Ascultă Radio România Constanța Live

FOTO. „Șantierul“ CONSTANȚA. Când se vor finaliza trotuarele din zona parcului Tăbăcărie și lucrările de pe bulevardul Aurel Vlaicu

FOTO. „Șantierul“ CONSTANȚA. Când se vor finaliza trotuarele din zona parcului Tăbăcărie și lucrările de pe bulevardul Aurel Vlaicu

Publicat de Adrian Băncilă, 15 februarie 2022, 18:40

Municipiul Constanța s-a transformat într-un șantier uriaș. Nu există zonă a orașului în care să nu fie cel puțin o lucrare de infrastructură.

În centru, strada Ștefan cel Mare arată ca niște tranșee.

Pe strada Atelierelor, mai multe șanțuri, aflate la câțiva metri distanță unul față de celălalt pun în pericol siguranța participanților la trafic.

Surse din cadrul RAJA, companie care deține proiectul, ne-au spus că societatea care s-a ocupat de lucrări a intrat în procedură de insolvență și nu le-a mai putut continua. Din acest motiv, lucrările de asfaltare vor fi efectuate în curând, dar de Confort Urban, în urma unui contract încheiat cu RAJA.

Până atunci, constănțenii care trec prin zonă cu mașinile au opinii diverse:

O părere bună, dar să se termine mai repede. E normal, nu? Dacă se modernizează sau se renonvează, n-ai cum să pui asfalt sau să faci o reparație“, spune un constănțean.

Foarte urât, ca de altfel toată Constanța, pentru că nu se mai termină cu lucrările“, ne-a spus o constănțeancă.

Anul trecut, Poliția Locală a aplicat aproximativ 70 de sancțiuni societăților care nu au respectat prevederile Hotărârii de Consiliu Local privind intervențiile pe domeniul public.

Reprezentanții RAJA spun că au lucrări în alte zone ale orașului. Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al companiei:

La ora actuală se lucrează pe bulevardul Aurel Vlaicu, pe bulevardul Tomis. Cele mai multe lucrări sunt în cartierele Veterani, Palazu Mare, zona Campus, lucrări care urmează să fie finalizate în cursul acestui an

Și pe strada Cumpenei din cartierul Medeea se lucrează. Șoferii care tranzitează zona sunt de părere că lucrările s-ar fi putut efectua noaptea:

Acum, în timpul ăste se apucă și ei? Oare de ce nu lucrează noaptea? În timpul zilei strică toată circulația din această zonă! Nu e bine ce fac“, a spus un constănțean.

Am început să ne obișnuim, pentru că tot orașul e la fel. Se încep lucrări, se sparge asfaltul…“, este părerea altui constănțean.

Muncitorii ne-au spus că intervenția de aici se va încheia în luna februarie.

Potrivit Primăriei Constanța, în această zonă se amenajează o trecere de pietoni cu scuar de protecție pe mijloc.

Foto: Primăria Constanța

Unul dintre proiectele mari este reabilitarea și modernizarea bulevardelor Alexandru Lăpușneanu și 1 Decembrie 1918. Acesta prevede și eliminarea parcărilor de pe marginea șoselei, ceea ce conduce la dispariția a 1200 de locuri de parcare. Reprezentanții ONG Baricada verde au lansat o petiție online pentru modificarea proiectului. Sorin Belu, președinte:

Putem să stopăm acest proiect, refacem actele. Într-adevăr, se pierde un an, dar trebuie să ne gândim că el afectează pe o durată de 5-10 ani, poate chiar mai mult, dacă merge în acest ritm. Dacă întrebați, foarte multă lume adiacentă acestui bulevard nu a știut și nu cred că va dispărea banda pe care sunt parcate mașinile. Poate că transportul în comun este bun, dar lucrurile nu sunt puse la cap la cap, nu s-a făcut o ordine pentru cei au mașini, pentru cei care sunt pe trotuar și pista de biciclete. Este o mare problemă pentru cei care își parchează mașina pe bulevard. Nu numai pentru cei care sunt în zona blocurilor, dar sunt și cei care vor să parcheze pe bulevarde pentru a merge la anumite magazine și nu vor mai avea unde, pentru că în spatele blocurilor nu sunt locuri“.

Potrivit Primăriei Constanța, trotuarele de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, de pe porțiunea cuprinsă între Satul de Vacanță și intersecția cu strada Soveja, vor fi gata până la sfârșitul lunii februarie.

Alin Vintilă, purtptorul de cuvânt al instituției:

Lucrările au progresat, fiind realizați peste 2 km de trotuar, atât pe partea cu parcul, cât și pe partea cealaltă. În același timp, zidul de sprijin a fost construit prin modificarea proiectului tehnic, având în vedere faptul că exista riscul de prăbușire a trotuarului în parc. Acest zid de sprijin este realizat în proporție de 75%. În același timp, a fost finalizată rețeaua de iluminat stradal și toată infrastructura din subteran și rețeaua de irigații. Tronsonul cuprins între strada Soveja și Satul de Vacanță va fi finalizat, la nivel de trotuare, la sfârșitul acestei luni“.

Într-o postare pe Facebook, primarul Constanței, Vergil Chițac, anunță că „toate șantierele deschise de Primărie la bulevarde au termen de execuție de 18 luni și sunt în grafic“. În cazul străzii Ștefan cel Mare, edilul susține că se merge „în urma furnizorilor de utilități“, cărora le-a impus să își schimbe graficele de lucrări și să prioritizeze schimbarea conductelor în acea zonă.

Iată postea integrală:

De ce deschidem alte șantiere înainte de a le închide pe cele în lucru? Despre disconfort, bani europeni și dezvoltare

Dragi prieteni, Constanța „este un șantier” pentru că așa trebuie să fie. Din păcate, altă variantă pentru a repara ceea ce este stricat nu avem. Fie ne asumăm o perioadă de vaste lucrări pentru a reclădi orașul (la propriu!), fie lăsăm totul cum era înainte, ne strângem lucrurile și așteptăm să treacă timpul. Acesta e răspunsul, foarte pe scurt, pe care îl acord acelora care se declară scandalizați de lucrările din oraș. Acum, dați-mi voie să mă explic.

Fiecare proiect de infrastructură (str. Ștefan cel Mare și împrejurimile, Bd. Lăpușneanu – 1 Decembrie și cele care urmează să fie deschise) reprezintă investiții distincte, de sine stătătoare, având la bază contracte și finanțări diferite. Toate proiectele demarate și cele care vor începe în curând sunt finanțate, în proporție de 98%, din fonduri europene nerambursabile. Iar aici legea este foarte clară și nu lasă loc de interpretări: suntem OBLIGAȚI ca în cel mult 30 de zile de la semnarea contractului cu antreprenorul să începem lucrările, altfel pierdem banii. Și nu vorbim de mărunțiș, ci de zeci de milioane de euro, bani pe care Constanța nu are de unde să îi asigure pentru dezvoltare. S-a întâmplat deja așa ceva în cazul Parcului Arheologic, constănțenii au plătit scump, prea scump, ceva ce puteau obține gratuit. Așadar, nu puteam aștepta finalizarea lucrărilor pe Bd. Lăpușneanu pentru a le demara pe cele din zona Ștefan cel Mare și nici invers. Am primit banii, trebuia să începem lucrările sau îi pierdeam.

Toate șantierele deschise la bulevarde au termen de execuție de 18 luni și suntem în grafic cu acestea. La Bd. Lăpușneanu, odată ce am decopertat trotuarele dinspre parcul Tăbăcărie, am descoperit că acestea urmau să se prăbușească în scurt timp și a fost nevoie să construim un zid de sprijin, lucrare neprevăzută la momentul proiectării. În ceea ce privește șantierul Ștefan cel Mare, mergem în urma furnizorilor de utilități, cărora le-am impus să își schimbe graficele de lucrări și să prioritizeze schimbarea conductelor în această zonă. Altfel, conform graficelor RAJA și a ex RADET, curând ar fi fost nevoie să distrugem ce s-a construit cu efort și bani mulți pentru ca aceștia să își execute propriile lucrări. O situație complet absurdă, pe care, din păcate, o întâlnim des în toată țara.

Constănțeni, înțelegem că lucrările generează disconfort, acest lucru este dincolo de orice îndoială, dar vă invit să gândim pragmatic: dacă nu am fi deschis niciun șantier până acum era mai bine? De când „a transforma orașul în șantier” a devenit un lucru negativ? Acesta reprezintă cel mai solid argument că noua echipă de la Primăria Constanța este aici pentru a face treabă. Vrem să reparăm acest oraș, să îl punem pe picioare și să-l dezvoltăm, nu să-l privim impasibili cum devine o ruină.

Așa este, toate lucrurile bune vin și cu un cost. În cazul nostru, costul se reduce doar la o perioadă de stres, nervi și disconfort, pentru că banii ni-i dau alții. E prea mult? În ceea ce mă privește, sunt convins că datorăm asta Constanței, atât de greu încercată față de alte orașe care au trecut deja prin etapa disconfortului. Noi, cei din echipa Primăriei, putem doar să vă asigurăm că va merita tot efortul. Pe deplin“.

Foto: Adrian Băncilă, Primăria Constanța

Expoziția „Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni” s-a deschis la Muzeul de Artă Populară din Constanța
Ştiri vineri, 25 octombrie 2024, 15:40

Expoziția „Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni” s-a deschis la Muzeul de Artă Populară din Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 25 octombrie – 8 decembrie 2024, expoziția temporară, realizată cu valoroase...

Expoziția „Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni” s-a deschis la Muzeul de Artă Populară din Constanța
CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Ştiri vineri, 25 octombrie 2024, 14:27

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare

Zona carosabilă va fi decopertată pe strada Suceava, între strada Dobrilă Eugeniu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu,  circulația...

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
Ştiri vineri, 25 octombrie 2024, 14:15

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână

Bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Miga și Capitol, devine și în acest sfârșit de săptămână zonă de promenadă. Dacă doriți să...

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
Ştiri vineri, 25 octombrie 2024, 13:44

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu alte asociații și structuri sindicale, militarii rezerviști din Constanța,...

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
Ştiri vineri, 25 octombrie 2024, 13:04

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța

În miros de floricele de porumb, de plăcintă cu dovleac și mere proaspete, zeci de copii de la Grădinița 42 cu program prelungit din...

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Ştiri vineri, 25 octombrie 2024, 12:37

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța

Creșterea salariilor angajaților Primăriei Municipiul Constanța a fost unul dintre cele mai dezbătatute proiecte în cadrul ultimei ședințe a...

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța
Ştiri vineri, 25 octombrie 2024, 12:32

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani

...

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani
Ştiri vineri, 25 octombrie 2024, 12:19

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă

...

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă