate la Spitalul Militar de Urgență

Publicat de Doina Sirbu, 17 martie 2022, 11:31
Spitalul Militar de Urgență Constanța este unul dintre cele 11 din țară, pregătite să trateze răniții din războiul din Ucraina. Cadrele medicale constănțene nu au fost solicitate să acorde asistență răniților, dar două refugiate au avut nevoie de intervenții chirurgicale.
Ce măsuri s-au luat la Spitalul Militar Constanța, care este situația Spitalului Militar Mobil, de pe stadionul Portul, dar și câte doze de vaccin anti-COVID au expirat la Constanța, am aflat de la noul comandant al unității sanitare, col. Ovidiu Preda, care ocupă locul rămas liber după ce col. dr. Aurel Trană a renunțat la funcția de conducere cu doi ani înainte de încheierea mandantului.
Rep.: Ce pregătiri s-au făcut la Spitalul Militar de Urgență Constanța pentru tratarea răniților din Ucraina? Câte paturi au fost alocate?
Col. Ovidiu Preda: Ministerul Apărării Naționale a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale, inclusiv cel din Constanța, pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii și civilii refugiați din Ucraina. Spitalul Militar de Urgență Constanța poate aloca pentru tratarea răniților din Ucraina un număr de 10 paturi în Secția de Chirurgie, cu posibilitatea creșterii acestora, în funcțiile de necesitățile apărute. De asemenea, în spitalul nostru pot fi tratate și persoane refugiate care au nevoie de asistență medicală.
Rep.: Până acum, refugiații au apelat la Spitalul Militar?
Col. Ovidiu Preda: Da, am avut un caz de chirurgie ortopedică, o doamnă, iar acum, la fel, avem o persoană, o doamnă, cu o intervenție chirurgicală, undeva la colecist, chiar acum se operează.
Rep.: Ridicat pentru lupta împotriva pandemiei, Spitalul Militar Mobil, de pe stadionul Portul, ar putea fi folosit pentru tratarea răniților din războiul din Ucraina?
Col. Ovidiu Preda: Spitalul Mobil nu poate îndeplini, în actuala configurație, condițiile pentru tratarea răniților din războiul din Ucraina, deci nu poate fi folosit în această destinație.
Rep.: Câte persoane au fost tratate, de la începutul pandemiei și până în prezent, la Spitalul Militar Mobil?
Col. Ovidiu Preda: Până în prezent avem 1.142 de pacienți tratați în cadrul Spitalului Mobil?
Rep.: Acum, ce se întâmplă acolo?
Col. Ovidiu Preda: Spitalul este pregătit în orice moment, dar nu am mai primit de la DSP niciun pacient și am fost scoși de pe listă momentan (n.r. – lista spitalelor COVID). Spitalul rămâne pe poziții.
Rep.: La Spitalul Militar de Urgență Constanța funcționează și Centrul Regional de Depozitare și Distribuiție a vaccinurilor. Câte doze au ajuns până acum la Constanța și câte au fost distribuite? Câte au expirat?
Col. Ovidiu Preda: Până acum am primit 2.841.356 de doze, au fost distribuite 2.482.943 și au expirat 28.354 de doze.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – unsplash.com