INTERVIU | Justinian Aurelian Neculai, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea: “Nu văd ce motive religioase să invoci pentru a nu te vaccina! De ce să refuzi un ajutor pe care ți-l dă un medic?”
Publicat de Doina Sirbu, 19 noiembrie 2021, 12:53
Pandemia de coronavirus a produs o emoție puternică în rândul enoriașilor, care au fost aproape de biserică, mai ales în vremurile dificile, spune Justinian Aurelian Neculai, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea.
Acesta i-a determinat pe profesori și pe elevi să se imunizeze în proporție covârșitoare, după decesul unui profesor de filosofie, în vârstă de 40 de ani, fără comorbidități, în luna aprilie. ” În primul rând, vaccinarea ne scapă de acest virus”, susține preotul.
De ce credeți că există o reticență a românilor pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV–2?
Justinian Aurelian Neculai: Vaccinarea în țara noastră începuse bine și nu înțeleg de ce acum am ajuns pe un loc codaș. Pe noi, la școală, ne-au anunțat despre vaccinare pe 9 ianuarie. Până în luna martie am fost printre primele țări ca procente ale vaccinării. Cred că principalul motiv pentru care oamenii nu vor să se vaccineze este neîncrederea într-o clasă politică și apoi neîncrederea în medici. Dar, mai presus de toate, lipsa de informație. Probabil că și mesajul din partea unora nu a fost pe aceeași linie. Deși eu de la început am urmărit persoane ca doctorii Musta , Jurma sau Marinescu. Mesajul acestora a fost clar, coerent, dar… s-a întâmplat ceva pe drum.
Tot mai multe voci autorizate spun că în această campanie de vaccinare din țara noastră ar fi fost mare nevoieși de biserică. Cât de implicată a fost și este biserica în această acțiune?
Justinian Aurelian Neculai: Cred că este nevoie de biserică! Mă gândesc acum la situația dinainte, când un credincios, un om oarecare mergea la spital și un doctor îi spunea: “Domnule pacient, eu te operez, Dumnezeu te vindecă”! Și intervenea și preotul, cu rugăciunile adresate lui Dumnezeu! Cred că acum lucrurile ar trebui să stea puțin altfel: noi să susținem munca, efortul pe care medicii le depun. Eu așa văd lucrurile.
Sunt și preoți care se opun vaccinării…
Justinian Aurelian Neculai: Nu! Și când fac această afirmație vorbesc din punctul meu de vedere. Vorbim despre drepturi fundamentale. Mai ales acum este o discuție întreagă: unii spun că multe drepturi ale oamenilor sunt încălcate datorită pandemiei. Dar nu sunt încălcate! Dacă vorbim de drepturi fundamentale…principalul drept fundamental al omului, darul principal este viața. Și acum, în pandemie, ce facem? Avem grijă de celelalte lucruri, dar de acest drept fundamental nu ne îngrijim? Viața cum o protejăm?
Sunteți și directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea. Care este situația vaccinărilor în instituția dumneavoastră?
Justinian Aurelian Neculai: În privința cadrelor didactice, procentul este de 100% la vaccinare la nivelul Seminarului Teologic. Seminarul Teologic mai are și două grădinițe. Acolo sunt câteva persoane care nu s-au vaccinat din motive personale, medicale și așa mai departe. Procentul de vaccinare acolo este per total undeva la 93%. Dar doar la seminar, clasele de teologic, procentul în rândul cadrelor didactice este 100%. Înrândul elevilor: undeva la 20%.
Ați încercat să îi convingeți, mai ales, pe elevi că imunizarea este importantă?
Justinian Aurelian Neculai: Am avut discuții cu părinții și cu reprezentanții elevilor. Cu profesorii mai puțin, pentru că dorința de vaccinare a venit de la sine. Am avut și un caz aparte în școală. Am pierdut un coleg professor răpus de COVID, fără să aibă comorbidități. Dar în privința relației cu elevii, chiar am discutat și cât am putut le-am explicat întâi științific (așa mi se pare normal) și apoi teologic. Teama aceasta față de sănătate a omului este justificată.
Vaccinarea duce la eradicarea pandemiei?
Justinian Aurelian Neculai: Primul pas și cel mai important pentru noi trebuie să fie grija față de trup. Apoi trebuie să ne punem speranță în Dumnezeu. Biserica s-a implicat încă de la început, eu personal așa am simțit. Poate pe undeva mai mult, dar fiind această situație delicată, probabil de aceea a părutcă a stat mai mult în expectativă. Dar eu zic că biserica s-a implicat și a susținut campania de vaccinare. La biserică se poartă mască, slujbele se țin afară, eu țin slujbele afară din aprilie-mai cu distanțare și cu masca de protecție. Ce e drept, nu le-am vorbit în mod direct despre vaccinare, pentru că am considerat că amenii sunt și așa destul de asaltați de informații. Dar, legat de aportul teologic, le-am spus ce înseamnă față de trup: o datorie morală, sfântă. Viața este un dar dat de la Dumnezeu.
Cât de tare au fost atinse inimile oamenilor în perioada pandemiei? Știm cu toții că enoriașii nu au mai putut să vină la Biserică în starea de urgență la slujba de Paște, de exemplu…
Justinian Aurelian Neculai: Așa este! A trecut totul, dar a fost greu, o durere pentru toată lumea.
Dacă cineva nu dorește să se vaccineze, credeți că poate invoca motive religioase?
Justinian Aurelian Neculai: Nu văd ce motive religioase să invoci pentru a nu te vaccina! De ce să refuzi un ajutor pe care ți-l dă un medic? Nu mai vorbesc de mărturiile și dovezile pe care le avem din Noul Testament: Mântuitorul IsusHristos. A venit la el o femeie, avea o hemofilie, un fel de curgere de sânge. A venit după mulți ani, după ce își cheltuise toată averea prin medici. Mântuitorul nu a respins-o. A primit-o, a mângâiat-o, a vindecat-o. Întotdeauna, biserica a fost pentru grija vieții trupești, în care medicul are un rol deosebit.
Când credeți că va scădea semnificativ incidența cazurilor de coronavirus în România?
Justinian Aurelian Neculai: Greu de spus, pentru că ține de fiecare dintre noi. Trebuie să înțelegem că alegem calea medicinei, a vaccinului nu în primul rând pentru mine, ci pentru a-l proteja pe aproapele meu. Eu așa am intrat în pandemia aceasta, gândindu-mă la cei apropiați mie, la familie în primul rând. Apoi m-am gândit la familia mare, la credincioși, la întreaga lume. Cred că vom scăpa de pandemie când vom înțelege că e un lucru foarte serios de care depinde viața aproapelui nostru. Și pentru treaba aceasta, vaccinul are rolul nu essential (pe acesta îl are Dumnezeu), ci unul foarte, foarte important. Vă rog să aveți mare încredere în medici, care în aceste zile pot fi oamenii lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu sigur va avea grijă ca lucrul pe care medicii îl încep să se finalizeze cu multă dragoste față de omenire. Și să trecem cât mai ușor peste aceste încercări. Încă odată spun, depinde foarte mult de noi, de cât de serioși suntem în a înțelege mesajul autorităților și al medicilor. Medicii depun o muncă titanic zi de zi, transmit mesaje peste mesaje pentru vaccinare, dar unii oameni sunt prea indiferenți. Nu știu cât de repede se va termina, Dumnezeu știe cât va îngădui pentru păcatele noastre. Și mai cred că tinerii vor fi mult mai receptivi la mesajele despre vaccinare. Eu așa îi văd.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală