INTERVIU | Aida Blizzard, antreprenoare: „Ceea ce face Constanța pentru refugiații ucraineni este senzațional. Societatea civilă a arătat ce inimă are“

Publicat de Doina Sirbu, 14 martie 2022, 14:18
„Ceea ce face Constanța pentru refugiații ucraineni este senzațional. Societatea civilă a arătat ce inimă are” spune Aida Ciortan, antreprenoare de peste două decenii. Alături de colegii săi de la Rotary Club Cetatea Tomis a demarat un program de primire a refugiaților în casele oamenilor, de care au beneficiat până în prezent 300 de persoane. Aida Blizzard face un apel pentru ca acest program să continue. Chiar dacă românii au făcut multe pentru refugiați, chiar dacă duc ajutoare, să nu se demobilizeze pentru că oamenii care sunt în cele mai mari nevoi abia de-acum încolo vin în țară.
Aida Blizzard: În primul rând, prin construcție sunt voluntar, nu fac doar acest program. Mă implic în foarte multe proiecte de suflet, pe care simt să le fac. Nu mi-am propus ceva anume, pur și simplu nu am mai rezistat văzând ce se întâmplă. Am sărit de pe fotoliul pe care stăteam și am pornit să fac treabă împreună cu colegii mei. Am discutat și am propus tot felul de lucruri. Așa a început programul de ajutorare a ucrainenilor, când încă la televizor nu apăreau aceste informații, nu se știa că România va ajuta și așa mai departe. A fost un sentiment “în tandem” în această țară.
Cam câte familii ați ajutat?
Aida Blizzard: Sunt peste 300 de persoane care au trecut prin mâna noastră, atât pentru partea de trafic cât și pentru rămânerea pe termen mai lung aici. Tot ceea ce am făcut noi a fost să le oferim spații de cazare gratuite 100%. Atât societatea civilă cât și antreprenori din domeniul hotelier și așa mai departe au pus la dispoziție aceste centre. Numai că ei nu aveau cum să intre în legătură directă cu familiile refugiate și atunci practic ne-am dus noi la vamă unde am fost ajutați de ucraineni care au dorit să își ajute conaționalii. De aici i-am dus mai departe la locațiile respective. Bineînțeles că familiile respective vin cu tot felul de situații și de probleme, nu-i lăsăm și abandonăm acolo doar pentru faptul că i-am dus undeva la adăpost. Suntem lângă cei care au nevoi speciale și se confruntă cu tot felul de neplăceri și de lipsuri cu cele necesare: alimente, medicamente. Avem de exemplu 2 nașteri, una care a fost mediatizată. Nașterile au avut loc în familiile aduse de noi. Una dintre colege s-a mobilizat și a ajutat această ucraineancă să nască la o clinică privată. Deci se întâmplă lucruri frumoase atunci când oamenii își dau mâna să facă ceva bun. Împreună suntem mai puternici, dar lucrurile nu ar trebui să se oprească aici. Apreciem foarte tare mobilizarea pe care au făcut-o toate orașele, dar ceea ce face Constanța este senzațional. Societatea civilă a arătat ce inimă are. Facem un apel pentru ca acest program să continue, chiar dacă știm că românii au făcut multe pentru refugiați, chiar dacă știm că se duc ajutoare. Vreau să vă informez, fiind în Comandamentul de Urgență pe această problemă în organizația mea că este nevoie să ajutăm în continuare. Iar cei care știu și s-au gândit inițial să pună apartamente la dispoziție, camere, case de oaspeți și așa mai departe și s-au oprit pentru că au văzut că alții fac deja lucrul acesta, vreau să le spun că este bine să nu renunțe în a ajuta. Să nu se demobilizeze pentru că oamenii care sunt în cele mai mari nevoi abia de-acum încolo vin. Sunt cei care vin cu trenul, fără mașini, copii din centre de asistență socială de acolo care au rămas cu un singur îngrijitor și abia ne chinuim să îi trecem granița. Urmează lucruri din ce în ce mai delicate.
Vorbiți-ne despre dramele celor cu care ați intrat în contact…
Aida Blizzard: Să începem cu partea mai ușoară. Sunt familii care au venit cu o mașină cât de cât bună. Au luat cu ele oameni de pe unde i-au găsit și care în aparență sunt destul de bine îmbrăcați. Însă acești oameni, în afară de o mașină bună care este în leasing, nu mai au aproape nimic. Și de cele mai multe ori casa lor este terminată, ei nu mai au unde să se întoarcă! Situațiile și mai grave sunt acolo unde soții deja au murit pentru că au fost sub asedii puternice orașele din Ucraina. Sunt femei cu câte 2,3 sau 7 copii de gât care trec pe la noi să îi ajutăm, este inimaginabil! Ce bagaje puteau să ia cu ei venind încoace cu atâția copii după ele? Ce să iei mai întâi? Este înfiorător ceea ce se întâmplă și de aceea, acolo unde este cazul, ținem să avem grijă să nu le lipsească nimic pentru copii sau mâncare. Nu abandonăm proiectul, mergem până la capăt. Mai sunt refugiați cu probleme de sănătate. Au fost familii de români care nu au primit în casa lor familii de ucraineni pentru că în acel grup exista un bărbat. Gândiți-vă că acel bărbat, din moment ce nu este la război, înseamnă că este ori bolnav, ori într-o situație în care nu poate rezolva asta. Din câte am observat eu, un bărbat care se află într-un grup de ucraineni refugiați este suportul femeilor și copiilor din toate punctele de vedere.
Ce obiecte ar fi de mare ajutor din partea românilor, a constănțenilor care doresc să doneze?
Aida Blizzard: Primul și cel mai important lucru pe care îl pot face cei care au și dețin case, spații care pot fi locuite în condiții umane, decente, este să pună aceste spații la dispoziție. Dacă sunt oameni care au aceste spații dar nu-și permit din posibilitățile financiare proprii să plătească utilitățile, consumul pe care familia ucraineană venită l-ar face, atunci organizația Rotary Cetatea Tomis va achita aceste lucruri sau va căuta sponsori. Ca să continuăm ideea bineînțeles că avem în continuare nevoie de donații. Foarte mulți donatori au venit către grupul nostru și am putut duce tiruri cu ajutoare. Mii de euro s-au cheltuit deja pentru paturi, pături,pentru alimente, pentru produse de igienă care au fost trimise la vamă și în țară unde a fost maximum necesar și unde Constanța a putut să mobilizeze. Familiile de care ne ocupăm vor avea tot felul de nevoi și nu vrem să le abandonăm. Aș vrea să mai atrag atenția asupra unui lucru: am făcut un Centru de colectare în incinta Spitalului Clinic Căi Ferate din Constanța, unde oamenii pot duce alimente cu garanție mare, neperisabile, medicamente cu garanție mare, produse de igienă personală. Orice lucru de genul acesta este binevenit. Iar cei care au posibilități financiare pot face donații în conturile de euro și lei ale organizației noastre. Ar fi un ajutor colosal pentru această pătură de oameni necăjiți. Punem la dispoziție informații clare despre utilizarea banilor donați. Toți oamenii din această organizație sunt voluntari: antreprenori, doctori, lideri în domeniile lor de activitate.
Ați avut cu siguranță multe ajutoare de nădejde în această perioadă…
Aida Blizzard: În primele grupe de ucraineni care ne-au venit au existat și persoane care și-au dorit să ajute ucraineni de-ai lor. Printre ei s-a aflat și o tânără pe nume Darya Yaslinskaya. Ea a tradus aceste toate necesități ale refugiaților care voiau să ajungă la noi, a facilitat ca noi să îi așteptăm și să îi conducem să ajungă aici, să fie cazați și să aibă tot ceea ce le trebuie. De când a început războiul nu a existat oră din zi și din noapte în care noi să nu ne auzim pentru continuarea proiectului. Daria este o tânără cu copilul de gât, dar care în același timp își salvează poporul. Vă invit să o ascultați pe Daria, care are un mesaj atât de mulțumire cât și de recunoștință pentru tot ceea ce s-a petrecut până acum:
Darya Yaslinskaya(35 ani), Odessa: Bună tuturor, mă numesc Darya Yaslinskaya.Vin din Ucraina, Odessa. Am venit în orașul Constanța în urmă cu mai mult de 20 de zile și aici voluntari ai Rotary Club au oferit familiei mele tot ce a avut nevoie. Ne-au oferit cazare, mâncare și este o mare surpriză pentru noi faptul că românii sunt atât de generoși și prietenoși. Cetățeni ai orașului Constanța, aveti o inimă mare și generoasă, iar noi nu vom uita niciodată ajutorul pe care ni l-ați oferit!
La rândul meu m-am oferit să ajut familiile de ucraineni care au venit după mine, așa cum au facut-o voluntarii cu familia mea. Caut cazare pentru familii cu copii, dar acum este greu să găsești cazare în oras sau regiune. Așa că îi rog pe cetățenii constănțeni și poate pe proprietarii de apartamente, de hoteluri, de pensiuni, să ofere familiilor ucrainene șansa de a avea un adăpost gratuit. Pentru noi, este un ceas întunecat. Disperare, dezorientare este ceea ce simțim. Suntem plini de speranță că ne veți ajuta și ne veți ajuta acum. Așa simt eu și doresc a vă mulțumi mult! Sperăm ca în curand să ne întoarcem la casele noastre, dar acum avem nevoie de ajutor. Mulțumim mult! Sper ca totul să se termine cu bine pentru națiunea noastră. Cu respect, Daria din Odessa.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală