INTERVIU | Amelia Stănescu, poetă: „Îmi doresc un an frumos, în care lumea să fie mult mai spirituală, mult mai creativă și ca tinerii când se întâlnesc, să vorbească despre cărți, despre filme și nu să stea față în față, fiecare cu ochii în telefonul său“

Publicat de Doina Sirbu, 21 ianuarie 2022, 16:47
Scrisul ca recuperare, ca vindecare, o spun adesea scriitorii, poeții. Am auzit foarte des această definiție în ultima perioadă. Oare citim mai mult? Dar tinerii? Pe Amelia Stănescu am regăsit-o pe afișul unor manifestari culturale atunci când au avut loc nopți de poezie și muzică sau, ca prezentatoare de evenimente, însa mult mai puține, este drept, față de cele din urmă cu 2 ani.
O întreb pe Amelia Stănescu dacă am fost mai creativi, mai prolifici în ultima perioadă, doi ani de pandemie deja?
Doi ani de pandemie și cu rele, dar și cu bune. Artiștii, în general, au profitat de perioada în care a fost nevoie să stea cu ei înșiși. Prin urmare, au meditat, au reușit să se apropie de sufletul lor mai mult, au creat. Am putea spune foarte bine că am reușit să alegem partea plină a paharului. Hai să nu ne mai văităm, până la urmă alegem și varianta bună: da, foarte multă lume a profitat de această perioadă și când a fost nevoie să stăm mai mult pe-acasă și, evident, oamenii au citit mai mult, oamenii au încercat să se regăsească, a fost poate o perioadă de spiritualitate și o perioadă de creație!
Este și cazul scriitoarei Amelia Stănescu?
Eu nu am scris foarte mult, dar am câștigat altfel, pentru că a fost o perioadă în care am citit enorm. Dacă înainte de pandemie eram aglomerați cu tot felul de activități și timp pentru noi aveam mult mai puțin, iacătă că acum am avut răgazul să facem ce ne place, să ne bucurăm sufletul și să citim!
Noi purtăm discuția în Ziua Culturii Naționale. Studenții Ameliei Stănescu îl citesc pe Mihai Eminescu?
Acum să vă spun drept nu am stat să-i întreb lucrul acesta, pentru că studenții mei sunt la Facultatea de Drept. Dar, din păcate, la ora actuală, studenții nu prea mai apucă să-și citească manualele de curs. Cu lectura cred că o ducem din ce în ce mai greu, e un fenomen probabil la nivel mondial, dar cei care sunt făcuți pentru domeniul artistic, consider că orice perioadă ar traversa, vor citi. Iar cei care nu înțeleg că până la urmă a citi înseamnă a-ți dezvolta ție orizontul, a învăța să vorbești, a învăța să fi mai armonios la nivel de gândire, de limbaj, cei care nu știu acest „secret”, nu vor citi. Dar cei care țin să se dezvolte personal, intelectual, vor avea cartea întotdeauna ca model.
Și un gând pentru 2022?
Firește, îmi este dor de perioada în care organizam evenimente, organizam seri de poezie și muzică, organizam concerte, mi-e dor de momentele în care mă întâlneam cu publicul și erau lecturile publice. Evident că mi-e dor de acele vreumuri și abia aștept să se întoarcă, dar pentru că vorbim în Ziua Culturii Naționale, așa cu gândul către 2022, îmi doresc mult să aud o limbă română vorbită cât mai corect, îmi doresc ca tinerii să înțeleagă importanța lecturii și importanța vorbirii corecte a limbii române. Îmi doresc un an frumos, în care lumea să fie mult mai spirituală, mult mai creativă și ca tinerii când se întâlnesc, să vorbească despre cărți, despre filme și nu să stea față în față, fiecare cu ochii în telefonul său…
Interviu realizat de Liliana Moldoveanu/ Foto – arhivă personală, pixabay.com