Un nou protocol de tratament pentru pacienţii Covid
Publicat de , 10 ianuarie 2022, 09:37
Noul val al pandemiei vine şi cu un nou protocol de tratament pentru cei infectaţi cu virusul SARS Cov-2. Una dintre principalele modificări este dată de monitorizarea şi trarea în ambulatoriu a cât mai multor bolnavi.
Cei vaccinaţi şi tinerii fără comorbidităţi vor face, probabilm forme uşoare de boală, spune şefa secţiei ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Irina Dumitru. Medicul vorbeşte şi despre ce trebuie să avem cu toţii acasă, dar şi despre cât este de importantă prezentarea la medic, la primele simptome, pentru ca tratamentul să fie eficient:
„Trebuie să avem un termometru, neapărat, să vedem dacă facem febră sau nu, un pulsoximetru, să vedem saturaţia în oxigen, şi medicaţia minimă necesară, care înseamnă paracetamol, deci antiinflamatorii. Un pacient care nu a avut antecedente de afecţiuni pulmonare şi are o saturaţie de sub 93% clar trebuie să se prezinte la medic! E foarte important să o facă în primele zile, fără frică, nu îi internează nimeni cu forţa şi poate primi şi medicaţie antivirală.“
De săptămâna aceasta vor deveni funcţionale şi centrele de evaluare a pacienţilor cu Covid. În judeţul Constanţa, acestea vor fi deschise la Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul de Pneumoftiziologie Constanţa şi Spitalul Militar Mobil de pe Stadionul Portul.
„Noul protocol prevede ca, pentru pacienţii care au comorbidităţi, administrarea de terapie antivirală nouă, respectiv Molnupiravir şi Paxlovid, prin acele centre de evaluare. Pacientul care are simptome merge şi se evaluează din punct de vedere biologic – analize, testări şi radiografie pulmonară, şi va primi, chiar dacă simptomatologia nu este severă, dacă are factori de risc (este gravidă, are peste 65 de ani, boli cronice respiratorii, cardiovasculare), un astfel de tratament la domiciliu“, a precizat medicul Irina Dumitru.
În judeţul Tulcea, centre de evaluare pentru pacienţii care fac forme uşoare de Covid vor funcţiona la Spitalul de Urgenţă din municipiu şi la Spitalul Orăşenesc Măcin. La nivel naţional vor fi 160 de centre ambulatorii, menite să reducă presiunea asupra spitalelor.