INTERVIU | Prof. univ. dr. Eugen Dumitru, despre proiectul pilot de screening pentru prevenirea cancerului colorectal
Publicat de , 28 decembrie 2021, 16:29
Cancerul colorectal este o afecțiune recunoscută la nivel european drept una dintre cele trei afecțiuni neoplazice de importanță majoră, alături d ecancerul de col uterin și cancerul de sân. Tocmai pentru a scădea incidența, morbiditatea și mortalitatea, s-a creat posibilitatea realizării unui proiect de screening, după cum ne-a seclarat șeful Secției de Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei, din Constanța, Prof. Dr. Univ. Eugen Dumitru:
Din 2003 până în 2019, în România nu s-a întâmplat mare lucru cu privire la screeningul cancerului colorectal. Sigur, au existat programe pentru cancerul de col uterin și de sân, dar pentru partea de colorectal nu s-a întâmplat nimic. Totul începe în 2019, când Ministerul Fondurilor Europene lansează o competiție pentru patru centre pilot de screening pentru cancerul colorectal, pentru Regiunea de Sud-Est, unul, Regiunea de Sud-Vest, al doilea, Regiunea de Sud, al treilea, în București și județul Ilfov, luate separat, al patrulea, deoarece aici este o populație foarte mare. În regiunea noastră, care cuprinde șase județe: Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea și Buzău, proiectul a fost câștigat de Spitalul Județean de Urgență Constanța și am semnat contractul de finanțare în anul 2019, urmând ca implementarea să înceapă din 2020. Din păcate, am fost greu încercați și multe dintre acțiunile care trebuiau să să petreacă în anii 2020 și 2021 au fost îngreunate de pandemie, dar proiectul este în desfășurare.
Se poate recupera timpul pierdut?
Proiectul este planificat să se termine în anul 2023, deci ne-au mai rămas cel puțin doi ani întregi, anul acesta am început deja, suntem cu proiectul în desfășurare la nivel organizațional. Cu alte cuvinte, acum ne cooptăm medicii de familie, medicii specialiști, aparatura necesară, laboratoarul necesar și sperăm chiar din luna decembrie a anului 2021 să includem primii pacienți. Avem următorii doi ani la dispoziție ca să facem munca pe care trebuia să o facem în trei, patru ani de fapt.
Care sunt obiectivele proiectului, domnule doctor?
Trebuie să cuprindem 50.000 de persoane, din aceste șase județe din Regiunea de Sud-Est, care să fie supuse testului de screening pentru cancerul colorectal. Ne adresăm doar persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, aceasta fiind definită la nivelul UE populația la risc pentru acest cancer de colon și rect.
Cum veți proceda, practic?
Vom lucra prin medicii de familie, care vor primi teste pentru detectarea hemoragiilor oculte, din scaun, cele care nu se văd cu ochiul liber, dar se pot depista prin teste de laborator. Prin medicii de familie, populația care este în grija acestora, dacă au vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani, indiferent de sex, va fi supusă acestui test, iar persoanele depistate pozitiv vor fi programate pentru colonoscopie în Spitalul Județean Constanța, sau în alte centre agreate, pe care le vom califica pentru acest screening, din județele din nordul Constanței.
Este nevoie să fii asigurat la Casa Națională de Sănătate pentru a beneficia de acest program?
Acest program funcționează el însuși ca și o Casă de Asigurări, nu este prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ci banii sunt deja alocați din bugetul fondului, practic totul este gratuit: două consultații la medicul de familie, una când primeste testul și este informat. Testul este gratuit – acesta se face acasă, la domiciliul pacientului, din materiile fecale și se returnează medicului de familie, care-l trimite mai departe la laborator, prelucrarea lui fiind gratuită, de asemenea. În final, dacă există o indicație de colonoscopie, substanțele laxative necesare sunt și ele asigurate prin proiect și chiar colonoscopia – cu tot ce înseamnă ea, cu tratament, dacă se depistează polipi și rezecția acestora, analiza lor la un laborator anatomo-patologic și acesta este gratuit. Cu alte cuvinte, programul asigură gratuitatea din toate etapele și, mai ales, este important de spus chiar și pentru persoanele care nu sunt asigurate la Casa de Asigurări de Sănătate. Prin programul acesta toată lumea devine asigurată. Chiar este unul dintre obiectivele programului ca, din aceste 50.000 de persoane, cel puțin jumătate să facă parte dintr-o categorie defavorizată, locuitori la sate, lucrători în agricultură, șomeri, neangajați sau populație de etnie romă, persoane cu handicap ș.a.m.d. Toate aceste persoane pot să fie supuse screening-ului, pentru că proiectul are buget și are chiar indicatori să-și îndeplinească aceste obiective până în anul 2023.
Programul este deja funcțional?
În Constanța, am început chiar din luna decembrie a anului în curs, am semnat contract cu câțiva medici de familie, avem câțiva medici de familie și din Tulcea și suntem în curs de a contracta alți medici din celelalte județe ale Regiunii de Sud-Est. Am început deja cu zece medici de familie, luna aceasta, și ne propunem să ajungem la cât mai mulți medici de familie, încă din prima lună a anului 2022. Ne-am dori să avem nu zeci, ci chiar sute de medici de familie colaboratori în acest proiect, pe care îl vedem ca o ocazie unică pentru populația României, pentru că dacă, proiectul nostru reușește, și celelate din Sud Muntenia, Sud Vest și București-Ilfov reușesc. La finalul anului 2023 s-ar putea ca acest proiect să se extindă în toată țara și România să intre în grupul acesta de țări dezvoltate din UE în care se face screening. În anul 2017 doar trei țări nu făceau screening de cancer colorectal: România Bulgaria și Slovacia.
Cancerul colorectal este cel mai frecvent cancer descoperit in Europa în ultimii ani, este a doua cauză de deces prin cancer, în Europa. Cu alte cuvinte, are un impact enorm la nivelul populației țărilor europene și, iată, de anul acesta beneficiem de posibilitatea de a-l preveni, prin depistarea polipilor colonici, care sunt leziuni prin care se dezvoltă cancerul. Cele mai frecvente cancere apar prin polipi care rămân ani de zile nedepistați , pentru că nu dau dureri, nu produc diaree, nu produc niciun simptom, sângerarea nu poate fi depistată cu ochiul liber – trebuie să faci testul ca să vezi dacă există câteva celule de sânge în materiile fecale, pe care doar laboratorul le depistează. Și dacă există, asta înseamnă că în colon e o problemă, nu neapărat un cancer, poate fi orice altă leziune care să ducă la apariția unui cancer, dar această leziune poate fi depistată prin colonoscopie și poate fi tratată, ea nu mai evoluează într-un cancer. Colonoscopia și rezecția polipilor a fost singura metodă, demonstrată, că poate scădea frecvența cu care apare cancerul colorectal și în final scade mortalitatea. În timp lung asta scade costurile în sistemul de sănătate, ceea ce înseamnă că ne mai rămân bani să facem și altele, bani pe care acum îi cheltuim cu diagnosticul pacienților direct în stadiul de cancer și cu tratamentul lor, care se știe că este nu numai costisitor, dar de multe ori nu reușește să facă decât să prelungească o viață, dar nu neapărat să o salveze. Această modalitate este cea care previne cancerul colorectal și care salvează vieți.
Cum pot lua legătura cu dumneavoastră medicii de familie interesați să intre în acest program?
Deja au fost două sesiuni de contractare a a medicilor de familie, vom anunța o altă sesiune în luna februarie 2022 și pe parcursul anului viitor vom anunța prin serviciul de achiziții al spitalului noi sesiuni de achiziție a serviciilor medicale a medicilor de familie. Este de urmat o procedură, ei trebuie să depună un dosar cu acte, autorizația de liberă practică să alte acte, care sunt firești și apoi noi semnăm contractul de finanțare. Este o selecție și o participare prin propria voință, orice medic de familie care dorește să intre în acest program este foarte binevenit și ne bucurăm să-l avem alături de noi.
Interviu realizat de Cecilia Pătrăhău / Foto: Arhiva personală – dr. Eugen Dumitru