Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Cristian Tănase, inițiatorul unei campanii care își propune să-i scoată din izolare pe copiii Deltei: „Pentru a fi buni nu ne trebuie o sărbătoare” 

INTERVIU | Cristian Tănase, inițiatorul unei campanii care își propune să-i scoată din izolare pe copiii Deltei: „Pentru a fi buni nu ne trebuie o sărbătoare” 

Publicat de , 18 decembrie 2021, 11:28

Niciodată nu este prea târziu să începi să ajuți, spune Cristian Tănase, inițiatorul unei campanii care își propune să-i scoată din izolare pe copiii Deltei. Mulți mergem vara în Deltă și ne bucurăm de frumusețea ei, dar poate puțini dintre noi i-am văzut cu adevărat pe copiii care locuiesc acolo și, care, atunci când sunt întrebați, spun că visul lor cel mai mare este să plece din locurile natale.

Asociația pe care o reprezentați a inițiat campania umanitară „Copiii Deltei – izolați în România”, iar prin trimiterea unui SMS oamenilor li se spune că pot salva un copil izolat din Delta Dunării. Cum se va întampla acest lucru?

Cristian Tănase, președinte Asociația Neos: „Într-adevăr, copiii Deltei chiar sunt izolați în România, iar prin trimiterea acelui SMS de care vorbeați, oamenii vor putea să-i ajute pe copiii din Delta Dunării să-și continue studiile, să meargă la școală și, totodată, vor putea să-i ajute să exploreze și România. Pentru mulți dintre ei, România se termină acolo unde începe apa, pentru că majoritatea nu a ieșit niciodată din localitate sau doar a ajuns în municipiul Tulcea. Acest lucru se întâmplă din lipsa fondurilor familiale. Acești copii provin din grupuri vulnerabile. Toate datele obținute au fost prin solicitări oficiale către instituțiile abilitate, primării, școli, din localitățile din Delta Dunării. Mulți (n.r. copii) provin din familii monoparentale, unii sunt crescuți de bunici pentru că părinții sunt plecați la muncă în străinătate. Sunt și situații în care (n.r. copii) și-au abandonat parcursul școlar pentru că au născut. Un caz, care mi-a fost adus la cunoștință, este cel al unei eleve de clasa a VIII-a sau care, mă rog, a terminat clasa a VIII-a, și nu s-a mai dus la liceu, pentru că a trebuit să nască. Mulți dintre noi mergem vara, în mod special, în Delta Dunării și ne bucurăm de frumusețile Deltei și o să-i invit pe toți ascultătorii Radio Constanța, ca data viitoare, când vă duceți în Deltă, pe lângă frumusețile ei, să vă gândiți puțin și la oamenii care trăiesc acolo, la copiii care trăiesc acolo.”

Vă propuneți ca prin intermediul campaniei „Copiii Deltei” să ajungeți la 462 de copii izolați. Cum a pornit această idee?

Cristian Tănase: „Eu, de origine, sunt din Tulcea, iar primul gând mi-a venit fix vara aceasta, în momentul în care am fost din nou în Delta Dunării și am făcut patru ore și ceva până la Sulina. Am reușit acolo să vorbesc cu niște copii și i-am întrebat cum anume e viața lor acolo. Și, în momentul în care mi-au povestit, mi-am dat seama că sunt sute de copii ca ei și am început căutările ca să obțin răspunsurile oficiale de la instituțiile abilitate, chiar dacă unele instituții mi-au spus că nu au absolut niciun copil vulnerabil. Dar, în același timp, dacă vorbeam la școală, de exemplu, primeam sute de cereri pentru copii cu nevoi. Cred că unele instituții se simt neputincioase în a recunoaște că există copii care chiar au nevoie de ajutor.”

Așadar, ați constatat o discrepanță între ceea ce declară autoritățile și ceea ce ați văzut dumneavoastră acolo?

Cristian Tănase: „Da, între ceea ce am văzut eu, ceea ce mi-au transmis școlile, liceele. Mi-aduc aminte, în 2015, am fost într-o iarnă la Sulina și am vorbit atunci cu elevii, care cred că erau în clasa a XI-a. I-am întrebat ce-și doresc ei cel mai mult și mi-au spus că cel mai mult își doresc să plece de acolo și să nu se mai întoarcă.”

Cum ați ajuns la această cifră, 462 de copii izolați în Deltă?

Cristian Tănase: „Fiecare primărie, fiecare școală sau biserică, pentru că acolo unde nu ne-au răspuns primăriile, la adresa pe care le-am înaintat-o, am contactat școlile, unde nu ne-au răspuns nici școlile, am contactat biserica din localitate. Aceste instituții ne-au transmis copiii, fete și băieți din acea localitate, care ar avea nevoie de ajutor, iar astfel, însumând localitățile din Deltă, sunt vreo șapte la număr cred, am ajuns la suma de 462 de copii.”

Vă dați seama că cifra poate fi mult mai mare…

Cristian Tănase: „Într-adevăr, cifra poate fi mult mai mare, atât ne-au comunicat ei. Însă este o campanie pe termen lung, nu ne dorim să o începem și într-o lună să se termine, astfel încât să putem să vedem și să venim în sprijinul acelor copii și să-i scoatem de acolo, să vadă și ei cum arată România dincolo de Dunăre, să participe la un curs de orientare vocațională în carieră, să participe la un training de dezvoltare personală, iar dezvoltarea personală nu înseamnă neapărat a te duce și a te relaxa și a prinde pește, înseamnă mai mult decât atât și sunt convins că acei copii sunt foarte perspicace și își doresc să se dezvolte și să exploreze lumea.”

Vă rog să fiți mai precis, ce presupune acest lucru, ce vor face acești copii?

Cristian Tănase: „Vor învăța cum să comunice mai eficient, cum să-și gestioneze emoțiile, cum să-și gestioneze fericirea, bucuria, frustrarea sau nemulțumirea, iar, în același timp, orientarea vocațională în carieră o consider foarte importantă. În momentul în care s-ar face aplicat, de exemplu pe un grup de 20 de copii, aceștia să își dea seama la ce se pricep, la ce sunt ei buni, pentru că orice copil este bun la ceva.”

Ce le spuneți celor care vor să facă un bine, dar poate nu au încredere că banii vor ajunge exact la copiii aflați în nevoie? Există o posibilitate de a putea urmări acești bani, care se strâng din SMS-uri?

Cristian Tănase: „Sigur că da, pe site-ul asociației, asociatianeos.ro, începând din luna ianuarie vor fi postate periodic actualizări cu câte SMS-uri au fost primite și ce anume se întâmplă cu banii respectivi, precum vor fi actualizări și din alte platforme, unde oamenii pot să-i susțină, pot dona. Va fi pe site-ul asociației exact când vom merge la copii, ce anume le-am cumpărat, absolut tot.”

De ce acum, de ce această campanie se întâmplă abia acum?

Cristian Tănase: „M-am gândit și eu de ce această campanie se întâmplă abia acum. Cred că niciodată o campanie și un bine pe care vrem să-l facem cuiva nu este prea târziu. Într-adevăr, de mult timp, cred că atât eu, de ce nu și alții, ar fi trebuit să ne îndreptăm privirea, în momentul în care admirăm frumusețile Deltei, că sunt copii acolo care nu au ieșit niciodată, sunt izolați la ei acasă și nu au nicio vină.”

Când v-ați propus să fie prima întâlnire cu acești copii?

Cristian Tănase: „Prima întâlnire ne-am propus să fie în primăvară, undeva în luna martie, atunci vom ajunge la acești copii, iar cu daruri urmează în continuare parteneriate cu diferite societăți comerciale sau ONG-uri, prin care le vom asigura strictul necesar. Iar întâlnirile acelea de explorare ni le-am propus pentru la vară, astfel încât ei să termine școala și, sperăm, condițiile epidemiologice să fie favorabile tuturor.”

Vă rog să adresați un gând bun către acești copii, înainte de sărbători și, în același timp, să formulați un îndemn care să ajungă la cei care vor să ajute!

Cristian Tănase: „Noi, oamenii, niciodată nu v-am uitat, v-am simțit acolo, chiar dacă vedeam o ceață și nu ne dădeam seama exact care vă sunt nevoile. Dacă ei sunt izolați în România, nu ar trebui să-i izolăm și noi, la rândul nostru, în țara lor. Moș Crăciun va ajunge, sperăm, din ce în ce mai des. Pentru a fi buni, nu ne trebuie o sărbătoare, nu ne trebuie un spirit magic ca noi, oamenii, să fim mai buni. Pe ascultătorii Radio Constanța îi invit să scoată un copil din izolare, să trimită un SMS cu textul “IZOLAT” la 8845, iar astfel vor dona lunar 2 euro în sprijinul acelor copii. Tuturor le urez: Sărbători fericite!”

Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Sursa foto: Asociația Neos

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă