Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: „Dacă în ultimii ani, în UE au intrat peste 160 de molecule inovative pentru tratarea cancerului, în România au intrat doar 39“

celule cancer - foto - unsplash

Publicat de Doina Sirbu, 4 februarie 2022, 12:33

Bolnavii de cancer din România sunt victime colaterale ale pandemiei și au ajuns să lupte mai mult cu sistemul decât cu boala! Declarația îi aparține lui Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Acesta spune că în unele spitale lipsesc medicamente uzuale, accesul la specialiști este dificil, iar numărul moleculelor inovative este de patru ori mai mic decât în Uniunea Europeană. În pandemie, diagnosticarea a scăzut cu 45%, astfel că, anul acesta, se așteaptă o explozie a  numărului de cazuri de cancer.

Suntem după aproape doi ani de pandemie în care resursele sanitare au fost concentrate în special pentru tratarea bolnavilor de COVID. Cum au fost afectaţi bolnavii de cancer? Putem să spunem că sunt victime indirecte ale pandemiei?

“Da, aveţi dreptate, am fost victime colaterale COVID-ului şi aici au derivat şi multe decese care ar fi putut fi evitate. Pacienţii nu au avut acces la investigaţii, nu au avut acces la examene medicale de specialitate, nu au avut acces chiar la tratament. Ştiţi bine că încă din 2020 s-a dat acel ordin prin care doar urgenţele erau rezolvate în spitale şi eu m-am întrebat atunci public dacă cancerul nu reprezintă o urgenţă în fiecare minut. Din păcate, vocea noastră nu a fost auzită şi atunci am căutat toate modalităţile pentru a ne mai salva dintre pacienţii pe care îi reprezentăm şi am reuşit să găsim o mână întinsă la medicii noştri, medicii curanţi. Vreau să vă spun că în cei doi ani 2020-2021 a scăzut diagnosticarea cu 45%, un procent care va copleşi într-un final sistemul de sănătate din România şi ne aşteptăm la un val mare de diagnosticări pe anul acesta care va fi ca o pandemie oncologică, deoarece în anii precedenţi, diagnosticarea a scăzut procentual. Am fost, repet, victime colaterale ale COVID-ului”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Aţi spus cu cât a scăzut diagnosticarea. După doi ani de pandemie aveţi date şi referitoare la mortalitate?

“În anul 2020, în perioada de urgenţă, noi am făcut un studiu comparativ cu Marea Britanie care a declarat 18.000 de decese faţă de media zilnică în Marea Britanie pe perioada de urgenţă. Raportat la populaţia noastră, noi am concluzionat că au fost 6.000 de decese peste media zilnică de 150 de pacienţi decedaţi. Deci, pierderile au fost şi la noi foarte mari şi doar acest studiu comparativ îl am la îndemână, în rest nimeni nu suflă o vorbă despre decesele evitabile din sistemul de sănătate din România. Şi până la urmă, dacă a mai murit cineva de o altă patologie, tot COVID-ul a fost de vină. Nu sunt ironic la cee ace spun acum, dimpotrivă, trag un semnal de alarmă, mai ales că astăzi marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, este un semnal de alarmă în ceea ce priveşte responsabilitatea unor programe  care să ajute pacienţii şi să le îmbunătăţească situaţia atât din punct de vedere medical, cât şi chiar a calităţii vieţii acestora”, a mai spus Cezar Irimia.

Au bolnavii din România acces la tratamente inovative la fel ca pacienţii din Occident?

“O să vă dau un termen comparativ. Dacă în ultimii ani, în UE au intrat peste 160 de molecule inovative pentru tratarea cancerului, în România au intrat doar 39. Aceasa este diferenţa între noi, care ne pretindem a fi europeni şi ceilalţi cetăţeni europeni. Chiar dacă noi, la un moment dat, am cerut eliminarea discriminării şi egalitatea de şanse între cetăţenii europeni, am fost priviţi cu compasiune de decidenţii de la Bruxelles, care ne-au spus că rezolvarea e la noi în ţară, nu la nivel european, aşa că acest Plan European de Cancer sper să  aibă directive clare asupra ţărilor membre şi lucrurile să se întâmple aşa cum prevede acel Plan European de Cancer”, precizează Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Ce poate face un pacient din România care are nevoie de un tratament care nu există în ţara noastră?

“Am recurs la multiple metode de a ajuta fiecare pacient – de la acţionarea statului în judecată şi ne-am săturat. Avem peste 195 de procese castigate su statul roman pentru sute de pacienţi şi care au primir prin ordonanţă prezidenţială acces la tratamentele inovative, care aşteptau să fie introduce pe lista de compensate. Ne-am gandit la a ajuta prin acele trialuri clinice. Să îi include cumva în acele trialuri clinice atât la noi în ţară cât şi în străinătate, dar am rezolvat un număr infim de pacienţi şi pot spune, generos, că 1% au găsit o rezolvare în aceste trialuri clinice. Problemele nu au fost rezlovate. Astăzi, de Ziua Mondială a Luptă Împotriva Cancerului avem încă în România medicamente lipsă care nu se găsesc în spitale. Avem o lipsă de medicamente necesare tratamentului uzual, medicamente ieftine până la urmă, nu cele inovative, aşa că tratamentele pacienţilor sunt şi astăzi, cumva, amânate din lipsă de medicamente şi nimeni nu poate să facă o schemă de tratament  incompletă unui pacient. Niciun doctor nu îşi asumă acest malpraxis vis-à-vis de pacient. Am fost informat că chiar ieri, din Institutul Oncologic  Bucureşti lipsesc două medicamente esenţiale şi pacienţii sunt amânaţi la tratamente. Mă întreb şi eu…dacă într-un institute în care oamenii merg ca la Mecca, lipsesc medicamente, ce să mai spunem de o secţie de Oncologie sau un compartiment de Oncologie într-un oraş oarecare în România? Proasta gestionare a prezenţei acestor medicamente pe piaţa românească, care, din cauza preţului impus de România, s-au retras de pe piaţa Româniein pentru că nu mai aveau niciun beneficiu şi cele care au mai rămas, multe din ele sunt duse la exportul paralel şi tot nu beneficiem de aceste medicamente. Până la urmă pacientul oncologic din România luptă mai mult cu sistemul decât cu boala”, declară Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

În afara problemelor legate de tratament, de medicamente, accesul la oncolog cum este? Ştiu că la Constanţa sunt foarte puţini oncologi care au mii de pacienţi pe listă.

“Aşa este, aveţi dreptate! Lipsa specialiştilor din piaţă face ca aşteptarea să dureze. Pe lângă faptul că aşteptăm până ni se va pune un disgnostic de certitudine, durează şi 5,6 luni. De exemplu, în cancerul bronho-pulmonar, de multe ori, pacienţii nu mai apucă să ajungă la oncolog, dar când totuşi ajung la oncolog, trebuie şi aici să aştepte pentru că în fiecare zi, la uşa unui oncolog sunt de la 30 la 70 de pacienţi în fiecare zi. Şi nu exagerez spunând lucrul acesta pentru că am văzut în mai multe locuri din ţară aceste cozi immense, dar nu este vina medicilor, este vina tot a sistemului. Nu se poate cu 300, aproape 400 de oncologi să tratezi 125.000 de pacienţi în tratament în România, plus cei până în  850.000 care sunt în monitorizare. Avem foarte puţini oncologi, foarte puţini specialişti. Investigaţiile sunt limitate de fondurile Casei, accesul la inovaţie, aşa cum v-am mai spus, este redus faţă de celelalte ţări europene şi numai cu probleme ne confruntăm. Sperăm  ca noul ministru al Sănătăţii şi acest plan de combatere a cancerului, lansat de curând, va rezolva multe din problemele cu care ne confruntăm astăzi şi trebuie să subliniez că ministrul Sănătăţii chiar are o deschidere către noi, pacienţii, fără a ţine cont de culoarea politică, pentru că celula malignă nu are culoare politică. Aşteptăm cu nerăbdare acţiune, atitudine şi implementarea cât mai urgentă a Planului Naţional de Cancer”, spune Cezar Irimia.

Pe scurt, ce prevede acest plan national de combatere a cancerului?

“Prevede o ordine în sistemul de sănătate privind oncologia, adică, sunt multe segmente plecând de la programe de informare, prevenţie, depistare, control şi tratament al cancerului. Toate aceste segmente vor fi introduce gradual în sistem şi vor rezolva problem cu care se confruntă pacienţii, inclusiv un registru national de cancer, care va monitoriza atât eficienţa medicamentelor, tratamentelor date pacienţilor, cât şi banii cheluiţi. Deci, totul va fi sub cheie, să spunem aşa, iar pacientul nu are decât să lupte cu boala, doar cu boala, nu cum a luptat până astăzi, cu sistemul de sănătate din România”, a mai declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – unsplash.com

 

Etichete:
CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:27

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare

Zona carosabilă va fi decopertată pe strada Suceava, între strada Dobrilă Eugeniu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu,  circulația...

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:15

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână

Bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Miga și Capitol, devine și în acest sfârșit de săptămână zonă de promenadă. Dacă doriți să...

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:44

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu alte asociații și structuri sindicale, militarii rezerviști din Constanța,...

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:04

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța

În miros de floricele de porumb, de plăcintă cu dovleac și mere proaspete, zeci de copii de la Grădinița 42 cu program prelungit din...

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:37

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța

Creșterea salariilor angajaților Primăriei Municipiul Constanța a fost unul dintre cele mai dezbătatute proiecte în cadrul ultimei ședințe a...

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:32

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani

...

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:19

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă

...

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:13

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal

...

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal