Lecţie de umanitate oferită de o profesoară din Tuzla, care găzduieşte zeci de refugiaţi: „Trebuie să ne ajutăm între noi, nu contează banii, nu contează istoria sau ce cred ceilalți“
Publicat de , 11 martie 2022, 18:54
O lecție de umanitate ne oferă, în aceste zile, o profesoară de matematică – fizică din localitatea constănțeană Tuzla. Între ședințe de dializă și în așteptarea unui transplant, Mariana Chiosea s-a implicat din prima zi în sprijinul refugiaților. Împreună cu familia și ajutată de voluntari sau asociații, oferă cazare și masă pentru aproape 70 refugiați, majoritatea mame și copii. “Facem bine pentru că suntem oameni și trebuie să ne ajutăm între noi, nu contează banii, nu contează istoria sau ce cred ceilalți. Binele se contorizează undeva, acolo sus!”, spune Mariana Chiosea.
Pe Mariana Chiosea am întâlnit-o în fața unei maternități private din Constanța. Abia își terminase orele de matematică și fizică la școală și venise să ia acasă primul copil născut în orașul de la malul mării de o mamă care a fugit din Ucraina, alături de celelalte două fetițe ale ei.
“Am venit să o luăm din spital pe Valentyna Nosova, refugiată ucraineană, care a venit la noi cu câteva zile înainte de a naște. Noul născut va fi primit foarte bine în familie”.
Bine primiți sunt toți cei aproape 70 de refugiați găzduiți într-o casă și două pensiuni din Tuzla de familia Marianei Chiosea. Pe lângă soț, alături de Mariana sunt sora și fratele ei, Ionela și Marcel Baciu, dar și mulți alți voluntari și diverse asociații. Mariana Chiosea pare de neoprit: găsește absolut tot ce le trebuie refugiaților, de la haine și mâncare, medici pentru adulți și copii, până la tort pentru ziua de naștere a unei fetițe. Ce o determină să se implice atât de mult?
“Eu am avut probleme mari de sănătate în trecut, am mai bine de trei ani de când am avut foarte multe operații și, când am stat mai bine de o lună în spital, am avut prieteni în București, care au sărit și m-au ajutat cu ce au putut: cu hrană la prânz și seara, cu haine spălate și toate cele. Și atunci am spus că este momentul ca eu să îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață și faptului că și eu am fost ajutată când am avut nevoie”.
Acum problemele de sănătate s-au rezolvat?
“Nu, încă sunt pe dializă, fac dializă de trei ani deja, sunt încă în monitorizări pentru a nu avea recidivă, mai am doi ani de monitorizări și să sperăm la un transplant. Am avut patru forme de cancer, două cu metastaze”.
Multă sănătate! Și totuși, nu vă lăsați, asta nu v-a împiedicat să ajutați. Ce le spuneți celor din jur care ezită să facă acest lucru?
“Celor din jur care ne înjură le spunem clar să nu se bage, este problema noastră pe cine primim în casele noastre, celor care ne felicită le cerem ajutorul când dăm de greu și le mulțumim că ne-au ajutat ori de câte ori am apelat la ei. Sunt oameni la necaz, sunt oameni care, din punctul nostru de vedere, trebuie ajutați, oameni care nu au bani, așa cum se presupune că toți refugiații care au venit în primă fază sunt cei cu bani. N-aș putea spune că aceste fete sunt pline de bani, nu, nici pe departe! Da, poate au o mașină mai plăcută ochiului, dar asta nu înseamnă că au bani să dea pe dinafară. Gura lumii n-o s-o închidă niciodată, nimeni! Dacă faci bine, de ce faci bine? Dacă nu faci bine, de ce nu faci bine? Sunt foarte mulți refugiați, oricine are posibilitatea să ia acasă o familie, o femeie cu doi copii. Știu că fac un bine, iar binele acesta se va contoriza undeva, acolo sus. Nu luăm pentru bani, niciodată să nu ne gândim că facem un bine pentru bani, pentru că banii pot veni sau nu”.
Mariana Chiosea mai spune că refugiații din Ucraina vor beneficia, gratuit, de cazare și masă atât timp cât va fi nevoie.
“Facem bine pentru că suntem oameni și trebuie să ne ajutăm semenii. Asta este cel mai important, să ne ajutăm semenii! Nu ne uităm la istorie, unde spune că ucrainenii n-au fost foarte buni cu poporul român, nu ne interesează istoria la momentul acesta, ne interesează ca aceste mame cu copii, cu copii nenăscuți, proaspăt născuți, sunt refugiați cu copii de o zi – două, de o săptămână – două, sunt mame cu doi, trei copii să fie bine, nu putem să îi lăsăm în urmă”.
Redactor: Cătălina Radu / Foto: Cătălina Radu, Arhiva personală