De astăzi intră în vigoare sancțiunile economice dictate împotriva Rusiei

Publicat de Doina Sirbu, 1 martie 2022, 17:11
1 martie este ziua în care intră în vigoare sancțiunile economice dictate împotriva Rusiei, după agresiunea din Ucraina. Sunt vizate în principal băncile rusești și unele sectoare strategice.
Cât de descurajante sunt aceste măsuri restrictive și cum se va întinde unda de șoc a sancțiunilor ne spune profesorul de economie, Mircea Coșea.
“Sunt sancţiuni de amploare şi de o duritate foarte mare. Ele ajung să lovească cetăţeanul rus, nu neapărat la nivel de economie naţională, la nivel de oligarhi, ci cetăţeanul rus. Aceste sancţiuni au condus imediat la o cădere a rublei prin reducerea puterii de cumpărare a ruşilor, ceea ce, probabil, va conştientiza importanţa pe care populaţia Rusiei, organizaţiile care sunt de natură cetăţenească, trebuie să ia poziţie împotriva acestei aventuri, pe care decidenţii politici ruşi o au, pentru că afectează la nivelul populaţiei”, a declarat profesorul de economie, Mircea Coșea.
Și românii vor fi afectați de unda de șoc a sancțiunilor economice impuse Rusiei, este de părere profesorul Mircea Coșea, amintind de economia globală. S-a creat o legătură puternică pe planul circuitului fluxurilor comerciale, a lanțurilor valorice și a capitalului, încât orice sancțiune dictată atinge orice economie, oricât de mică ar fi aceasta.
“România va avea şi ea de suferit pentru că România are şi ea import de gaze, are import de materii prime. Lucrurile astea se vor reflecta în creşterea preţurilor, în crşterea preţurilor la combustibil, în crşterea preţurilor la tot ceea ce înseamnă energie. Deci, pe lângă situaţia asta foarte complicată pe care noi o trăim acum, este un sacrificiu pe care comunitatea internaţională îl face, dar cu n scop foarte clar. Această aventură pe care Putin a dezlănţuit-o şi care poate să ducă, Doamne fereşte, la un război mondial, ar trebui să fie stopată. Această stopare se poate face, în momentul de faţă, doar prin izolarea Rusiei”, mai spune profesorul de economie, Mircea Coșea.
Ucraina cere aderarea în Uniunea Europeană. Profesorul de economie, Mircea Coșea, ne explică ce ar implica o asemenea măsură.
“Din punctul meu de vedere, nu este posibil şi nici nu ar trebui să fie aşa. Uniunea Europeană nu este un loc de refugiu unde vii atunci când îţi este rău. Uniunea Europeană este o grupare econimică în care ai acces ca urmare a îndeplinirii unor criterii de natură economică, socială şi a statului de drept. Deci, toate aceste încercări pe care le face azi, Ucraina sunt, probabil, pentru a-şi crea un scut în faţa acestei invazii, dar condiţiile de aderare sunt diferite, iar dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, înseamnă că Uniunea Europeană îşi încalcă propriile principii. Gândiţi-vă cât timp a trebuit România să se pregătească şi ce eforturi a făcut ca să devină membră a Uniunii Europene. E foarte complicat acum să accepţi doar aşa, în caz de necesitate, pe cineva care până la urmă, nefiind compatibil, cu normele şi principiile Uniunii Europene, poate să creeze probleme mai mari tuturor statelor membre. Da, Uniunea Europeană poate să deschidă negocierile. Asta da, se poate, dar aşa, într-o manieră intempestivă, acceptarea unei ţări ar însemna, din punctul meu de vedere, încălcarea principiilor de bază ale funcţionării acestei complex integrat de economie”, a mai precizat profesorul de economie, Mircea Coșea.
Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – unsplash.com