Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Mihaela Bălăceanu, instructor de yoga: „Este important să trecem peste lucrurile negative care ni se întâmplă zi de zi, să încercăm să descoperim cine suntem cu adevărat și să iubim fiecare aspect al vieții noastre“

INTERVIU | Mihaela Bălăceanu, instructor de yoga: „Este important să trecem peste lucrurile negative care ni se întâmplă zi de zi, să încercăm să descoperim cine suntem cu adevărat și să iubim fiecare aspect al vieții noastre“

Publicat de Doina Sirbu, 21 februarie 2022, 13:26

Ne apropiem de sosirea primăverii calendaristice. Încercăm să ieșim din hibernarea lunilor de iarnă și să renaștem, trup și suflet. Mihaela Bălăceanu, instructor de Yoga, consilier de Dezvoltare Personală  și Creatoarea Programelor “Diet for Life, mind, body and soul” și “Trezește și Învață iubirea de sine”, ne invită să ne deschidem, să ne bucurăm de zilele însorite și să ne cultivăm “pofta de viață”.

Pentru început definiți acest concept. Ce este de fapt yoga?

Mihaela Bălăceanu: Yoga este o practică, este o disciplină fizică ce cuprinde asanele, meditația și respirațiile specific yoghine. Termenul provine din sanscrită și înseamnă “uniune”, uniunea între corp, minte și suflet. Practica yoga datează de peste 5000 de ani, își are originile din India, de unde a fost adoptată ulterior de restul lumii iar acum este practicată în toată Uniunea Europeană, în Occident, se practică chiar și în spitale, școli, în sălile de sport sau în studiourile special amenajate pentru yoga. Devine din ce în ce mai căutată pentru numeroasele sale beneficii pe care le are asupra minții și asupra corpului.

De când și din ce motiv ați ales să practicați yoga?

Mihaela Bălăceanu: Cred că a fost mai mult o chemare pentru mine, așa o consider eu. Am început să o practic undeva în 2014 sau 2015. M-am trezit într-o dimineață și am zis că eu vreau să fac yoga, în acel moment nu exista la nivel local și nici nu puteam să zic că știam unde să găsesc așa ceva în țară. Am început singură și încercam să aflu cât mai multe despre yoga de pe internet și să o aprofundez la nivel filozofic și la nivel fizic. Ușor-ușor am început să dezvolt o pasiune văzând cât de bine îmi face și cum mă transformă, cum mă ajută să mă calmez la nivel mental, cum m-a ajutat să îmi fac mai ușor alegerile. Simțeam cum corpul meu este mai relaxat, mă simțeam din ce în ce mai echilibrată.

De ce ați ales să o transmiteți mai departe?

Mihaela Bălăceanu: Văzând că îmi face atât de mult bine și simțind că pot să transmit mai departe toate informațiile acumulate, am început să fac yoga cu cei dragi, cu colegii de la muncă de la acel moment și mulți dintre ei încă o practică. Am simțit nevoia apoi și eu să fac cursurile speciale și să devin profesor sau instructor de yoga cum se spune pentru că îmi place să văd că oamenii se simt bine și că eu îi pot ajuta atunci când sunt într-un impas al vieții.

De ce este bine să lucrăm cu corpul nostru? Care sunt avantajele pe care ni le aduce yoga?

Mihaela Bălăceanu: Yoga are extrem de multe avantaje, o să încerc să definesc câteva doar: îmbunătățește capacitatea de concentrare, ne ajută să pierdem în greutate, să ne simțim mai ușori, crește capacitatea plămânilor prin tehnicile de respirație pe care le practicăm, ameliorează durerile de spate și lombare, tensiunea arterială, reglează problemele de ordin psihic, de depresie, anxietate, combate strestul imens la care suntem supuși zi de zi și ne ajută să ne concentrăm pe noi mai mult. Yoga dezvoltă și imunitatea, ne-a ajutat foarte mult în ultimii 2 ani, mai ales că bolile au crescut la nivel global în acest context al pandemiei de coronavirus. Meditația este o parte din yoga și ea este dovedită științific. Oricine caută pe internet va găsi numeroase studii în care  sunt precizate aspectele miraculoase pe care le are la nivelul psihicului nostru. Prin yoga ne descoperim părți care nu știam că există.

Există vreo limită de vârstă? Unde se recomandă a se practica? De câte ori pe săptămână?

Mihaela Bălăceanu: Nu există o limită de vârstă. Eu personal am avut clase de yoga și cu copii de la 3 ani până la 65-66 de ani. Important este să îți dorești să faci și pentru început recomand să se meargă într-un studio de yoga pentru că acolo mereu există cineva și te poate îndruma. Dacă ești începător nu este bine să faci anumite posturi de yoga complexe pentru că poate să îți afecteze fizic corpul. Și pot apărea accidentările gen entorsă dacă încerci să faci o postură mai complicată. Deci pentru început recomand ca yoga să se facă într-un studio și apoi, după ce o aprofundezi, se poate face acasă de la o singură dată pe săptămână până la a o pratica în fiecare zi. Depinde de fiecare cum simte.

Sunt suficiente ședințele din studio sau ar trebui să continuăm și acasă?

Mihaela Bălăceanu: Dacă trecem de nivelul de începători, dacă avem minimum 2 luni de când practicăm yoga, atunci putem face și acasă ori de câte ori simțim nevoia. Iar încă din prima zi de yoga putem începe meditația acasă puțin câte puțin, ca să înțelegem mai bine din ceea ce facem la studio. Putem să încercăm respirațiile înainte de fiecare conferință, interviu. Există un anumit fel de respirație care mă ajută să mă concentrez mai bine. Sunt foarte multe respirații care, pe lângă faptul că ne ajută la dezvoltarea plămânilor, ne ajută în anumite momente ale vieții noastre și dacă ne ajută le putem face chiar și de 10 ori pe zi.

Există mai multe forme de yoga? Cum acționează ele la nivelul organismului?

Mihaela Bălăceanu: Când începem să studiem yoga vedem că există mai multe forme, găsim o mulțime de direcții cu mai multe subdiviziuni. Dar toate se bazează în principiu pe același stil de yoga care variază pe gradul de concentrare, tipurile de posturi yoga, nivelul de rezistență și flexibilitatea. Putem să începem cu hatha yoga, raya yoga, bahti yoga, karma yoga, ashtanga, etc. Sunt mai multe forme, dar pentru începători recomand hatha yoga pentru că se concentrează asupra posturilor fizice și asupra respirației. Sunt 84 de poziții de yoga care pot ajuta începătorul să cunoască mai bine yoga, să înceapă să ia contact cu răbdarea și cu propriile gânduri. Pe parcurs, dacă simte nevoia să treacă spre alte forme de yoga, poate face acest lucru.

Vine primăvara… Ce putem face pentru a ne schimba (mental, fizic) viața în bine?

Mihaela Bălăceanu: Vine primăvara și cu ea vine și soarele. Eu le recomand oamenilor să facă afară cât mai multe exerciții în natură, de la simple plimbări de minimum 30 de minute până la alergat sau alte forme de sport. Dacă vine primăvara putem să ne alegem un obiectiv pe care să îl setăm în intenție în următoarele 3 luni. Putem să scriem undeva acest obiectiv și peste 3 luni vom vedea dacă noi am fost concentrați pe acea intenție și ne-am direcționat către ea. După ce ne-am setat intenția recomand să începem și o curățare la nivel psihic, să încercăm să ne iubim mai mult și să fim mai atenți la noi și la nevoile noastre. Să acceptăm părți ale vieții noastre care au fost, să învățăm să acceptăm trecutul, să ne curățăm energetic de toate încărcările pe care le-am avut în timpul iernii și să începem primăvara în plină forță, cu speranță și cu dăruire către dorința pe care ne-am pus-o.

Bănuiesc că primăvara vine cu proiecte și pentru dumneavoastră…

Mihaela Bălăceanu: Da, chiar pe data de 5 martie am un workshop, se numește “Relația ta cu mâncarea”. Este un workshop în care vom sta 4 ore și va fi despre fiecare persoană în parte. Fiecare își va descoperi o parte a sa în relația cu mâncarea. Vom lucra bineînțeles și cu corpul nostru. Mai sunt 2 programe pe care le vom începe în luna martie și care se vor desfășura pe parcursul a 30 de zile: “Diet for Life, mind, body and soul” și “Trezește și Învață iubirea de sine”. Cursanții le vor desfășura împreună cu mine și vom încerca să aflăm care sunt nevoile noastre. Un program este pentru detoxifiere la nivel mental și emoțional  și pentru slăbit, iar celălat este despre cum să învățăm să ne privim altfel, să învățăm să nu ne mai încărcăm cu toate gândurile negative din viața noastră, să încercăm să vedem care sunt părțile noastre bune prin exercițiul zilnic timp de 30 de zile sau să învățăm ce înseamnă de fapt stima de sine, iubirea de sine și cum ne poate ajuta pe noi să fim diferiți în viața noastră. Sper ca fiecare om care este cât de curios să încerce să descopere ce înseamnă yoga, într-un studio de specialitate sau acasă. Este important să ne dorim să ne cunoaștem mai mult, să trecem peste lucrurile negative care ni se întâmplă zi de zi, să încercăm să descoperim cine suntem cu adevărat și să iubim fiecare aspect al vieții noastre.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală

 

 

AUDIO: Suveranul Pontif a fost un exemplu de credință, umanitate și dăruire, un martor vigilent al frământărilor omului contemporan, un ziditor al speranţei
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 08:42

AUDIO: Suveranul Pontif a fost un exemplu de credință, umanitate și dăruire, un martor vigilent al frământărilor omului contemporan, un ziditor al speranţei

Suveranul Pontif a fost un exemplu de credință, umanitate și dăruire, un martor vigilent al frământărilor omului contemporan, un ziditor al...

AUDIO: Suveranul Pontif a fost un exemplu de credință, umanitate și dăruire, un martor vigilent al frământărilor omului contemporan, un ziditor al speranţei
Județele CONSTANȚA și TULCEA sub cod galben de ceață
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 07:27

Județele CONSTANȚA și TULCEA sub cod galben de ceață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață, un cod galben de ceață ce vizează zona continentală a județului...

Județele CONSTANȚA și TULCEA sub cod galben de ceață
TULCEA: Poliția a reținut suspectul în cazul uciderii celor doi câni
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 21:08

TULCEA: Poliția a reținut suspectul în cazul uciderii celor doi câni

Referitor la incidentul din data de 20 aprilie 2025, în comuna Luncavița, privind uciderea unor animale de companie și violarea de domiciliu,...

TULCEA: Poliția a reținut suspectul în cazul uciderii celor doi câni
FMI a revizuit în scădere, la 1,6%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 20:32

FMI a revizuit în scădere, la 1,6%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an

Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,3% cât prognoza în...

FMI a revizuit în scădere, la 1,6%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 19:28

Funeralii Papa Francisc – Guvernul discută joi un proiect privind declararea în 26 aprilie a unei zile de doliu naţional

Guvernul urmează să discute în şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind declararea zilei de 26 aprilie zi de doliu naţional pe...

Funeralii Papa Francisc – Guvernul discută joi un proiect privind declararea în 26 aprilie a unei zile de doliu naţional
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 18:08

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan

România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre...

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:38

CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi

Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la...

CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:31

Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement

La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârșova au fost sesizați cu privire la faptul că pe...

Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement