Inspectorul șef ISJ Constanța, Sorin Mihai: La nivelul județului Constanța, avându-se în vedere că regulile s-au schimbat și ținem cont de situația paturilor ocupate la ATI, toate unitățile de învățământ încep semestrul al II-lea cu prezență fizică
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 ianuarie 2022, 12:36
Teoretic, cel de-al doilea semestru şcolar poate începe, astăzi, cu prezenţă fizică, în toate unităţile de învăţământ din Constanța, după ce autorităţile au schimbat regulile în privinţa trecerii la cursuri online. Nu se va mai ţine cont de rata de vaccinare a cadrelor didactice, ci de gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu Covid din spitale, inclusiv la Terapie Intensivă. Amdiscutat la „Interviul dimineții” despre noile criterii și despre inceperea scolilor, fizic sau online, cu șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai.
Care este situația în județul Constanța? Conform raportării ISJ Constanța de vineri, 14 ianuarie, vor rămâne în online 156 de clase din 64 unități de învățământ, până pe 18 sau 26 ianuarie?
Sorin Mihai: La nivelul județului Constanța, avându-se în vedere că regulile s-au schimbat și ținem cont de situația paturilor ocupate la ATI, toate unitățile de învățământ încep semestrul al II-lea cu prezență fizică. Avem clase care au rămas în online conform precizărilor din vechiul Ordin, sau de fapt conform precizărilor care rămăseseră în vigoare vineri. Dar am luat legătura deja cu Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța și vom corela informațiile care au apărut ca modificare a Ordinului comun și respectivele unități de învățământ vor putea să cheme mai devreme elevii la cursuri. Este în funcție de cum au stabilit la nivelul fiecărei unități de învățământ și de clasele care se află în online la nivelul fiecărei unități de învățământ. Așadar nu este o dată fixă pentru toate, ci se stabiliește în funcție de situația identificată la nivelul fiecărei școli.
Potrivit noilor criterii se fac ore online dacă peste 75 %dintre paturi vor fi ocupate. Care este modalitatea prin care veți primi informațiile legate de gradul de ocupare a paturilor din spitale? Și care este ziua de referință?
Sorin Mihai: Așa cum se precizează în Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, informația este preluată de către Direcția Județeană de Sănătate Publică din Constanța și afișată pe site și o vom prelua de acolo în fiecare zi de joi, punând-o la dispoziția tuturor directorilor instituțiilor de învățământ. Dar cu certitudine în momentul în care va fi o situație de acest fel vom ști toți pentru că este o măsură care se ia la nivelul întregului județ.
În cazul în care, într-o clasă, se înregistrează 3 cazuri de infectare, în 7 zile consecutive, pentru cât timp se vor suspenda cursurile cu prezenţă fizică și din ce zi? Cine dispune măsura suspendării la nivelul unei clasei?
Sorin Mihai: Așa cum precizează Ordinul comun, intrăm în discuție cu suspendarea cursurilor pe o durată de 10 zile, începând cu ziua de luni. Nu vom fragmenta săptămâna de curs. Această hotărâre se ia la nivelul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, cu informarea Inspectoratului Școlar Constanța.
Cine ia decizia și în ce condiții se suspendă activitatea cu prezenţă fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ? Pentru ce perioadă?
Sorin Mihai: Se ia această decizie de către CA-ul unității de învățământ, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean Constanța și cu cel al Direcției de Sănătate Publică Județeană, ulterior intrând în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care va adopta o hotărâre,numai dacă avem peste 50% din clase cu activitate online, adică fără prezență fizică.
Cine va comunica decizia de suspendare a orelor cu prezență fizică a elevilor, dintr-o clasă, școală, părinților?
Sorin Mihai: La nivelul fiecărei unități de învățământ avem comunicare între o persoană de contact deja stabilită și care ține legătura cu Direcția de Sănătate Publică Județeană. În acest sens avem o procedură stabilită și hotărârea este luată de către unitatea de învățământ,bineînțeles cu Direcția de Sănătate Publică Județeană.
Când s-ar putea relua orele cu prezenţă fizică, după o perioadă de cursuri online?
Sorin Mihai: Se reiau după o perioadă de 10 zile de cursuri online și după 5 zile pentru cei care fac dovada vaccinării.
Cum apreciați aceste măsuri din noul Ordin comun?
Sorin Mihai: Măsuri similare au fost stabilite și în Ordinul anterior, așadar pe întreaga perioadă a semestrului întâi am avut asemenea situații. Este bine să fim prevăzători, e bine să avem luate toate măsurile astfel încât să nu punem în pericol copiii, elevii. Este o măsură care are o justificare dată de către specialiști și evident dumnealor au posibilitatea să dea mai multe explicații în acest sens. Personal consider că este o măsură bună pentru că avem prezență fizică în toate unitățile de învățământ, ne pregătim pentru simulările județene, vrem să avem cât mai multe întâlniri și cu directorii unităților de învățământ, având în vedere că din data de astăzi, 17 ianuarie, avem modificări. În sensul că foarte mulți directori, odată ce au promovat concursul și au fost declarat reușiți ei au preluat managementul mai multor unități de învățământ. Astăzi, din comunicarea pe care am avut-o cu Ministerul Educației, va debuta a doua serie a concursului pentru ocuparea posturilor de directori. Așadar avem nevoie de cadre didactice și de elevi în școli, pentru a putea să ne pregătim temeinic și pentru examenele naționale și pentru activitatea specific semestrului al II-lea. Și trebuie să luăm în calcul toate măsurile care să nu ne pună în pericol.
Ați subliniat necesitatea prezenței în școli a cadrelor didactice…Totuși va fi o grevă de avertisment în Constanța, anunțată de sindicaliști pentru miercuri, 19 ianuarie, cu încetarea lucrului în școlile în care există membri de sindicat ai federațiilor F.S.E. „Spiru Haret” și F.S.L.I., între orele 11:00 și 13:00. Cum apreciați această acțiune, există motive juste de nemulțumire în rândul personalului auxiliar și neauxiliar?
Sorin Mihai: Este o decizie luată la nivel sindical. Respectăm orice decizie sindicală. Atâta timp cât urmăm pașii legali, firești, normali este dreptul fiecăruia la astfel de acțiuni.
Noi vă mulțumim pentru acest interviu, spor la treabă!
Sorin Mihai: Și noi vă mulțumim foarte mult, le urăm tuturor mult succes în semestrul al II-lea, ne dorim rezultate din ce în ce mai bune și în acest sens simulările județene care se vor derula lunar își propun în primul rând să avem performanțe ridicate atunci când discutăm de Evaluare Națională și de Bacalaureat. Și am convingerea că județul Constanța va devein etalon pentru alte județe.
Realizator – Larisa Calistru