CONSTANŢA: Terapia prin tango îi ajută pe pacienţii cu Parkinson să ţină boala pe loc. Conf. univ. dr. Any Docu Axelerad: „Acest dans produce o reeducare neuromotorie“
Publicat de , 28 decembrie 2021, 16:58
La Constanța, pacienții cu Parkinson vor încerca să țină boala pe loc în pași de tango! Șefa Clinicii de Neurologie a Spitalului de Urgență Constanța, conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, și doi instructori de tango argentinian au pus la punct un program dedicat acestor pacienți. În străinătate, tangoul argentinian este folosit deja de zeci de ani pentru ameliorarea simptomelor acestei boli degenerative.
Primele acorduri de tango se aud, iar paşii se lasă purtaţi de magia muzicii. Pe fundal, se aud şi indicaţiile preţioase ale celui care conduce dansul: „Esențial este să încerci să îmi urmărești corpul. Ce mișcări fac eu încerci să faci, împreună cu mine, în oglindă. Dacă eu mă mut într-o direcție și pășesc lateral, vii împreună cu mine! Dacă eu pășesc în față, pășești în spate! Dacă eu pășesc în spate, tu pășești în față!”
Împreună, Steve, instructorul autorizat de dans, și medicul neurolog Any Docu Axelerad pregătesc pas cu pas programul destinat pacienților cu Parkinson. Șefa Clinicii de Neurologie de la Spitalul de Urgență Constanța și-a pus ea însăși pantofii de dans ca să se poată pune mai bine în pantofii bolnavilor pe care îi tratează:
„Întâi, ca medic, trebuie să înțeleg eu pașii, trebuie să înțeleg foarte bine cum acționează grupele motorii, pentru a ajuta pacienții și a cuantifica, a măsura, de fapt, că o să măsor pe scale, concret, cum evoluează. Eu o să fiu un suport și moral, dar și un exemplu pentru pacienții mei și o să-i susțin arătând că și eu dansez și bănuiesc că asta îi va ajuta și îi va motiva. Cea mai mare provocare a pacientului parkinsonian e tulburarea de mers și de echilibru. Ce face tangoul? Tangoul produce o reeducare neuromotorie, adică ajută foarte mult pacientul să-și restabilească echilibrul, să-și modifice postura în așa fel încât în următoarele etape să aibă un mers cât mai calitativ”.
Pentru unii, pare greu de imaginat că senzualul tango poate fi practicat de pacienții cu Parkinson. Instructor cu o îndelungată experiență, Steve ne explică de ce tangoul argentinian face o pereche bună tocmai cu cei diagnosticați cu această boală degenerativă:
„Într-un fel, cred că tangoul argentinian se potrivește ca o mănușă pentru această afecțiune fiindcă multe dintre așa-zisele dizabilități date de această boală se potrivesc cumva și cu ceea ce trebuie să învețe și oamenii care nu au Parkinson când trebuie să învețe tango. Ca să dau doar un simplu exemplu, în tango, întotdeauna când dansăm, noi mângâiem podeaua cu picioarele, nu ridicăm picioarele de pe podea, iar pacienții cu Parkinson își târăsc picioarele pe sol și cred că asta este perfect pentru tango. Terapia prin dans este folosită încă din anii ’40 în Argentina și, începând din 2008 – 2009, s-au făcut niște studii și în Europa, științifice de data aceasta. Înainte era mai mult empiric, se vedea faptul că, efectiv, diverși pacienți cu Parkinson, de exemplu, cum o să lucrăm noi acum, arătau în timp îmbunătățirea stării lor și felului în care mergeau. Mergeau mai bine, făceau pași mai lungi ș.a.m.d.”
Al doilea instructor implicat în proiect, Ingi, ne reamintește că tangoul mai are o calitate – îi unește pe oameni: „Oamenii își doresc să socializeze în primul rând, muzica îi ajută foarte mult și tangoul are foarte multe beneficii în direcția aceasta”.
Cursurile se vor desfășura de două ori pe săptămână. În prima fază, bolnavii vor învăța pașii cu Ingi și Steve, iar apoi vor putea dansa cu partenerii proprii.
Șefa Clinicii de Neurologie, conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, spune că în acest program sunt incluși pacienții cu forme ușoare și medii de Parkinson: „Sunt mulți pacienți și sunt mulți dornici, abia așteaptă să înceapă. Surprinzător, grupa de vârstă este 30 și 50 de ani. Toată lumea știa că, fiind o boală degenerativă, debutul este undeva după 65 de ani. Nu e numai după 65 de ani, avem pacienți și tineri, cu vârste cuprinse între 30 – 50 de ani, acela este targetul nostru inițial, pe acești pacienți să îi ajutăm să își îmbunătățească mai mult calitatea vieții”.
Ingi și Steve nu sunt la prima provocare acceptată. Înainte de pandemie, ei i-au mai învățat tango argentinian pe nevăzătorii constănțeni. Acum, alături de pacienții cu Parkinson vor încerca să țină boala cât mai mult pe loc prin pași de dans.
Redactor: Cătălina Radu / Foto: Radio Constanţa