Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Mara Ceplinschi: „De la anul 2022 îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot lucra, aștept mai multe medalii ca în 2021“

INTERVIU | Mara Ceplinschi: „De la anul 2022 îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot lucra, aștept mai multe medalii ca în 2021“

Publicat de , 27 decembrie 2021, 12:46

Sportiva legitimată la Clubul Sportiv Farul Constanța, Mara Ceplinschi, ne-a adus aminte că România (încă) se află pe harta gimnasticii mondiale. Are 16 ani, a trecut la senioare în 2021 şi face parte din programul „Țară, țară, vrem campioane”.

La Campionatele Europene de la Basel a ocupat locul 5 în finala de la sol, iar la Campionat Mondial din Japonia a reușit calificarea în două finale (individual compus – locul 16 și sol – locul 6). Ea se pregătește la Deva cu un colectiv tehnic condus de Lucian Sandu, iar la CS Farul o are antrenoare pe Carmen Traicu. Aflată în orașul natal pentru a petrece Crăciunul alături de familie, Maria (Mara, cum îi spune toată lumea) a venit astăzi în studioul Radio Constanța pentru a vorbi despre anul care se încheie, performanță și viitor.

Anul trecut, în Ajunul Crăciunului, alergam după tine pentru un interviu. Tocmai devenisei campioană europeană cu echipa de junioare a României, luasei și 2 medalii de argint la individual compus și sol. Și mi-ai spus atunci că vrei ca anul 2021 să fie pentru tine un an foarte bun. A fost așa cum ți-ai dorit?

Mara Ceplinschi: Da, a fost așa cum am zis, un an bun, și îmi mulțumesc mie pentru că am reușit să îmi arăt ceea ce pot. Într-adevăr, se putea și mai bine. Tot timpul spun că este loc și de mai bine. A fost un an greu, am avut multe concursuri. Fiind și primul an de seniorat a fost destul de greu, mai ales că la aproape toate concursurile am fost singură, doar eu și antrenorul. Domnul antrenor mi-a fost aproape, doar că nu am simțit sprijinul colegelor care tot timpul sunt alături de mine.

Asta pentru că numărul gimnastelor senioare din țara noastră a fost unul redus. Dar situația se va schimba în 2022, mai multe gimnaste vor trece la etapa senioratului…

Mara Ceplinschi: În anul care  urmează vor deveni senioare Ana Maria Bărbosu, Andreea Preda, Iulia Trestianu. Senioare mai suntem eu, Silvia Sfiringu, Ioana Stănciulescu, Bianca Dorobanțu și Antonia Duță.

Ai simțit sprijinul Larisei Iordache?

Mara Ceplinschi: Da, Larisa Iordache a fost aproape de mine, mi-a trimis mesaje la fiecare concurs m-a încurajat. Mi-a zis: „Haide, gărgăriță, că se poate!”

Hai să o luăm cu începutul. Cum finala de la CE Belgia 2021. Locul V în finala de la sol…

Mara Ceplinschi: Am fost destul de mulțumită de mine având în vedere că eu practic debutam la senioare. Și acolo tot singură am fost. A fost un rezultat bun. Se putea și mai bine de atât, dar am fost fericită și antrenorii au fost mândri de mine. Am avut medalii de aur apoi cucerite la etapa de Cupă Mondială de la Mersin (Turcia), la sol și la bârnă. Am fost foarte fericită. La prima etapă de Cupă Mondială să iau și două medalii de aur înseamnă ceva. Eu m-am simțit bine la acel concurs. Mi-a fost puțin teamă pentru că au concurat gimnaste renumite.

În toamnă a venit și Campionatul Mondial din Japonia…

Locul VI în finala de la sol…În concursul câștigat de o japoneză, Mai Murakami. A fost o surpriză numele câștigătoarei?

Mara Ceplinschi:  Sincer, da! Dr cât am stat în Japonia am avut ocazia să mă antrenez cu fetele de acolo și am văzut că sunt foarte muncitoare și foarte perseverente. Dacă greșeau ceva o luau mereu de la capăt. Și cred că Japonia o să ajungă destul de sus în gimnastică.

Nu ai bifat încă prezența la o ediție a Jocurilor Olimpice, dar dacă stau să mă gândesc bine Paris 2024 nu este atât de departe…

Mara Ceplinschi: Așa este, nu e deloc departe. Timpul trece foarte repede atunci când ai un obiectiv și știi că e ceva foarte important acolo. Da, îmi doresc foarte mult ca în 2024 să avem o echipă foarte bună și să venim acasă cu medalii, așa cum s-a întâmplat în anul 2000 tot la Paris, tot la olimpiadă. Echipa României a plecat de acolo cu 12 medalii.

Mara, câte ore de antrenament ai tu pe zi? Cum arată o zi din viața gimnastei Mara Ceplinschi?

Mara Ceplinschi: Dimineața luăm micul dejun apoi plecăm la antrenament de la 8 până la 10 sau 10.30. După care mergem în cămin și ne pregătim de școală. Eu am ore de la 12 până la 15. Într-o pauză ne luăm prânzul, plecăm înapoi la școală, venim în cămin și de la 14.30 mergem la al doilea antrenament al zilei până la ora 17 sau 17.30. După care ne facem temele, luăm cina și spre seară începem recuperarea: fizioterapie, kinetoterapie și apoi avem timp liber. Sunt acolo 2-3 ore în care noi, fetele, stăm împreună, vorbim cu părinții. Atunci este timpul nostru liber.

Ce materii îți plac?

Mara Ceplinschi: Am timp, trebuie să îmi fac timp pentru lecții și de școală pentru că este important. Chiar dacă sportul este în momentul de față pe primul loc, școala este a prioritate imediat după sport. Îmi place foarte mult româna, îmi place fizica. Eu îmi doresc să merg cât mai mult la școală pentru că în pandemie s-a pierdut destul de mult și la antrenamente și la școală și a fost greu să recuperăm totul. Eu sunt elevă în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv din Deva. Profesorii mei sunt foarte înțelegători, știu cât de mult muncim și încearcă să ne dea note cât mai ușor. Să încercăm să lucrăm ceva, chiar dacă nu am putut să merg la școală (a trebuit să ne protejăm cât mai mult, eu și colegele mele),ne dau lucruri mai ușoare ca să putem lua note.

Dar cum ați făcut voi gimnastică în pandemie?

Mara Ceplinschi: A fost foarte greu pentru mine când am aflat că plecăm acasă. Chiar am început plâns, pentru că nu îmi doream să plecăm acasă știind cât de mult am lucrat. Știam că și o săptămână dacă stau acasă o să se piardă totul. În prima săptămână am stat, m-am relaxat, nu am făcut nimic. Dar după o săptămână am zis…Stai că nu e chiar așa…Trebuie să dăm drumul antrenamentelor. Încet-încet mi-am luat destule aparate, niște gantere, niște aparate să fac pregătire fizică pentru a mă ajuta în plus iar apoi intram cu antrenorii  online. Făceam câte 2 antrenamente pe zi. În casa mea era ca o sală de fitness. Nu mai aveai loc să pășești, Călcai ba pe o ganteră, ba pe un săculeț. Era haos. Nu m-am îngrășat în pandemie, ba chiar când m-am întors la Deva la lot eram mai slabă.

Ce pasiuni mai ai în afara gimnasticii?

Mara Ceplinschi:  Anul trecut am făcut un chec în Ajunul Crăciunului. Anul acesta am făcut mâncare și chiar și aseară am făcut niște fursecuri. Când am timp desenez și pictez, iar anul acesta am încercat să cos pe pânză. Am făcut câteva lucrări, dar încă mai trebuie să lucrez la ele.

Ce gimnaste admiri?

Mara Ceplinschi: Cel mai mult o admir pe Nadia Comăneci, fiind primul 10 din istoria României, apoi pe Andreea Răducan. După părerea mea sunt cele mai bune gimnaste ale țării noastre.

Ai legat prietenii cu gimnastele din alte țări?

Mara Ceplinschi: Ne recunoaștem când ne vedem la concursuri, ne salutăm, vorbim. Dar  nu pot spune că suntem chiar prietene, până la urmă este concurs…

Anul 2022 ne bate la ușă….Ce ți-ai propus pentru noul an?

Mara Ceplinschi: În această scurtă vacanță mi-am încărcat bateriile, am fost puțin și să mă plimb prin Constanța. Pentru că un an întreg am stat doar în cămin, am fost la concursuri, nu am avut voie să ieșim din cauza pandemiei. Iar acum am simțit nevoia să mă plimb. Vacanța s-a terminat, mâine dimineață voi pleca în cantonament la munte, unde voi sta până pe 6 ianuarie. La Râușor (Hunedoara) vom petrece și Revelionul, o să facem și antrenamente, alergări, pregătire fizică, dar în același timp o să ne și distrăm.  De la anul 2022 aștept cu siguranță medalii multe, mai multe ca în 2021, îmi doresc în primul rând să fiu sănătoasă și să pot lucra. Anul acesta am fost ferită de accidentări și asta m-a ajutat să merg la foarte multe concursuri și să capăt experiență.

Simți acum la senioare că apasă o presiune pe umerii tăi?

Mara Ceplinschi: Simt puțină presiune. Fiind senioară deja în al doilea an eu, sunt “cea mare” cum se zice. Trebuie să le iau pe cele mici după mine, să le arăt fetelor care au făcut acum pasul la senioare cum trebuie să arate un concurs.

Spune-mi trei calități ale tale…

Mara Ceplinschi: Sunt ambițioasă, perseverentă și răbdătoare.

Care este ordinea aparatelor preferate?

Mara Ceplinschi: Solul este pe primul loc, urmeză săriturile. Apoi bârna și paralelele (sunt la egalitate),nu pot să zic că îmi plac dar nici că-mi displac.Vreau să le mulțumesc antrenorilor care îmi sunt alături și care m-au ajutat pe tot parcursul competițional să îmi duc concursurile până la final: domnul Lucian Sandu, doamna Gina Gogean, domnul Florin Uzum, doamna Micu Ramona și doamna coregraf Susan Mădălina. Au fost sprijinul meu. Le mulțumesc de asemenea și pedagoagelor, profesorilor, kinetoterapeuților. Nu pot să o uit  pe doamna antrenoare de la CS Farul, Carmen Traicu, dar nici pe soții Remus și Dana Nicolai, în a căror sală de gimnastică am pășit prima oară.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto: Arhiva personală

 

 

 

 

 

Etichete:
CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:27

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare

Zona carosabilă va fi decopertată pe strada Suceava, între strada Dobrilă Eugeniu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu,  circulația...

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:15

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână

Bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Miga și Capitol, devine și în acest sfârșit de săptămână zonă de promenadă. Dacă doriți să...

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:44

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu alte asociații și structuri sindicale, militarii rezerviști din Constanța,...

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:04

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța

În miros de floricele de porumb, de plăcintă cu dovleac și mere proaspete, zeci de copii de la Grădinița 42 cu program prelungit din...

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:37

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța

Creșterea salariilor angajaților Primăriei Municipiul Constanța a fost unul dintre cele mai dezbătatute proiecte în cadrul ultimei ședințe a...

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:32

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani

...

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:19

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă

...

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:13

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal

...

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal