Începând de astăzi sunt ridicate toate restricțiile impuse în perioada stării de alertă. Ce recomandări are ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila
Publicat de Doina Sirbu, 9 martie 2022, 10:27
Începând de astăzi sunt ridicate toate restricțiile impuse în perioada stării de alertă. Utilizarea măștii nu mai este obligatorie și nu vor mai exista limite privind accesul sau programul în diverse spații publice. Autoritățile sanitare atrag atenția că în România încă există transmitere comunitară a virusului SARS – CoV2 și recomandă purtarea măștii în locurile aglomerate. Într-o conferință de presă în care a prezentat restricțiile ridicate și noile măsuri propuse, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că prudența și responsabilitatea trebuie să fie atributele următoarei perioade.
“În privinţa măsurilor la care se renunţă – în primul rând, utilizarea măştii, atât în spaţiile exterioare cât şi în spaţiile interioare. Nu va mai fi obligatorie. Nu va mai exista limita privind accesul în diversele spaţii publice, fie că discutăm de spaţii comerciale, instituţii de alimentaţie publică, insituţii publice. Nu vor mai exista limite în privinţa orarului, iar la nivelul legislaţiei care reglementează călătoriile – acel certificat de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în ţară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID. Totuşi, sunt nişte lucruri pe care trebuie să vi le spun şi pe care le recomandăm cetăţenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a ţărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru. Recomandarea este să consulte condiţiile de călătorie. Noi suntem pregătiţi şi aici păstrăm partea aceasta de legislaţie care permite emiterea acestui certificat electronic COVID, ca pentru fiecare persoană care călătoreşte, acest lucru să se poată realiza fără niciun fel de problemă”, a declarat Alexandru Rafila.
Chiar dacă măsurile de protecţie nu mai sunt obligatorii, ministrul Alexandru Rafila le recomandă în continuare, mai ales în anumite situaţii.
“Măsurile le recomandăm cu tărie, pentru că principalul nostru scop, răspunderea noastră profesională este legată de protejarea sănătăţii cetăţenilor. Noi ne găsim încă în situaţia unei transmiteri comunitare şi chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă şi ăsta este adevărul – a fost foarte rapidă scăderea numărului de cazuri – totuşi, 5000 de cazuri pe zi, o incidenţă de 14 la mie în Bucureşti şi 100 de cazuri de deces, sunt nişte cifre care ne îndeamnă să fim prudenţi, încât în perioada următoare să continuăm acest trend descendent. Cred că ăsta e lucrul pe care ni-l dorim cu toţii şi să nu ajungem la o creştere a numărului de cazuri şi din cauza asta, măsurile pe care vi le recomandăm sunt esenţiale pentru atingerea acestui scop. Purtarea măştii de protecţie – deci, continuăm să recomandăm purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi. De asemenea, evitarea spaţiilor aglomerate, fie că sunt închise sau deschise, rămâne o recomandare care ar trebui să fie luată în considerare de către cetăţeni. Spălatul mâinilor, utlizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus. Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic, iar în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire, testarea, prezentarea la medicul de familie şi în cazul unui test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la Unitatea de Primiri Urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, sunt importante pentru a putea fi evaluate pentru a primi tratament specific antiviral. Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la Terapie Intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător”, a precizat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii mai spune că pacienţii diagnosticaţi cu COVID vor fi în continuare izolaţi, dar încă nu a fost reglementată carantina.
“Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeaşi recomadare o avem şi pentru alte tipuri de afecţiuni – dacă ai gripă, tot trebuie să te izolezi. Este o diferenţă în momentul de faţă. Izolarea nu este dublată de control. În ceea ce priveşte carantina, acolo, procesul de evaluare a legislaţiei continua şi în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi aşteptăm să găsim o soluţie legată de carantină, să vedem dacă e ava continua sau nu”, a mai spus Alexandru Rafila.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – pexels.com