INTERVIU | Cristina Schipor, șefa DSP Constanța: “Judeţul Constanţa se pregăteşte pentru al cincilea val. Vom înfiinţa două centre de evaluare”
Publicat de Doina Sirbu, 3 ianuarie 2022, 16:15
Noul an vine cu un nou val al pandemiei! Epidemiologii anunță un vârf cu 25 de mii de internări, iar în toată țara autoritățile sanitare iau măsuri.
Care este situația la Constanța, județ rămas de trei luni fără Spitalul de Boli Infecțioase, am aflat de la șefa Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Cristina Schipor.
Suntem în pragul celui de-al cincilea val al pandemiei care, potrivit estimărilor specialiştilor, ar putea suprasolicita din nou sistemul sanitar. La nivel national a fost deja anunţat un plan de măsuri. Ce prevede acest plan pentru judeţul Constanţa?
“Bineînţeles, şi judeţul Constanţa se pregăteşte pentru al cincilea val. Vom înfiinţa două centre de evaluare. Unul va fi la Spitalul de Pneumoftiziologie şi unul la Spitalul din Mangalia. Spitalul de Pneumoftiziologie va deservi partea de nord a judeţului şi Constanţa şi Spitalul Mangalia, partea de Sud a judeţului. Vom organiza nişte grupuri de lucru în care vor fi reprezentanţi de la Prefectură, un reprezentant de la Consiliul Judeţean, tocmai pentru a şti în timp real problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate”, a declarat Cristina Schipor.
La centrele de la Mangalia şi Pneumoftiziologie vor putea ajunge cei care se tratează acasă.
“Exact! Vor fi pacienţii care au forme uşoare, pozitivi, şi li se va putea da tratament. Vor fi evaluaţi cu analize de sânge şi o radiografie pulmonară”, spune Cristina Schipor.
Constanţa intră în noul an şi în noul val fără Spitalul de Boli Infecţioase. În prezent, câte paturi sunt în judeţul Constanţa pentru pacienţii COVID şi câte la ATI?
“Avem peste 600 de paturi pentru pacienii COVID. Avem aproximativ 70 de paturi ATI. Ştiţi foarte bine că în urma accidentului de la Spitalul de Boli Infecţioase, noi am introdus şi Spitalul Hârşova în acest sistem de spitale ce tratează pacienţii COVID”, a mai precizat Cristina Schipor.
Aveţi veşti despre redeschiderea Spitalului de Boli Infecţioase? Va fi redeschis în luna ianuarie?
“Ştiu că se fac eforturi pentru a fi redeschis. Pentru luna ianiarie, personalul de la Spitalul de Boli Infecţioase va fi detaşat în celelalte unităţi sanitare ce tratează pacienţii COVID”, spune Cristina Schipor.
În ultima lună, numărul infectărilor a fost scăzut. S-au luat măsuri în secţiile ATI? S-au făcut verificări ale instalaţiilor?
“Da, este adevărat! Aşa cum ştiţi, şi după accidentul de la Spitalul de Boli Infecţioase, la nivelul judeţului Constanţa au fost luate mai multe măsuri, în sensul că şi ISU a făcut controale, a lăsat recomandări şi noi mergem împreună cu colegii de la ISU şi verificăm stadiul instalaţiilor electrice şi a secţiilor de ATI, unde se preconizează că presiunea va fi mai mare”, a mai declarat Cristina Schipor.
La cât a ajuns rata de vaccinare în judeţul Constanţa?
“Aşa cum ştiţi, încă ne menţinem într-un loc 3 la nivel naţional. Suntem la aproape 57%. Nu este un procent care să ne liniştească, tocmai de aceea facem pe această cale, încă o dată, apel la populaţie să nu piardă din vedere în a păstra distanţarea, a respecta toate regulile de protecţie, a purta masca şi de a se dezinfecta”, a mai precizat Cristina Schipor.
Veţi lua măsuri în noul an pentru stimularea imunizării? Aveţi un plan?
“Bineînţeles că suntem preocupaţi de a face şi de a convinge cât mai multe persoane să se vaccineze. Avem, cumva, în plan să facem un proiect cu ordinul asistenţilor, să vedem, ne gândim, să intrăm şi mai mult în şcoli. Ne gândim să facem nişte parteneriate cu cultele, prin care să meargă medici şi asistenţi în centre de cult să explice cetăţenilor importanţa vaccinării”, a spus Cristina Schipor.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – arhivă