CONSTANŢA: A fost amânată redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase
Publicat de Doina Sirbu, 13 decembrie 2021, 09:44
Redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța va fi din nou amânată, iar termenul de 15 decembrie va fi înlocuit, cel mai probabil, cu 15 ianuarie. Conducerea unității sanitare spune că este nevoie, în continuare, de lucrări, dar și de finalizarea unor expertize. Care este în prezent situația clădirii, ce arată primele expertize și ce se întâmplă cu autorizația de funcționare a unității sanitare, am aflat de la managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
“În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase se lucrează intens pe mai multe planuri pentru a încerca redeschiderea treptată a spitalului. Am primit expertizele cu privire la structura de rezistenţă a spitalului şi, la acest moment, practic, în urma expertizelor, jumătate din aripa lungă a spitalului nu poate fi încă folosită. Se mai aşteaptă rezultate de la expertizele de laborator în ceea ce priveşte structura şi să ştim exact pe ce parte a clădirii ne putem baza. Se lucrează intens la scenariul pentru incendii. După cum ştiţi, proiectul acela de detecţie şi semnalizare la incendii a fost deja aprobat de ISU şi, în prezent, se implementează, parţial, pe diferite zone ale spitalului. Sunt gata planurile de arhitectură. După ce sunt gata planurile de arhitectură, trebuie, practic, implementat proiectul electric. În acest moment, se lucrează pe mai multe planuri şi se încearcă redeschiderea treptată a spitalului”, a declarat managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
Va fi redeschis spitalul în data de 15 decembrie?
“Îmi este foarte greu să spun dacă va fi redeschis spitalul în data de 15 decembrie. Dacă vă aduceţi aminte, şi după întâlnirea de la Prefectură, când s-a lansat ideea că ar putea fi redeschis spitalul parţial, tot aşa pe data de 1 decembrie, eu am spus atunci că poate să fie un termen oprimist. Ca urmare a felului în care se desfăşoară lucrările, dat fiind că trebuie să obţinem toate aprobările necesare şi legale pentru a funcţiona în condiţii de siguranţă maximă, se pare că lucrurile vor mai dura un pic şi e posibil să nu putem deschide în decembrie, dar eu sper şi îmi doresc din tot sufletul să fie undeva în ianuarie, după prima jumătate a lunii”, a mai spus managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
Expertiza vizează doar partea afectată de incendiu sau toată clădirea spitalului?
“Expertiza care se efectuează acum, vizează toată clădirea spitalului, nu numai partea afectată de incendiu. Această expertiză care se face acum pe toată clădirea spitalului, se face pentru implementarea proiectului de reabilitare energetică în care este cuprins spitalul. Toate expertizele care au fost anterior incendiului pe această clădire nu mai sunt valabile şi trebuie reluate. Cum aceste expertize au nişte termene destul de scurte, noi, până în data de 15 decembrie, cel târziu 30 decembrie, trebuie să le avem pentru a putea să le predăm celor care au câştigat licitaţia pentru eficientizarea energerică a clădirii”, a mai declarat managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
Aţi spus că prima expertiză este gata! Cine a efectuat această expertiză?
“Expertiza este efectuată de experţi desemnaţi, sunt persoane autorizate. Am lucrat numai cu firme autorizate şi pe baza recomandărilor experţilor locali de la Inspectoratul pentru Siguranţa în Construcţii din Constanţa”, a precizat managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
Va fi redus numărul de paturi al Spitalului de Boli Infecţioase?
“Practic, noi trebuie să renaştem din cenuşă precum pasărea Pheonix. Există nişte normative care trebuie respectate, sunt nişte normative în vigoare peste care nu poate să treacă nimeni. Sunt anumiţi metri pătraţi sau metri cubi care trebuie respectaţi pe pat şi vă daţi seama că după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat la noi, mai ales, şi în spitalul nostru în care se lucrează foarte mult cu oxigen…după cum bine ştiţi, noi aveam oxigen în toate saloanele, nimeni nu va face rabat de la aceste reguli. De aceea, practic, paturile care sunt posibil să se diminueze în clădirea principală prin respectarea acestor normative noi, se încearcă o compensare cu apariţia acestui spital modular. Ştiţi că noi avea deja câştigat printr-un proiect european o extensie de paturi de spitalizare de zi şi, plecând de la acest modular cu paturi de spitalizare de zi, s-a încercat o extensie, astfel încât să fie prinse şi paturi de spitalizare continuă. În aceste paturi de spitalizare continuă, sunt cuprinse paturile de Terapie Intensivă, deci, practic, va exista o compensaţie a acestora care nu mai funcţionează acum în clădirea principală şi, prin paturile de spitalizare continuă, practic, se încearcă compensarea pierderilor de pe clădirea principală. Pe noi, acest sistem modular ne-ar ajuta foarte mult, mai ales în condiţii de epidemii şi pandemii. Din păcate, deşi suntem în anul 2021, omenirea se confruntă cu o serie de epidemii şi acest modul ne-ar ajuta foarte mult pe noi pentru izolare. Am avut probleme foarte mari în cursul verii, aceasta mai puţin, dar vara trecută, practic, nu am putut să asistăm patologia noastră de boli infecţioase care este specifică sezonului estival pentru că eram spital COVID. Ori, acest sistem modular care va fi amplasat în curtea spitalului, va ajuta foarte mult să îţi poţi desfăşura activitatea pe mai multe sectoare, să poţi să ţii faţă şi unei eventuale epidemii sau pandemii, cum este cea în care trăim acum şi să ne desfăşurăm şi activitatea de boli infecţioase obişnuită”, spune managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
Practic, câte paturi vor fi în spital şi în sistemul modular?
“Noi încercăm să facem o compensare şi să rămânem la acelaşi număr de paturi”, a mai declarat managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
Există riscul ca spitalul să îşi piardă acreditarea?
“Vis-à-vis de pierderea acreditării, o ştiam de la început cu toţii. Deci, am primit imediat, în primele două săptămâni după incendiu, o serie de documente de la toate autorităţile. După cum vă aduceţi aminte, inclusiv am făcut demersuri în primele zile pentru funcţionalitatea parţială a clădirii şi către DSP şi către ISU şi către toate forurile. Din păcate, după două săptămâni ne-au fost ridicate toate autorizaţiile şi avem nişte termene de conformare de 6 luni pe care le cunoşteam şi le ştiam cu toţii. Ne străduim cât de mult putem să repunem în funcţiune clădirea aşa cum a fost ea, dar dacă vom avea rezultate de la structurile de rezistenţă care cer consolidarea clădirii, vom vedea atunci, la momentul respectiv ce întreprinderi trebuie făcute, ce derogări se pot face”, a declarat managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Claudia Cambrea.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – arhivă