Ce se întâmplă cu personalul medical angajat temporar în pandemie, după ce a fost ridicată starea de alertă
Publicat de Doina Sirbu, 9 martie 2022, 11:22
Personalul medical angajat temporar în pandemie trebuie să susțină un examen pentru a putea semna un contract pe o perioadă nedeterminată. Actul normativ care prevede acest lucru a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaților, care este for decizional. Unitățile sanitare au la dispoziție 90 de zile pentru a putea organiza examenele. Care este situația la Constanța, aflăm astăzi de la șefa Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Cristina Schipor, și liderul filialei constănțene a Federației SANITAS, Nicolae Manea.
Personalul din unităţile sanitare, încadrat în perioada stării de alertă, poate rămâne pe post, a stabilit Camera Deputaţilor. Legea aprobată în ultima zi a stării de alertă vine cu câteva modificări propuse de sindicaliştii de la SANITAS, spune liderul filialei constănţene, Nicolae Manea.
“În primul rând, aceşti oameni vor fi angajaţi în urma susţinerii unui examen, deci, nu concurs, ci examen, şi dacă dovedesc că au cunoştinţele necesare, pot rămâne pe aceste posturi şi, în al doilea rând, li se prelungeşte perioada contractului. Iniţial erau 30 de zile după încetarea stării de alertă şi în proiect sunt trecute 90 de zile după încetarea stării de alertă”, a spus Nicolae Manea.
În timpul pandemiei, aproape toate unităţile sanitare din Constanţa au făcut angajări fără concurs, spune Nicolae Manea.
“O estimare clară nu avem, pentru că au fost mai multe angajări. Între timp, unii au plecat, alţii au renunţat. Aceşti oameni, în marea lor majoritate şi-au făcut datoria foarte bine. De aceea avem o datorie morală, noi, ca sindicat, faţă de dânşii şi am făcut demersuri nenumărate către Parlamentul României, în aşa fel încât să poată să continue activitatea”, a mai precizat Nicolae Manea.
Doar la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa sunt angajate pe o perioadă determinată, 33 de persoane. Şefa DSP, Cristina Schipor, spune că, practic, aceşti angajaţi acoperă deficitul de personal existent de dinainte de pandemie.
“Vreau să vă spun că sunt persoane pregătite, persoane care ne-au fost de un real sprijin. Sunt oameni pe care i-am format în decurs de 2 ani. Noi nu am angajat mai mult decât ne-ar fi necesar”, a declarat Cristina Schipor.
În concluzie, începând de astăzi, personalul angajat în timpul pandemiei, îşi mai poate continua activitatea încă 90 de zile, perioadă în care trebuie să susţină un examen pentru a putea rămâne pe post.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com