Silviu Gurlui, conferențiar universitar doctor: Din păcate, la acest început de an, poluarea a crescut în Constanța

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 februarie 2022, 14:24
Anumiți compuși chimici ne pot afecta sănătatea, o problemă pe care o regăsim nu numai în Constanța, ci peste tot în lume. Particulele mai mici de praf pot influența calitatea vieții și crea disconfort. În cantități foarte mari produc afecțiuni mai ales în rândul copiilor și al persoanelor vârstnice, care au deja alte afecțiuni.
Există statistici care arată că o treime dintre accidentele cerebrale sunt cauzate de poluarea cu particulele mici. Există și afecțiuni legate de o perturbare a aparatului respirator, inclusiv fătul în primele luni de evoluție poate fi afectat foarte mult din cauza acestor particule, este de părere Silviu Gurlui, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universității A.I Cuza din Iași. Acesta ne recomandă ca masca de protecție să fie purtată atunci când mediul o cere.
Cum a fost anul 2021 față de 2020 din punct de vedere al poluării în țara noastră? Ce zone sunt mai poluate, care a fost evoluția acesteia în timp?
Silviu Gurlui: Dacă vorbim despre Constanța, de departe vedem că există o răspândire diferită a unor compuși poluanți și mă refer mai ales la particule mai mari, particule care provin în special din praful mineral. Dar sigur sunt și surse care emit astfel de particule PM10. Pe de altă parte, la oxizii de azot mă voi putea referi sau la benzeni. Sunt compuși chimici care în cantități mari ne pot afecta sănătatea, o problemă pe care o regăsim nu numai în Constanța ci peste tot în lume. Dar dacă ar fi să facem o retrospectivă pentru Constanța a anului anterior în raport cu 2020 se vede clar o îmbunătățire a calității aerului la majoritatea stațiilor unde se fac măsurători ale stațiilor Agenției de Protecția Mediului. Spre exemplu la particulele PM10, de departe vedem în zona centrală, în zona apropiată de parcul Regina Maria avem încă niște concentrații foarte scăzute față de anul 2020. În zona Medgidia se păstrează același ritm al unei scăderi destul de importante a acestor particule și de asemenea în zona Năvodari. Cu toate acestea, zona centrală este foarte poluată măcar cu aceste particule PM10. O zonă mai curată este zona de nord a stațiunii Mamaia și chiar și zona mai apropiată de port, respectiv zona Primăriei. Am văzut o scădere la dioxidul de azot în zona central a Constanței, un gaz extrem de toxic provenit din arderi sau din transporturi, dar a mai crescut în zona Medgidiei. Vă spuneam și despre benzene, un gaz extrem de toxic prezent în atmosferă. Dacă depășesc cantitățile anumite limite, este un gaz care poate produce cancer. În țară există zone cu concentrații foarte mari (de departe zona cu cea mai mare concentrație este Ploieștiul, dar există și la Iași). În Constanța deși concentrațiile sunt încă mari, ele sunt departe de a fi îngrijorătoare.
Dar sunt anumite perioade de timp când s-au înregistrat valori mari de avarie?
Silviu Gurlui: Da! Nu-mi explic de ce, dar sunt valori foarte mari în 2021. Sunt câteva zile pe care eu le-am remarcat: 7 noiembrie sau 9 decembrie când concentrațiile au ajuns de 20 de ori depășite la benzeni depășită în zona Primăriei Constanța. Sunt valori inexplicabile, ar fi trebuit probabil ca locuitorii orașului Constanța să fie avertizată sau instituțiile statului să vină cu un comunicat sau să avertizeze. E adevărat că au fost pe intervale mici de timp, apoi s-au corijat. Dar au fost valori foarte foarte mari.
Ce poate cauza poluarea?
Silviu Gurlui: Dacă e să ne referim la particulele acestea de praf mai mici, ele pot influența foarte mult calitatea vieții și disconfort. În cantități foarte mari produc afecțiuni mai ales în rândul copiilor și al persoanelor vârstnice care deja au alte afecțiuni. Din păcate există astfel de statistici care arată că, asociat cu particulele acestea mai mici care pot intra mai ușor în organism, o treime dintre accidentele cerebrale sunt cauzate de poluarea cu particulele mici. Apoi sunt alte afecțiuni legate de o perturbare a aparatului respirator. Inclusiv fătul în primele luni de evoluție poate fi afectat foarte mult din cauza acestor particule. Mai sunt periculoase dioxidul de azot și benzenul.
Ce putem spune despre acest început de an?
Silviu Gurlui: V-am prezentat situația din 2021 comparativ cu anul 2020 și am spus că sunt lucrurile mai bune. Din păcate pentru acest început de an poluarea a crescut. Spre zona centrală a Constanței poluarea a crescut la particule PM10 (praful în special) de 2 ori în primele 2 luni. Este foarte mult și deja se prefigurează zona aceasta cea mai poluată din Constanța: zona centrală. Zona cea mai curată pare a fi zona Mamaia Nord, respectiv zona Primăriei, deși sunt pe alocuri anumite particularități legate de aceste concentrații. Putem spune același lucru și pentru dioxidul de azot și de benzen. Și pentru că m-ați întrebat despre un ritm și despre anumite extreme, din păcate am remarcat pe 10,11 și 13 februarie depășiri extrem de mari la benzene în zona Primăriei. Aș remarca eu 11 februarie, o zi și o seară mai ales dintre cele mai poluate din Constanța, unde au fost remarcate valori mari la foarte mulți indicatori din păcate.
Ce puteți spune despre masca de protecție în acest context de pandemie? O purtăm sau nu? Vedem pe de o parte reglementările Guvernului și pe de altă parte, decizia Curții Constituționale a României. Cum comentați?
Silviu Gurlui: Este un subiect extrem de sensibil. În opinia mea, această mască trebuia recomandată a fi purtată. Și aici nu vorbesc neapărat despre pandemie, ci de orice context unde apar o serie de probleme în mediu, fie că vorbesc despre poluare sau despre alți compuși chimici sau când vorbesc despre virusuri. Cred că această interdicție pusă într-o anumită manieră publicului a fost o greșeală. Trebuia foarte bine reglementat faptul că masca ajută foarte mult în anumite condiții și purtată pe anumite interval de timp. Iar oamenii să fi fost foarte bine informați. Eu cred că o campanie chiar și în școală făcută anterior, făcută în prezent și în viitor privind regulile de protecție în anumite condiții de mediu trebuie încă mult intensificate. Altfel, aceste reglementări, aceste interdicții care au fost puse poate cumva într-o grabă au fost greșite. Am văzut situații aberante atunci când în aer curat, în parc erau foarte puține persoane și purtau mască în loc să se bucure de un aer curat. Nu erau condițiile adecvate. Evident, masca trebuie purtată ori de câte ori există condiții dificile de poluare sau în astfel de condiții medicale ce se impun. Dar sunt recomandări și oamenii trebuie să înțeleagă asta fiecare în parte. Indiferent că autoritățile statului anunță într-un anumit comunicat de presă, oamenii trebuie să se îngrijească într-un mod propriu de acest lucru. Eu aș fi recomandat masca spre exemplu și dacă populația era mai bine informată lucrurile stăteau ceva mai bine. Spre exemplu, dacă vorbim despre poluare, au fost perioade de timp unde ritmul de infectare este mai mare pentru că este asociat cu poluarea. Adică este asociat cu anumite interval de timp și mai ales cu seara, când poluarea este mai mare. Dacă se știau aceste perioade de timp oamenii se adaptau mai ușor și ar fi știut să poarte masca corespunzător. Repet, eu cred că interdicția purtării măștii în orice condiții trebuie mult discutată și să rămână la latitudinea persoanelor să o poarte. Eu recomand ca masca de protecție să fie purtată atunci când mediul o cere.
Realizator – Larisa Calistru