Tot mai mulți ucraineni fug din calea războiului. 700 de persoane și 150 de mașini au intrat în România, noaptea trecută, prin punctul de trecere a frontierei din judeţul Tulcea

Publicat de , 25 februarie 2022, 10:16
Tot mai mulți ucraineni fug din calea războiului și ajung în România. Doar noaptea trecută, 700 de persoane și 150 de mașini au intrat în țară prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea, spune primarul din oraș, Anastase Moraru. Potrivit edilului, doar 15 oameni au solicitat cazare într-un centru special pus la dispoziție de autoritățile locale. Este vorba despre cei care nu aveau mașini și care, astăzi, au plecat cu microbuzele spre Tulcea. Primarul Anastase Moraru mai spune că oamenii nu rămân în oraș, iar mulți dintre ei se îndreaptă spre alte țări.
Cel mai aproape de țara aflată în război este orașul Isaccea, unde există și singurul punct de trecere fluvială a frontierei din județ. Sala de sport din oraș, mai multe pensiuni din zonă, dar și localnicii îi pot găzdui pe cei care fug din calea războiului, mai afirmă Anastase Moraru.
Oamenii de dincolo de Dunăre au început deja să dea telefoane și să ceară sprijin de la prietenii sau rudele lor din România. Despre atmosfera din orașul aflat la nici doi kilometri de Ucraina, dar și despre măsurile luate de autorități, ne-au vorbit primarul orașului Isaccea, Anastase Moraru, dar şi cu prefectul județului Tulcea, Dan Alexandru Munteanu.
Oraşul Isaccea este foarte aproape de graniţa cu Ucraina. Care este atmosfera acum în oraş, după ce a început războiul, ce spun oamenii?
Până în momentul declanşării războiului, oamenii discutau…Este adevărat că, odată ce a apărut această bombă, de când Rusia a atacat Ucraina, există îngrijorare în rândul cetăţenilor că acest război ar putea ajunge şi la graniţele oraşului şi ne gândim şi la numărul de refugiaţi care pot să apară în următoarea perioadă şi vor trece prin localitatea noastră.
Cum vă pregătiţi pentru eventualii refugiaţi?
Cazarea acestor refugiaţi se va realiza în deplină acţiune cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Noi, la nivel local, suntem pregătiţi din punctul acesta de vedere, să cazăm acele persoane la pensiunile care sunt în localitate şi, dacă este nevoie, să mărim capacitatea de cazare. Ne gândim la sala de sport a oraşului să o pregătim pentru cazare. Vom cere şi ajutorul localnicilor, pentru cei care doresc să cazeze refugiaţi din Ucraina.
În oraşul Isaccea există familii mixte sau oameni care au rude de cealaltă parte?
Da, există şi noi ştim că pe malul ucrainean sunt sate româneşti, sunt încă legături de rudenie care s-au păstrat de-a lungul timpului…Păstrăm o strânsă legătură cu persoanele din Ucraina, chiar am fost sunaţi de anumiţi prieteni care ne-au cerut sprijinul ca, în cazul în care este nevoie, să le adăpostim familiile.
Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea este singurul din judeţul Tulcea…
Da, este singurul, care a fost deschis în anul 2020, Tulcea fiind, de fapt, şi primul judeţ care nu a avut punct de trecere a frontierei la graniţă. Odată cu deschiderea lui, a dus la deschiderea relaţiilor pe care le avem noi cu partea ucraineană. Avem colaborări foarte bune cu proiecte transfrontaliere.
Care este distanţa dintre Isaccea şi cea mai apropiată localitate din Ucraina?
Un kilometru până la Dunăre şi încă un kilometru până la cea mai apropiată localitate.
Ce măsuri au fost luate la nivel de judeţ, aflăm de la prefectul de Tulcea, Dan Alexandru Munteanu:
„Suntem pregătiţi pentru a gestiona optim eventualele fluxuri de migranţi. Suntem pregătiţi pentru orice posibil scenariu. De la nivel central este întocmit un astfel de plan de acţiune privind managementul unui aflux considerabil pe teritoriul României şi acesta are anumite scenarii de lucru raportate la dinamica situaţiei, în funcţie de ceea ce urmează să se întâmple.“
Câteva sute de persoane din Ucraina au trecut, joi, Dunărea cu bacul în oraşul Isaccea pentru a se feri de război, iar în sprijinul refugiaţilor autorităţile au decis ca mijlocul de transport naval să funcţioneze fără program.
Puteţi asculta aici interviul integral: